Кашель

Овес від кашлю

Рецепти народної медицини здавна застосовуються для лікування різних недуг. При всьому різноманітті медикаментів, які пропонує фармацевтична промисловість, перевірені часом засоби не втрачають своєї актуальності. Овес, що володіє цілющими властивостями, і зілля на його основі часто застосовують при застуді, нервових розладах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Рис використовується і при лікуванні недуг органів дихання, наприклад, овес з молоком від кашлю — ефективний і безпечний засіб, дозволений до застосування навіть у дітей.

Користь вівса при лікуванні кашлю

Овес
Овес — один з найкорисніших злаків. Він містить органічні кислоти, ферменти, флавоноїди, каротин, незамінні амінокислоти і ефірні масла. У його складі безліч вітамінів (А, В, РР, Н) і мікроелементів (магній, марганець, кремній, фосфор, мідь і інші). Рис застосовують для лікування як легкого покашлювання, так і сильного сухого або вологого кашлю. Завдяки обволікаючій властивості, він знижує больові відчуття, роздратування, першіння, хрипоту і пом’якшує горло.

Овес сприяє нормалізації дихання, знімаючи набряклість тканин і зменшуючи запалення. Він прискорює процес переходу непродуктивного кашлю в мокрий, що супроводжується відходженням слизового секрету і очищающий дихальні шляхи. Рослина покращує відкашлювання, розріджує в’язке мокротиння. Воно допомагає при кашлі, що виникає у курців через накопичення в легенях нікотинових смол, а також сприяє зниженню тяги до цієї шкідливої ​​звички.

Овес має жарознижувальну властивістю, що особливо актуально, якщо захворювання, що викликало кашель, супроводжується лихоманкою. Рис сприяє активізації імунної системи, прискоренню метаболізму і надає загальнозміцнюючу дію на організм, що дозволяє швидко справлятися з хвороботворними бактеріями і вірусами, що викликали недугу.

Використовувати овес як допоміжний засіб можна при кашлі, викликаному:
туберкульоз

  • тонзилітом.
  • ларингітом.
  • фарингіт.
  • на гострі респіраторні інфекції.
  • на туберкульоз.
  • бронхітом.
  • на грип.
  • пневмонією.

Способи застосування

Засоби від кашлю на основі вівса безпечні, дитячий вік (з 1 року), годування грудьми або вагітність не є протипоказаннями. Найбільш часто овес використовують у вигляді відвару або настою. Для їх приготування беруть цільні зерна, солому або пластівці. Кошти на основі злаку дають хворому дорослому або дитині за півгодини до їди. Випивати напій слід повільними ковтками.

При захворюваннях органів дихання використовують компреси з злаку. Вони активізують кровотік, мають зігріваючий ефект і сприяють відходженню слизового секрету. Для приготування компресу вівсяні зерна варять до готовності і загортають в складену в два шари бавовняну тканину або марлю. Після прикладають до грудей на 10-15 хвилин. Після закінчення процедури хворого слід укрити ковдрою і залишити лежати в ліжку. Компрес краще робити перед сном. Проведення інгаляцій з цілющим злаком сприяє позбавленню від затяжного непродуктивного або вологого кашлю.

Як і будь-який продукт, овес має протипоказання до застосування. Перш за все прийом коштів на його основі заборонений до вживання при наявності індивідуальної непереносимості або алергії на глютен — білок, що міститься в багатьох злаках. Перед застосуванням потрібно обов’язково проконсультуватися з лікарем, якщо є:

  • підвищена кислотність шлунка.
  • порушення серцевої діяльності.
  • захворювання жовчного міхура — запалення, наявність конкрементів.
  • погіршення функціонування печінки або нирок.
    Захворювання жовчного міхура

Рецепти від кашлю з вівсом

Молоко — продукт з унікальним складом, який пом’якшує горло, послаблює біль, зменшує роздратування і запалення, а тому широко використовується в терапії сухого кашлю. Якщо він перейшов у вологий, то напій матиме благотворний вплив і в цьому випадку — допоможе швидко вивести слизовий секрет, очистивши повітроносні шляхи.

Відвар вівса на молоці від кашлю — перевірений ефективний засіб, що застосовується у дорослих і дітей. Для його приготування знадобляться 250 г цільних зерен і 1 л коров’ячого молока. Рис ретельно перебирається і промивається під проточною водою. Відвар можна приготувати кількома способами:

  • На водяній бані. Такий спосіб не дозволяє молочному відвару підгорати, а продукти прогріваються плавно і рівномірно. Каструля з інгредієнтами закривається кришкою і поміщається в іншу, більшого розміру (днища не повинні стикатися), що стоїть на плиті і заповнену приблизно на чверть киплячою водою. Томити відвар слід не менше 3 годин.
  • У духовці. Інгредієнти поміщаються в чавунну ємність, яка ставиться в розігрітий до 150-200 градусів шафа на 3 години. При правильному способі приготування кількість рідини зменшиться в два рази.
  • У мультиварці. Зерна вівса і молоко поміщаються в чашу. Виставляється програма «Гасіння» на 15 хвилин. Цього часу має бути достатньо, щоб молоко закипіло. За його закінчення прилад залишиться в режимі підігріву, томити настій таким чином потрібно ще 4 години.

Настій з вівса можна приготувати в термосі. Зерна слід залити киплячим молоком і залишити на 5-6 годин. Отриманий напій готується на один день, оскільки після тривалого перебування в гарячому стані він згорнеться. Проціджують засіб у міру вживання. При алергії на молоко цей інгредієнт замінюється на воду.

Дуже корисний при кашлі мед. Він має антисептичну, імуностимулюючу і відхаркувальну властивостями, знімає запалення і пригнічує спазматические напади, впливаючи на кашльовий центр. При додаванні до відвару вівса з молоком продукт бджільництва підсилює терапевтичний ефект народного кошти. На 1 літр молока і 250 г зерен вівса беруть 2 столові ложки меду. Додавати його потрібно в теплий відвар, щоб він не втратив цілющі властивості.

В рецептах народної медицини часто використовують як засіб від кашлю родзинки. Найбільш корисними вважаються темні сорти. Продукт містить безліч вітамінів і мінералів, має дезінфікуючу, загальнозміцнюючим і сечогінну ефектами. Для приготування відвару в каструлю кладуть 250 г зерен вівса і заливають 1 л води. Доводять до кипіння і варять протягом 1,5 годин. За кілька хвилин до кінця додають 50 г родзинок. Після приготування засіб потрібно наполягати не менше 3 годин.

Висушені стебла вівса добре допомагають при захворюваннях, що супроводжуються лихоманкою. Щоб приготувати відвар з соломи, потрібно взяти 40 г сировини, перебрати і залити 1 л молока або окропу. Наполягають напій протягом 2-2,5 годин. Після проціджують і теплим приймають всередину.

Для інгаляцій використовують пластівці. З них готують кашу, беручи вівсянку і воду в співвідношенні 1: 3, час приготування вказується на пачці — чим більший розмір, тим довше їх потрібно варити. Каструля забирається з вогню, ставиться перед хворим. Голова його накривається рушником. Дихати парами слід протягом 5-7 хвилин. Якщо кашлем страждає малюк, то час інгаляції скорочується вдвічі.

Овес — джерело безлічі активних речовин, які допомагають при захворюваннях, що супроводжуються сухим або вологим кашлем. Він пом’якшує горло, усуває запалення, подразнення і біль. Завдяки відхаркувальній дії, сприяє очищенню повітроносних шляхів від слизу. Додавання в рецепти на основі вівса інших корисних інгредієнтів підсилює і доповнює його цілющі властивості.

Схожі статті

Сухий задушливий кашель

Murcia

Грудної збір від кашлю

Maxim

Сироп Лінкас від кашлю

Marina

Чому кашель посилюється до вечора

Elena

Сухий кашель

Andrey

Таблетки Термопсис від кашлю

Alfonso

Залишити коментар