Кашель

Молоко з медом від кашлю

Лікувальні властивості

Молочно-медова суміш — надійне, доступне і перевірений народний засіб для полегшення симптомів хвороби в горлі при застуді , грипі, патологіях верхніх і нижніх відділів системи дихання, що супроводжуються кашлем. Є хорошим профілактичним зіллям в період поширення вірусних хвороб і ослаблення імунітету. Багато людей знають про це народному способі лікування кашлю ще з дитинства, він підходить для дорослих, маленьких дітей, вагітних жінок, оскільки є повністю безпечним. Крім того, рецепти з медом і молоком від кашлю дуже прості в приготуванні. Головна перевага — пом’якшення і усунення хворобливого спазму, прогрівання горла, бронхів. Лікарі призначають і рекомендують цей засіб як допоміжний компонент при терапії і загальному лікуванні медикаментами.
Молоко з медом
Молоко служить хорошим стимулятором імунної системи за рахунок містяться в ньому білкових з’єднань, кальцію і елементів фосфору. Великий вміст жирності в цьому продукті обумовлює обволікає ефект гортані, мигдалин і стравоходу.

Мед натурального походження оснащений фруктозою, вітамінами В-групи, Е, А, С, Н, мікроелементами, амінокислотами, ферментами, глюкозою. Надає протизапальний і протибактеріальний ефекти, сприяє інтенсивному відновленню організму, який ослаблений під час хвороби.

Варіації приготування

Існує безліч варіантів приготування цього лікувального напою, класичним вважається додавання в молочну мікстуру вівсянки, соди, цитрусових і овочів (їх соку), масла з натуральних вершків. Ці інгредієнти відрізняються масою корисних речовин, які в спільній роботі надають ефективну і цілющу дію для організму.
Вівсянка
Рецептура в залежності від типу кашлю і його характеру передбачає включення до свого складу різних компонентів, кожен з яких має певне позитивний вплив на імунну лад. Незважаючи на різний підхід у виконанні рецепта, загальним для всіх варіацій є кілька правил:

  • Додавати мед в молоко, температура якого вище 80 градусів, не можна, оскільки дія підвищеної температури знищує його корисні елементи.
  • Запалена слизова горла може травмуватися і погіршити симптоми прояву захворювання, якщо вживати напій в гарячому вигляді.
  • Перед додаванням інгредієнтів молоко необхідно остуджувати до температури 40-50 градусів. Саме молоко кип’ятити не потрібно (за винятком деяких випадків), досить нагрівати до температури 70-80 градусів.
  • Переборщувати з додаванням компонентів також не слід, оскільки позитивний ефект від цієї дії буде мінімальний, а побічні явища не змусять себе довго чекати.

Деякі варіанти приготування підходять для будь-якого типу кашлю. Наприклад:

  • Для тривалих нападів кашлю, які відбуваються найчастіше вночі, вважається дієвою суміш молока і меду з додаванням сирого яйця. Яйце сприяє відхаркувальній ефекту, огортаючи горло і пом’якшуючи його.
  • Розчин з молока і соку редьки. Пропорції цих продуктів дотримуються 1 до 1. Настоянку п’ють по 20 мілілітрів на день, заздалегідь розмішавши в ній чайну ложечку меду.
  • Рецептура має відношення до традиційної і відомою. В молоко, об’ємом 200 мл, додають 100 г меду і розмішують, після чого підігрівають, при цьому не доводять до кипіння. Вживати в теплому вигляді. Для поліпшення смакових якостей можна присипати ваніллю, корицею, подрібненим горіхом. Рекомендується використовувати цю суміш двічі протягом доби, перед тим як лягти спати і вранці. Молоко за такою схемою приготування посприяє зменшенню хворобливого спазму в горлі, першіння, усуне тривалий і болісний кашель.

При сухому кашлі

Для полегшення кашлю, який має сухий тип , підходять рецепти молочної мікстури, що володіють відхаркувальний ефект. Зазвичай в складі присутні спеції, олія з вершків і харчова сода:

  • Основні складові: молоко, харчова сода, масло (з кокоса або вершків), мед. Додати 10 г харчової соди (не більше половини маленької ложки), 5 г масла, 20 г меду в молоко (обсяг півлітра). Приготовану суміш нагріти і пити по 50 мілілітрів тричі на протязі дня після вживання їжі. Сода харчова — лужний продукт, в зв’язку з цим напій ефективний при гавкаючому, сухого типу кашлі, має здатність розчиняти мокроту. Підійде для будь-якого типу кашлю.
    Лимонний концентрат
  • Додатковий інгредієнт, присутній в складі молочно-медової суміші: лимонний концентрат. У молоці з одного ст. л. меду розчинити одну ч. ложечку лимонного свіжовичавленого соку, розмішати. Цей варіант приготування принесе полегшення при кашлі і допоможе роботі імунної системи.
  • Для рецепта необхідно: 1 головка цибулини, дві-три зубчики часнику, м’ята, мед і молоко. Почистити овочі від шкірки і подрібнити. У ємність з 500 мілілітрах молока додати подрібнені інгредієнти, зварити до м’якого стану. Відвар остудити і відцідити, після чого додати 2 столові ложки меду і 1 соку м’яти. Вживати кожні 60 хвилин по одній ст. ложці. Відвар дезінфікує і зменшує біль горла.
  • Сік овочів з медово-молочним питвом. 100 мілілітрів молока підігріти, змішати з 100 мілілітрах гарбузового або морквяного соку, покласти 1 ч. Ложечку меду. Приймати по 5 г шість-вісім разів протягом доби.

При вологому кашлі

Рецепти з додаванням алое, вівсянки, анісу, овес пом’якшують запалене горло при вологому кашлі , сприяють зменшенню в’язкого мокротиння, прискорюючи процес її виведення. Підходять для відновлення після пневмонії. Важливо врахувати, що якщо у пацієнта спостерігається поліпшення стану і перебіг хвороби поступово сходить нанівець — молочні напої слід перестати пити, так як в цей період мокрота стає багатою і виходить з організму легко, без допомоги додаткового лікування:

  • Відвар з молока з пластівцями вівсянки. На 1 л необхідний стакан пластівців вівсянки. Всипати їх і варити, поки вони не набухнуть, після чого процідити, змішати з однією чайною ложкою вершкового масла і двома чайними ложками меду. Пити як мінімум 2 рази на добу.
    Алое
  • Медово-молочний розчин з маслом (з вершків) і алое. 5 г меду і вершкового масла змішати з соком алое (30 г) до однорідного стану. Настояти півгодини, приймати три рази протягом доби в період хвороби — 6 г з 200 г теплого молока. Дитині до 14 років рекомендується приймати половину позначених дозувань. Засіб знижує жар, допомагає полегшити вологий кашель.
  • У двохстах мілілітрах молока випарити одну ст. ложку зерен трав’янистої рослини анісу. Як розчин остудити, всипати дрібку солі, збагатити медом. Приймати через кожні 60 хвилин по дві ст. ложки.
  • До молока, обсягом 1 л, засипати промитий овес (в ємність 200 мл). Поставити варитися, після того як крупа набубнявіє, процідити розчин. Потім дочекатися, коли він охолоне, і покласти мед, можна додати вершкове масло. Пити розчин найефективніше на ніч, поліпшення стану настає вже через день.

Чи є обмеження

Медовий напій протипоказаний при окремих розладах обміну речовин, хворобах нирок і печінки, патологіях ендокринної системи, викликаних порушенням засвоєння глюкози, запаленні слизової шлунка. Не можна вживати молочні мікстури людям з алергією і підвищеною чутливістю до молочних білків, меду. Людям у віці не рекомендується лікуватися цим народним засобом, так як казеїн, що знаходиться в молоці, в системі травлення літніх людей важко перетравлюється і сприяє порушенню в діяльності шлунково-кишкового тракту. Якщо при грипі народні методи лікування не допомагають, а самопочуття погіршується, необхідно викликати лікаря.

Схожі статті

Часник від кашлю

Lamaxima

Гербіон сироп плюща

Serega

Лазолван від кашлю

Alex

Редька від кашлю

Undershmidtther

Cироп і таблетки Кленбутерол від кашлю

Lamaxima

cироп Кофекс

Maxim

Залишити коментар