Кашель — рефлекторна реакція організму. Вона виникає в тих випадках, коли дихальні шляхи роздратовані або потрібно відновити їх прохідність. Кашель буває сухим, коли в процесі відкашлювання не відділяється мокрота. Крім того, така реакція періодично трапляється у дітей і дорослих після прийому їжі. Причини кашлю після їжі можуть бути найрізноманітніші. І тільки розібравшись в них, можна підібрати ефективні методи його запобігання.
Основні причини
Всі причини кашлю після вживання продуктів можна розділити на кілька груп. В першу входять ті, що пов’язані безпосередньо з споживаної їжею. Найчастіше проблема виникає, коли людина їсть перчені страви, гострі домашні соління.
Також кашльовий рефлекс може спровокувати кислота, наприклад, в стравах, які заправлені оцтом або лимонним соком. Спеції та заправки при попаданні в горло викликають роздратування, і кашель виступає як природна реакція організму. Діти гостріше, ніж дорослі, реагують навіть на незначну дозу перцю або оцту.
У кашльового рефлексу після їжі є ще одне просте пояснення: людина поперхнувся. Аспірація буває часто, наприклад, коли він:
- швидко їсть.
- їсть або п’є на ходу або в ліжку.
- розмовляє і відволікається за столом.
- вживає занадто гарячу їжу.
При аспірації дрібні частинки пережованої їжі виявляються у верхніх дихальних шляхах. Організму потрібно швидко звільнитися від таких частинок, щоб вони не потрапили в бронхи і далі в легені. Тому людині хочеться кашляти.
Іноді кашель буває пов’язаний з зневодненням. Через зневоднення слизові пересихають, починається їх роздратування. При цьому людина кашляє і може скаржитися на сухість в роті. Мова йде не про загальне зневодненні всього організму, а про більш легкої його формі, наприклад, якщо він поїв всухом’ятку, з’їв сухий хліб, сухарики або інші продукти такого типу і не запив їх.
До другої групи причин, які провокують кашель після їжі, відносяться захворювання і патологічні стани:
- адено-, ентеровірусні інфекції. Якщо людина хворіє, патогенні мікроорганізми, які розмножуються в травних органах, можуть потрапити в бронхи, трахею. Через це виникає сильний сухий кашель, напади якого часто загострюються після прийому їжі.
- Алергічні реакції. Якщо у людини є алергія на продукти, наприклад, шоколад або апельсини, алергічна реакція у вигляді кашлю трапляється відразу після їх вживання. Вона буває і при реакції на інші алергени і посилюється при їжі.
- Бронхіальна астма. Кашлем супроводжується кашлевое перебіг астми, при якому відсутні характерні для хвороби напади задишки, утруднення дихання. Найчастіше напади трапляються уві сні вночі і вранці, але можуть починатися і в денний час після їжі.
- ЛОР-інфекції. Коли носоглотка і горло запалені, наприклад, при застуді, найменший подразник викликає різкий напад кашлю. Таким подразником стає будь-яка їжа: від хліба до рідких супів і кремоподібні продуктів.
Ентеровірусні інфекції - Гастрит. Сухий кашель характерний в основному для хронічної форми гастриту. При запущеному захворюванні з підвищеною кислотністю м’язове кільце, яке пропускає подрібнену їжу в шлунок, слабшає. Шлунковий сік потрапляє в стравохід, через високий вміст кислоти провокує подразнення слизової, першіння в горлі і напади кашлю. Їжа в такому випадку стає додатковим подразником, після прийому їжі симптоми посилюються аж до блювоти.
- Зараження глистами. Коли в організмі живуть паразити, періодично може відбуватися зараження гортані їх личинковими формами. Личинки в процесі життєдіяльності виділяють подразнюючі речовини, провокують запалення гортані і скупчення слизу. При вживанні їжі в такому випадку відбувається те ж, що і при гастриті.
- Дисбактеріоз. Небезпеку становить в основному хронічний дисбактеріоз, при якому в порожнині рота з’являється грибкове ураження і розвивається тонзиліт. Механізм появи кашлю після прийому їжі все той же і пов’язаний з найменшими зовнішніми подразниками.
https://youtu.be/CVTvv6YlFGY
В окрему групу входять причини кашлю після годування у немовлят. Він не супроводжується відходженням мокротиння і виникає в таких випадках:
- Перед відрижкою. Дитина з перших місяців життя може покахикувати перед тим, як відригнути. Це відбувається, наприклад, якщо він занадто швидко їв і нахапався повітря.
- При надмірному виділенні грудного молока у матері. Коли з грудей виділяється занадто багато молока, і немовля не встигає його смоктати, він може закашлятися.
- При неправильно підібраного позі годування. Коли дитині важко і незручно смоктати груди, молоко може потрапити в носоглотку і спровокувати кашель.
Кашель після їжі — тривожний симптом. Його не можна залишати без уваги, навіть якщо людина сильно закашлявся один раз — це загрожує потраплянням частинок їжі в бронхи. Тим більше реакцію не варто ігнорувати, якщо покашлювання повторюється: в такому випадку кашель не обов’язково пов’язаний безпосередньо з прийомом їжі. Він може бути викликаний хворобою і вимагати звернення до лікаря.
Методи попередження
Щоб мінімізувати ризик появи кашлю при вживанні їжі, важливо дотримуватися таких правил:
- Культура споживання їжі. По можливості є тільки за столом. Чи не розмовляти за столом і не відволікатися в процесі їжі.
- Постійно стежити за раціоном. Вживання гострого і кислого не тільки загрожує кашлем, а й небезпечно для системи травлення. Кожна порція перченого страви, їжі з часником і гострим маринадом чревата проблемами в роботі шлунково-кишкового тракту.
- Важливість пиття. Більшість людей люблять їсти булочки і сухарики, не запиваючи водою або чаєм. Їм варто розповісти, що з-за їжі всухом’ятку шлунку складніше справлятися з переварюванням їжі.
Щоб своєчасно виявити хворобу, які провокують кашель, і розпочати відповідне лікування, потрібно регулярно ходити на планові медогляди. Дошкільнятам їх потрібно проходити в 3 роки, за рік до вступу до школи, безпосередньо перед надходженням і по завершенні першого року навчання. Надалі бажано проходити щорічні огляди.
Можливі ускладнення
Аспірація дихальних шляхів
Сам по собі кашель — безпечне явище, це тільки реакція організму на подразники. Серйозні ускладнення можуть спровокувати ті стани і захворювання, які його викликають.
Дуже небезпечна аспірація. Якщо швидко не откашлять частинки їжі з верхніх дихальних шляхів, вони можуть пройти далі по трахеї і потрапити в бронхи, легені. Це загрожує аспіраційної пневмонією — запаленням легенів, спровокована бактеріями або вірусами, а впливом на тканини вмісту ротової порожнини. Найнебезпечніше ускладнення аспірації — летальний результат. Таке відбувається рідко і пов’язано з тим, що великий шматочок їжі потрапляє в дихальні шляхи, через нього стає важко дихати, і людина задихається.
Інші можливі ускладнення кашлю пов’язані із захворюваннями, які його провокують:
- гастрит з хронічної форми без прийняття ліків може перейти в виразкову хворобу шлунка, спровокувати розвиток коліту і панкреатиту.
- незалікована ентеровірусна інфекція чревата епілептоіднимі припадками, набряком мозку і особливо небезпечна для новонароджених та однорічних дітей.
- якщо не усунути ЛОР-інфекції, вони спровокують хронічний тонзиліт, ураження серця, суглобів, нирок.
- якщо не лікувати бронхіальну астму, вона може спровокувати пневмоторакс, втрату свідомості під час сильного кашльового нападу.
https://youtu.be/k_56SVUkdhE
Щоб не допустити небезпечних для здоров’я ускладнень, важливо не ігнорувати напади кашлю після вживання їжі. Необхідно своєчасно звернутися до лікаря і приймати призначені лікарські засоби.