В сучасному світі існує велика різноманітність протикашльових препаратів, але не варто забувати, що природа — найкращий лікар. Наприклад, такий овоч, як ріпа, заслуговує на особливу увагу — в ній міститься унікальний склад вітамінів, мінералів та інших речовин, які допомагають позбутися від цілого ряду недуг: від ожиріння до бронхіту. Рецепти з ріпою від кашлю відомі не одне десятиліття.
Корисні властивості
Ріпа — натуральний джерело вітамінів і корисних мінеральних солей
Ріпа — невибаглива рослина, зовні виглядає дуже просто і не викликає особливого апетиту . Але за цією непривабливістю ховається по-справжньому цінний овоч, який містить безліч корисних вітамінів.
Жоден інший коренеплід не має в складі одночасно такі речовини, як глюкорафанін, бурштинова і аскорбінова кислоти.
Янтарна кислота — це природний антибіотик, активно застосовується в медицині як засіб, що пригнічує утворення і дію бактеріальної флори. Покращує метаболізм, забезпечує тканини енергією, зменшуючи їх кисневе голодування. Це властивість особливо цінно при кашлі, коли порушується нормальний процес дихання і в організм не надходить достатній обсяг кисню.
глюкорафанін — потужний антиоксидант, що міститься в ріпі: підвищує силу природних захисних функцій організму, перешкоджає появі та росту ракових клітин , насичує тканини енергією, сповільнює старіння, зміцнює імунну систему. Це далеко не весь перелік життєво важливих властивостей даної речовини.
Що міститься в ріпі глюкорафанін підвищує імунітет
За вмістом аскорбінової кислоти ріпа впевнено лідирує серед інших овочів. Це речовина, що надає овочам і фруктам кислуватий присмак, виконує антиокислювальну функцію, захищає стінки клітин від пошкоджень.
Вітамін С стимулює імунітет, надає профілактичну дію на інфекційні захворювання, ефективно бореться з вже наявною інфекцією, допомагає організму протистояти запальним реакцій. Вітамін С обов’язково повинен бути присутнім в раціоні дорослих і дітей починаючи з шестимісячного віку.
В ріпі міститься велика кількість мінеральних солей:
У складі ріпи присутня велика кількість необхідних організму мінеральних солей
- калій ֫- необхідний для нормальної роботи кістково-м’язової, нервової, серцево-судинної систем.
- натрій — допомагає засвоювати вуглеводи і прискорює перетравлювання білків.
- фосфор — бере участь у всіх біохімічних реакціях в організмі.
- сірка — бере активну участь в боротьбі з шкідливими бактеріями, виводить шлаки і токсини.
- йод — необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози, при його нестачі частіше виникають простудні захворювання.
- цинк — цінний мікроелемент, без нього не обходиться жоден життєво важливий процес в організмі людини.
- залізо — підтримує рівень гемоглобіну в крові.
Важливо відзначити, що цинк особливо необхідний жінкам при вагітності, так до ак він забезпечує правильне поділ клітин і формування всіх органів і кісток у плода.
В ріпі є харчові волокна в кількості, необхідній для забезпечення добової потреби дорослої людини. Кальцій, що міститься в овочі, захищає дітей від рахіту.
Унікальний хімічний склад ріпи дозволяє їй ефективно виліковувати захворювання органів дихання, розріджувати і виводити в’язку мокроту з бронхів, провокувати покашлювання. Одночасно з лікувальною дією, корисний коренеплід допомагає:
- усунути жар, озноб.
- зупинити зародження і зростання шкідливої ​​мікрофлори.
- зміцнити імунітет і нормалізувати кровообіг .
В поєднанні з медом, лікувальні властивості коренеплоду посилюються. Ріпа з медом від кашлю часом ефективніше, ніж аптечні засоби.
Для зміцнення здоров’я і профілактики захворювань овоч додають в блюда, так як він благотворно впливає на організм:
Додавши ріпу в раціон, можна забути про багатьох недугах
- стимулює перистальтику і усуває збої в роботі кишечника.
- нормалізує виділення шлункового соку.
- усуває болі в суглобах.
- зупиняє ріст ракових клітин.
- має відхаркувальну дію, допомагає кашляти.
- виводить шлаки і токсини, прибирає набряклість.
- знищує шкідливі мікроби.
- очищає кров.
- налагоджує роботу репродуктивної системи.
Рецепти з використанням ріпи
Ріпа завжди широко використовувалася в приготуванні простих страв. А рецепти з її участю відомі своїми лікувальними властивостями.
Класичний рецепт від застуди — сироп з запеченої ріпи з медом. Приготувати його нескладно, головне, вибрати овоч без пошкоджень і слідів гнилі.
Покроковий план дій такий:
Найпопулярніший рецепт від кашлю — чорна ріпа з медом
- вибрати великий коренеплід.
- вимити, акуратно зрізати верхню частину.
- відбити м’якоть і видавити сік (робити це потрібно обережно, щоб не пошкодити стінки овоча).
- всередину, в сік покласти одну столову ложку меду.
- закрити отриману ємність верхівкою, яку зрізали спочатку.
- поставити в духовку на 30-45 хвилин.
Отриманий сироп потрібно приймати протягом дня після їжі . Він має приємний смак і відновлювальний ефект. Такі ліки сподобається навіть дитині.
Компрес від кашлю
Як тільки з’явилися перші ознаки респіраторного захворювання, потрібно зробити зігріваючий компрес з чорної ріпою. Для цього овоч варять, остуджують, подрібнюють, викладають на марлю. Зверху на пов’язку кладеться водонепроникний матеріал, наприклад, поліетиленовий пакет. Потім слід укутати хворого теплим пледом і залишити на 2-3 години або на ніч. При підвищеній температурі тіла (понад 37) зігріваючий компрес робити не можна.
https://youtu.be/XVh9ccXNDoA
Свіжа ріпа
В свіжому вигляді коренеплід вживають в салатах. Можна нарізати стружкою або натерти на тертці, залити олією або додати сметану, сухофрукти. Щоб усунути гіркий присмак, перед приготуванням овоч обдають окропом. Клітковина, яка в надлишку міститься в ріпі, нормалізує роботу кишечника, усуває запори. У свіжому вигляді виводить шлаки з організму, тому її включають в дієти зі скидання зайвої ваги.
Ріпа при вагітності
Свіжа ріпа при вагітності принесе тільки користь, якщо у жінки немає на неї алергії
Якщо у жінки немає алергічної реакції, хронічних захворювань шлунка і печінки, цукрового діабету, коренеплід їй тільки на користь. Янтарна кислота, яку містить овоч, при вагітності знімає токсикоз, покращує самопочуття, підвищує кисневий обмін в організмі (що допомагає виведенню зайвих речовин, а також сприяє гарному харчуванню плоду киснем).
При застудах відвари з ріпою полегшують дихання , ефективно виліковують кашель, але перед початком будь-якої терапії рекомендується провести пробний прийом, так як у жінок в положенні можуть з’явитися раніше невідомі реакції.
Можливі обмеження
в ріпі містяться ефірні масла, які визначають смак — різкий, гіркуватий. Тому страви з її застосуванням не рекомендується вживати людям, що страждають хворобами шлунка, печінки. У поєднанні з медом, овоч протипоказаний хворим на цукровий діабет.
Корисні овочі лікують безліч захворювань, зміцнюють імунітет, рецепти з їх застосуванням ефективні і допоможуть зберегти сімейний бюджет.