Під час захворювання на організм людини впливає безліч шкідливих чинників, які впливають на метаболізм і роботу всіх систем і органів. Для підтримки імунітету і обміну речовин слід приділяти особливу увагу харчуванню хворого. Дієта при бронхіті повинна включати в себе різноманітні продукти, які допоможуть заповнити втрати поживних речовин, вітамінів і мікроелементів в організмі. Меню повинно бути збалансованим і раціональним, особливо в гострий період хвороби.
Дієта при бронхіті
Які продукти рекомендується вживати
Хворому при захворюванні легенів прописується дієта, яка зменшить інтоксикацію і ексудацію в бронхах, підвищить імунітет, поліпшить регенерацію слизового епітелію дихальних органів. Дієтичне харчування повинно відновити втрати вітамінів, білків і мінеральних солей, викликаних інтоксикацією організму.
Хворим бронхітом рекомендується вживання легкозасвоюваних, але в той же час поживних продуктів. Дієта пацієнтів повинна включати в себе:
Білкові продукти
- легкі білкові продукти (нежирне біле м’ясо — курятина, кролятина, риба — хек, палтус) — білки необхідні для синтезу імуноглобулінів, компонентів, які забезпечують імунну відповідь організму.
- містять кальцій, їжу (сири, сир, молоко, петрушку) — кальцій входить до складу біологічно активних речовин, що беруть участь в придушенні запальних процесів.
- фрукти і овочі, багаті аскорбіновою кислотою ( смородина, шипшина, обліпиха, солодкий перець, ківі, брокколі, лимон, грейпфрут, гранат) — вітамін С має виражені антиоксидантні і імуностимулюючі діями.
- кисломолочні продукти, так як вони містять велику кількість білка і сприяють нормалізації мікрофлори кишечника.
- харчові добавки з омега 3 і поліненасиченими жирними кислотами.
Для нормального функціонування всіх систем організму, в тому числі і імунної (що особливо важливо в період за болевания), обов’язковою умовою дієти при бронхіті є комплексне надходження всіх поживних компонентів, мікроелементів і вітамінів різних груп.
Заборонені продукти
В період хвороби з раціону харчування необхідно повністю виключити:
Консервовані продукти харчування
- концентровані бульйони з риби, м’яса і овочів.
- жирне м’ясо (свинину, баранину, гусятину) і рибу (сьомгу, оселедець, анчоуси, скумбрію, кільку).
- вироби із здобного тіста.
- важко перетравлюються крупи (перлова, кукурудзяна, ячна).
- надмірно солоні, пряні і гострі страви.
- гострі і жирні соуси (майонез, гірчиця, кетчуп).
- деякі овочі (редька, селера, дайкон, часник, хрін).
- соління, мариновані і консервовані продукти харчування.
- міцний чай, кава, алкогольні і газовані напої.
продукти бджільництва
При бронхіті не можна вживати продукти, які роблять мукоциліарний секрет густим. Якщо відділяється багато мокротиння, захворювання загострилося, всі молочні продукти з дієти краще виключити. Вони сприяють збільшенню кількості мокротиння, яка забиває бронхи.
Слід обережно вводити в дієту продукти бджільництва. Це сильний алерген, що необхідно враховувати при бронхіті, спровоковане алергічними реакціями. Якщо алергія відсутня, мед включається в дієту хворих, виняток — діти до 3 років.
В дитячому меню має бути достатня кількість білка, це важливо при харчуванні дитини, хворої на бронхіт. Грудничку при захворюванні легенів постійний кашель заважає повноцінному засвоєнню грудного молока. Дуже важливо відстежувати набір ваги малюком, кількість сригіваній. Ведуть спостереження за стільцем, його кольором і консистенцією.
Приклад меню при бронхіті
В гострий період захворювання пацієнтові призначається дієтичний стіл №13 за Певзнером (як і при всіх інших гострих інфекційних захворюваннях в гарячковий період). У періоді реконвалесценції хворий переходить на дієту №15, а потім поступово повертається до свого звичайного режиму харчування.
Раціон харчування при бронхіті у дітей повинен складатися з урахуванням віку дитини та тяжкості захворювання. У немовлят і дітей молодшого віку під час хвороби необхідно прибрати всі введені прикорм (дитина буде харчуватися тільки грудним молоком або кисломолочної сумішшю).
зміни обсягу і кратності прийомів їжі залежать від наявності та вираженості дихальної недостатності (ДН):
- при ДН 0 і 1 ступеня обсяг і кратність прийомів їжі будуть відповідати віковим нормам.
- при ДН 2 ступеня добовий обсяг молока або суміші зменшується на 1/3, і додається ще один прийом їжі.
- при ДН 3 ступеня обсяг їжі зменшують на ½, і додають 2 годування.
Харчування дітей старшого віку ґрунтується на тих же принципах, що і у дорослих.
Дієта літніх пацієнтів при бронхіті повинна бути ще більш щадить, ніж у молодих людей. Основу харчування повинні складати м’які продукти, що не містять грубі волокна (через схильність людей похилого віку до запорів слід обмежити кількість свіжих овочів через великий вміст в них клітковини).
Основні принципи складання меню для хворих на бронхіт в період лихоманки:
Дробове харчування
- харчування має бути дробовим і частим для того, щоб всі поживні компоненти мали можливість адекватно засвоюватися, не навантажуючи при цьому шлунково-кишковий тракт.
- Білки повинні переважати над жирами і вуглеводами (прості вуглеводи потрібно повністю виключити).
- Обов’язково повинні бути присутніми термічно необроблені фрукти та овочі (містять максимальну кількість вітамінів).
- потрібно забезпечити пацієнтові правильний питний режим, так як при вживанні недостатньої кількості рідини будуть сповільнюватися дезінтоксикаційні процеси в організмі. Це посилить тяжкість перебігу захворювання і негативно позначиться на самопочутті хворого. Рекомендується пити теплі фруктові та овочеві соки, морси, трав’яні чаї та відвари, мінеральну воду.
Зразкове меню для дієти хворого бронхітом:
Вівсяна каша на воді
- Перший сніданок: вівсяна каша, зварена на воді, свіжі фрукти і ягоди (яблуко, полуниця, апельсини, смородина), теплий відвар шипшини і солодки.
- Другий сніданок: чай з лимоном, білі сухарі або вівсяне печиво з невеликою кількістю вершкового масла.
- Обід: суп на основі неміцного курячого бульйону, запечений в духовці або відвареної хек з овочами (солодкий перець, кабачки, цвітна капуста, гарбуз), абрикосовий компот.
- Полудень: ряжанка або кефір, бублики, сушки.
- Вечеря: омлет з курячих або перепелиних яєць, салат зі свіжих овочів (капуста, огірки, помідори, листя салату).
В якості перекусів при даній дієті можна з’їдати невелику кількість овочів, ягід або фруктів. Кожен день меню повинно бути різним, для того щоб забезпечити найбільшу різноманітність у харчуванні хворого бронхітом, що особливо важливо при відсутності апетиту. Для приготування страв необхідно використовувати тільки свіжі і якісні продукти.
В перервах між прийомами їжі потрібно пити достатню кількість рідини (денний обсяг повинен становити 2-2,5 літра).
Рецепти дозволених страв
Рецепт №1. Неміцний курячий бульйон — блюдо, яке можна використовувати в якості самостійного прийому їжі або як основу для приготування дієтичного супу для хворого бронхітом.
Для приготування використовується:
Курячий бульйон
- свіже нежирне очищене від шкірки м’ясо курки (стегна і гомілки занадто жирні частини, тому їх не слід додавати в блюдо).
- цибуля ріпчаста, морква.
- спеції: лавровий лист, корінь петрушки, перець горошком.
Приготування:
- Підготовлене куряче м’ясо миють і зачищають (слід прибрати шкірку, жирові прошарки, плівки).
- готують необхідні овочі. цибулю і моркву чистять і нарізають соломкою.
- М’ясо поміщають в каструлю з водою і на сильному вогні варять до повного закипання.
- Після того як вода скипіла, вогонь зменшують до середнього, проварюють курятину ще 5-7 хвилин, а потім зливають всю воду.
- Варене м’ясо, порізані овочі і спеції заливають холодною водою і готують на мінімальному вогні протягом 30-40 хвилин, постійно знімаючи утворювала піну.
- Готовий бульйон проціджують, прикрашають зеленню і подають з шматочками вареної курки (за бажанням можна додати сухарі, варене куряче або перепелине яйце, овочі).
https://youtu.be / tSTaSZD_DME
Рецепт №2. Запечений палтус в духовці з овочами — це хороший варіант дієтичного обіду для хворого бронхітом, так як в цій страві міститься достатня кількість білка, клітковини, вітамінів і необхідних мікроелементів. Для того щоб зробити прийом їжі якомога легше і корисніше, потрібно уникати додавання до риби гострих спецій і жирних соусів (майонез, вершки, сметана).
Необхідні продукти:
- філе палтуса.
- овочі: помідори, цукіні (кабачок), цибуля ріпчаста.
- лимон.
- спеції: прованські трави або сушена зелень.
Приготування:
Запечений палтус в духовці з овочами
- Ретельно зачищають філе, підготовлену рибу натирають сіллю, спеціями і збризкують лимонним соком.
- Нарізають овочі тонкими кільцями.
- Викладають філе в деко або поміщають в рукав для запікання. Зверху викладають підготовлені овочі в кілька шарів і знову все збризкують лимонним соком.
- Блюдо випікають в духовці при температурі 180-190 ° С 25-30 хвилин.
При бажанні можна запікати в духовці тільки рибу, а потім доповнити блюдо дієтичним салатом зі свіжих овочів.
Рецепт №3. Омлет з овочами, приготований в мультиварці — легке, поживна і смачна страва, яке може стати відмінним варіантом дієтичного вечері.
Інгредієнти для приготування:
- яйця курячі.
- молоко.
- морква, цибуля ріпчаста, брокколі, цвітна капуста, солодкий перець, стручкова квасоля (можна використовувати заморожену овочеву суміш).
- рослинне масло.
Приготування:
Омлет з овочами
- Потрібно натерти моркву на тертці, нарізати цибулю, солодкий перець і стручкову квасолю, розібрати на суцвіття брокколі і цвітну капусту.
- Поставить мультиварку в режим смаження, налити в чашу масло і протягом декількох хвилин обсмажити підготовлені овочі або заморожену суміш.
- Яйця з молоком збити віночком до однорідної консистенції, посолити і залити обсмажені овочі яєчною сумішшю.
- Поставить режим випікання і готувати омлет протягом 15-20 хвилин.
Дотримання дієтичних рекомендацій — це одна з важливих складових, яка сприяє швидкому одужанню і відновленню пацієнта при бронхіті. Дієта сприяє зміцненню імунної системи, зниження гіперреактивності бронхів. Легка, смачна і корисна їжа дозволить заповнити дефіцит білка і мікроелементів в організмі, які виникають внаслідок патологічних інфекційних процесів.