Пневмонія

Харчування і дієта при пневмонії

Запалення легенів — підступна недуга, який може спровокувати летальний результат. Це захворювання найчастіше передається повітряно-крапельним шляхом. Патогенез починається відразу після проникнення хвороботворних мікроорганізмів в дихальні шляхи. Ризик зараження пневмонією збільшується при впливі негативних чинників. Серед них ослаблений імунітет, згубні залежності, хронічні патології, механічні травми грудної клітини.

Харчування при пневмонії має особливе значення.
Запалення легенів
Запалення легенів класифікують за такими показниками:

  1. Етіологія — бактеріальне, вірусне, грибкове.
  2. Форма — первинне, вторинне, гостре, хронічне.
  3. Місце, де відбулося інфікування — госпітальна, позалікарняних.
  4. Зона ураження — тотальна, сегментарна, вогнищева, часткова, одностороння, двостороння.

до загальних ознак пневмонії відносять болю в ділянці грудної клітки, задишка, сильний кашель, помірна гіпертермія.

Дозволені продукти

За допомогою дієти, що щадить можна:

  • зміцнити імунну систему.
  • знизити навантаження на шлунково кишковий тракт.
  • заповнити нестачу вітамінів, мікро- і макроелементів, мінеральних речовин.

Страви для хворого, в анамнезі якого присутній пневмонія, в домашніх умовах готують з наступних продуктів харчування:

  • свіжі овочі, ягоди і фрукти.
  • крупи (манна, гречана, вівсяна).
  • нежирне м’ясо і риба.
  • молочна продукція (сир, кисле молоко, кефір, несолодкий йогурт).
  • сухарі, житній хліб.
  • курячі яйця.
  • сухофрукти.
  • горіхи.
  • зелень.
  • макаронні вироби.
  • рослинне і вершкове масло.

Кількість цукру при пневмонії обмежують. Серед дозволених продуктів — пастила, варення, джем і мед. Обов’язковим етапом стає корекція питного режиму. Замість газованої води, кави, міцного чаю і спиртних напоїв вживають свіжовичавлені соки, киселі, морси, компоти. Кількість рідини обов’язково збільшують, це дозволить уникнути зневоднення. Щоб підсилити ефект від призначеного лікування, приймають відвари і настої, приготовлені на основі цілющих трав.

Продукти, заборонені до вживання

Загальний стан пацієнта, що страждає від пневмонії, може погіршитися з- за копченостей, консервів, ковбас, маринадів. Те ж стосується жирних та гострих страв. Їду не можна готувати за допомогою смаження. При впливі високої температури на продукти, виробляються шкідливі речовини, які збільшують навантаження на організм, уповільнюють процес травлення.

У переліку заборонених також присутні:

  • жирна сметана, вершки.
  • перловка, ячна і кукурудзяні крупи.
  • сир твердих сортів.
  • здоба (торти, тістечка, шоколад).

При вживанні зазначених продуктів формуються умови, що сприяють більш активної життєдіяльності хвороботворних мікроорганізмів. Хворому потрібно забути про овочі, вживання яких веде до подразнення слизових оболонок, що вистилають кишечник. Серед них — редис, цибуля, капуста, часник.

Всупереч поширеній думці, від дієти при пневмонії залежить дуже багато чого. Хворий на протязі тривалого часу страждає від сильного нездужання, одним із симптомів якого стає відсутність апетиту. Після поліпшення загального стану пацієнт знову повертається до колишнього раціону, забувши про те, що функціональність шлунка та інших органів шлунково-кишкового тракту при пневмонії помітно знижується. Людині, який проходить терапію від пневмонії в стаціонарі, призначають спеціальне харчування.

Загальні правила складання дієти

При коригуванні раціону, в режим харчування включають продукти, які:

  • містять достатню кількість калорій.
  • добре засвоюються в процесі метаболічного обміну речовин.
  • багаті білком і вітамінами, вони необхідні для відновлення пошкоджених функціональних тканин.

Хворим, в анамнезі яких є пневмонія, прописують лікувальний стіл №13. З його допомогою знижують ризик виникнення інтоксикації організму, активізують роботу захисного механізму.

У дітей

Раціон дитини, який захворів на пневмонію, схожий зі схемою дієтичного харчування, яку призначають дорослим після операції. Для нормального розвитку в дитячий організм повинні надходити білки, прості вуглеводи і вітаміни.

Вони присутні в:

  • вівсяної і гречаної каші.
  • компоті з сухофруктів.
  • курячому м’ясі і яйцях.
  • морсе, приготованому зі свіжих ягід.
  • нежирному сирі.
  • волоських горіхах, чорносливі і куразі.
  • телячих тефтелі, зроблених на пару.
  • цитрусах, яблуках.
  • кисломолочної продукції.
  • морепродуктах.

Запалення легенів у підлітків протікає досить важко. Їду потрібно готувати з якісних продуктів в повній відповідності з рекомендаціями лікарів. Особливу обережність слід проявити при введенні нових продуктів в раціон харчування пацієнта, що страждає від пневмонії. До рідких каш, овочів і фруктів додають протерте дієтичне м’ясо. Їжу запивають чаєм, соками і морсом. Щоб прискорити регенерацію після пневмонії, медикаментозну терапію доповнюють не тільки дієтою, але і фізіопроцедурами. Найбільшого ефекту можна домогтися за допомогою регулярних прогулянок на свіжому повітрі і оксигенотерапії. За допомогою останньої процедури при пневмонії попереджають кисневе голодування.

У дорослих

При коригуванні раціону харчування дорослих, лікар обов’язково знижує такий показник, як калорійність. Це обумовлено тим, що пацієнти з цієї категорії часто піддаються негативному впливу зовнішніх факторів. М’ясні страви при пневмонії замінюють овочевими супами і круп’яними кашами. Особливу увагу приділяють продуктам, які відрізняються високим вмістом вітамінів і кальцію. Напої повинні бути кімнатної температури. Як протизапальний засіб при пневмонії часто використовують чай з малиною і лимоном.

Їжу для пацієнта, який захворів на пневмонію, готують з м’яса курки та індички, знежиреної молочної продукції, свіжих коренеплодів, зелені і фруктів. Готові страви не слід сильно солити або перчити. Зрідка пацієнтам дозволяють вживати невелику кількість червоного вина і шоколаду. Перед цим необхідно проконсультуватися з лікарем.

Правила складання в залежності від виду захворювання

Підбір дієти при пневмонії здійснюють, орієнтуючись на загальний стан пацієнта, різновид недуги і інтенсивність клінічних проявів. Харчуватися потрібно дрібно: кількість прийомів їжі збільшують до 5-6 разів на добу, разову порцію зменшують в кілька разів. Мінімальний обсяг рідини дорівнює 2 л. Пацієнта не можна змушувати їсти. Це може спровокувати погіршення загального самопочуття. Харчуватися слід стравами, приготованими за допомогою запікання і варіння.

При гострої пневмонії

Під час рецидиву пневмонії застосовують продукти, які не навантажують шлунок. Багато з них є джерелами життєво важливих елементів. Каротин (вітамін А) є в вершках, ягодах обліпихи, яєчних жовтках, салатах, солодкому перці, абрикосах і петрушці. Білок при пневмонії може бути отриманий при вживанні нежирного м’яса індички і курки, свіжі фрукти і овочі містять велику кількість вуглеводів.

Мед і інші продукти бджільництва не використовують, якщо пацієнт страждає від гіперчутливості до них. У списку дозволених продуктів присутні варення з ягід, соки з кислим присмаком. Останні готують з граната, яблук, цитрусів і айви. М’ясні або курячі бульйони повинні бути неміцним.

При крупозної пневмонії

Крупозне запалення легенів є гострий недуга, що вражає обидва органи дихальної системи. У клінічній картині пневмонії присутні ознаки алергічної реакції і прояви фіброзу. Пневмонія цього типу передається лімфогенним і гематогенним шляхами.

До факторів, що збільшують загальний стан хворого при пневмонії, зараховують алкогольну інтоксикацію, фізичне або емоційне перенапруження, застій мокротиння в легенях. Режим харчування при крупозному запаленні не відрізняється від дієти, яка призначається при інших різновидах пневмонії.

Приклади меню при пневмонії

На сніданок при запаленні легенів можна подати кашу, сирну запіканку, компот. Наступний прийом їжі — через 2-3 години. Першим полуднем при пневмонії можуть стати кисіль, свіже яблуко. Обід при пневмонії складається з овочевого супу, картопляного пюре, відвареної риби, котлет, приготованих на пару.

Перераховані страви можна доповнити чаєм, цілющими настоями з сушених ягід малини. На другий полуденок дають фрукти, морс, свіжовичавлені соки. Вечеря: молоко, мінеральна вода без газу, сирна суміш або вівсяне печиво. Добовий раціон при пневмонії становлять, з огляду на смакові пристрасті пацієнта.

Дієта після пневмонії

Раціон, підібраний після пневмонії, прискорює процес відновлення функціональної тканини. Додатковим бонусом стає активізація метаболізму. В результаті усувається енергетичний дисбаланс, поліпшується газообмін. У переліку корисних страв:

  • яйця всмятку.
  • тепле молоко з несолодкої булочкою.
  • овочеві салати і супи.
  • суфле з риби.
  • запіканка.
  • голубці.

Серед напоїв виділяють журавлинний сік з цукром, яблучний компот, чай з лимоном.

Рецепти корисних страв

Для овочевого супу потрібні неміцний м’ясний бульйон, свіжа зелень і коренеплоди. Також в рецепті можуть бути присутніми томати, кольорова капуста, горошок і вершкове масло. Страву готують наступним чином:

  1. Готують овочі.
  2. Доводять до кипіння бульйон, кладуть сіль.
  3. Засипають в каструлю подрібнені овочі (картопля, морква, цибуля).
  4. Через чверть години закладають кольорову капусту, помідори і зелений горошок.
  5. Через 10 хвилин в суп додають зелень.

Подавати можна через 10-15 хвилин. Перед цим в кожну порцію кладуть вершкове масло і спеції. Останні при пневмонії використовувати не рекомендується.

В меню при пневмонії часто вводять манну кашу. Приготувати страву можна як на воді, так і на молоці. Щоб вийшло смачно, необхідно:

  • дотримуватися пропорції (на 1 л молока потрібно 6 ст. Л. Крупи).
  • манку засипають в каструлю тільки після того, як молоко закипить .
  • сіль і цукор додають в молоко під час закипання.
  • потрібно постійно помішувати.
  • решту складових (варення, ягоди, шматочки фруктів) кладуть безпосередньо перед подачею на стіл.

Каша вариться швидко. Після закипання молочного продукту повинно пройти не більше 7 хвилин.

Пневмонія — одне з найнебезпечніших захворювань дихальної системи. Найбільш важкі наслідки виникають у дітей, літніх і ослаблених людей. Дієту при пневмонії повинні дотримуватися всі пацієнти. Завдяки збалансованому харчуванню можна домогтися швидкого відновлення енергетичного балансу, прискорити регенерацію тканин, пошкоджених при пневмонії.

Схожі статті

Атипова пневмонія у дітей

Dmitry

Пневмонія у літніх

Elena

Чим лікувати пневмонію

Coolio

Реабілітація та відновлення після пневмонії у дітей

Coolio

пневмонія

Alfonso

сегментарна пневмонія

Marina

Залишити коментар