Глюкоза (цукор) необхідна організму для забезпечення життєдіяльності, так як вона є джерелом незамінною енергії.
Джерелом цукру крові є вуглеводи, які надходять в організм з їжею. Однак необхідно контролювати показники даної речовини, так як їх зміна є одним із симптомів патології ендокринної системи. Особливу увагу варто звернути на підвищення цукру в крові.
В цій статті ви дізнаєтеся про підвищений цукор в крові у дорослого і дитини, причини відхилень його в більшу сторону, первинні симптоми підвищення цукру в крові і як його можна лікувати .
Норма цукру в крові
Норма глюкози в крові не залежить від статі людини. Однак допустимі значення, які теж беруть за норму, можуть коливатися в залежності від віку, фізичного стану і прийому їжі.
Норма цукру в крові (ммоль / л):
- у грудних дітей (до 1 року) значення трохи нижче, ніж у інших людей — від 2,8 до 4,4.
- у дітей старше 1 року і у здорових дорослих людей показники однакові і коливаються від 3, 3 до 5,5.
- У дорослих старше 60 років показники дещо змінюються: від 4,5 до 6,5.
- У хворих на цукровий діабет значення норми дещо збільшені: 5 — 7 .
Слід врахувати, що результат аналізу на цукор венозної і капілярної крові дещо відрізняється. Показники крові, взятої з пальця (капілярна) нижче і складають 3,3 — 5,5 ммоль / л (загальноприйнята медична норма). Нормою для венозної крові є значення 4 — 6,1 ммоль / л. Такі показники повинні бути у людини, який здавав кров на голодний шлунок, тобто не їв після нічного сну.
Щоб показники цукру були достовірними, здавати кров необхідно на голодний шлунок (рекомендується не чистити зуби і не пити воду в період між пробудженням і здачею аналізу).
Якщо аналіз проводиться після того, як людина поїла, то рівень глюкози буде значно вище. У цьому випадку за норму приймають показники до 7,7 ммоль / л. Але слід пам’ятати, що через невеликий проміжок часу (1 — 2 години) показники повинні прийти до загальноприйнятих значень норми.
Причини підвищеного цукру
В цій частині статті ви дізнаєтеся причини, чому підвищується цукор в крові, які симптоми і ознаки підвищення цукру в крові.
Підвищений цукор у чоловіків
Причини підвищення рівня цукру в крові у чоловіків і жінок можуть дещо відрізнятися, що пов’язано з фізіологічними особливостями і деякими поведінковими звичками.
Причини (етіологічні чинники) підвищеного рівня глюкози в крові у чоловіків:
- Зловживання жирною і гострою їжею.
- Часті стресові ситуації. Як відомо, представники сильної половини людства більше схильні до стресу, і до того ж вони переживають його глибоко всередині себе. Все це може спровокувати різні порушення в організмі, в тому числі і гіперглікемію (підвищення цукру в крові).
- Шкідливі звички: куріння, вживання алкогольних напоїв.
- Надмірні фізичні навантаження. Багато чоловіків займаються силовими видами спорту і мають важку фізичну роботу.
Патології, які можуть спровокувати гипергликемию:
- Синдром Іценко-Кушинга.
- Акромегалія — ​​підвищення рівня гормону росту.
- Гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт).
- Вживання деяких препаратів тривалий час або самостійна зміна їх дозування.
- ожиріння.
- Цукровий діабет, захворювання підшлункової залози.
- Приступ стенокардії.
Високий цукор у жінок
Перераховані вище причини можуть зустрічатися також і у жінок. Однак слід розглянути етіологічні фактори, які властиві представницям прекрасної половини людства:
- Застосування ГЗК (гормональних оральних контрацептивів), особливо тривалий і безконтрольний прийом даних препаратів.
- Патологія щитовидної залози, вона найчастіше зустрічається саме у жінок.
- Підвищення цукру в крові може бути наслідком харчових пристрастей. Багато жінок вживають велику кількість продуктів із значним вмістом простих вуглеводів. Вони, в свою чергу, сприяють швидкому і серйозного підвищення в крові глюкози.
- Передменструальний синдром (ПМС) теж може супроводжуватися гіперглікемією.
- Період вагітності, особливо перша половина. В цей час організм піддається серйозним змінам внутрішнього середовища, відбувається значна гормональна перебудова. Це явище тимчасове. Але може виникати і гестаційний цукровий діабет, який потребує лікування. Ця патологія проходить після пологів.
Гіперглікемія у дітей
Причини підвищеного цукру в крові у дитини:
- Недоношена дитина, в цьому випадку відзначається незрілість багатьох систем, в тому числі і ендокринної.
- Введення дитині великої кількості глюкози, терапія глюкокортикостероїдами.
- Гіпоксія, тобто кисневе голодування в період внутрішньоутробного розвитку і при пологах.
- дістресссіндром.
Причини підвищення цукру в крові у дітей дошкільного та шкільного віку:
- у харчуванні переважають продукти з великим вмістом вуглеводів: кондитерські вироби, солодкі газовані напої. їжа на бігу, всухом’ятку і так далі.
- Часті інфекційні та запальні захворювання, які сильно вимотують захисний механізм маленького організму.
- Цукровий діабет першого типу або інсулінозалежний.
- У період статевого дозрівання, коли відбувається сильна гормональна перебудова.
- Відсутність фізичних навантажень.
- Сильні стреси і переживання, пов’язані з різними сторонами життя (навчання, відносини з батьками і однолітками і так далі).
Детальніше про нормальний рівень цукру в крові у дітей ви можете дізнатися в цій статті.
Симптоми підвищеного цукру
Якщо підвищення рівня цукру в крові є фізіологічним, то воно не проявляється якими-небудь патологічними симптомами. Однак при розвитку патології можуть з’явитися характерні ознаки захворювання.
На початку захворювання зміни показників цукру можуть бути зареєстровані тільки при лабораторному дослідженні крові.
У міру розвитку патології, відзначаються такі ознаки підвищеного цукру в крові:
- Сильна спрага. Людина п’є багато води і при цьому не може вгамувати сильне і нав’язливе відчуття спраги.
- Полиурия — виділення великої кількості сечі (більше норми). Це може призвести до зневоднення організму.
Відзначається загальна слабкість і швидка стомлюваність.- Вага тіла значно знижується або ж, навпаки, підвищується при збереженні звичайного раціону і фізичної активності.
- Слизова оболонка порожнини рота суха.
- Шкіра свербить, відзначається її сухість та лущення, спостерігаються гнійничкові ураження.
- Навіть найменші садна і ранки досить довго заживають, а якщо є великі відкриті пошкодження шкіри, то відзначається тривале запалення і нагноєння рани з утворенням неакуратних рубців.
- Зір різко знижується, втрачається його гострота.
- Підвищене потовиділення.
- Нудота, в важких випадках блювота.
- Запаморочення.
- при тяжкому перебігу захворювання розвивається кома.
Дієта при високому цукрі
Особливе значення відводиться дієті при розвитку такого захворювання, як цукровий діабет. Підвищений рівень цукру в крові передбачає від деяких цукровмісних продуктів і дотримання режиму правильного харчування.
Людям, які хворіють на цукровий діабет першого типу, необхідно постійно дотримуватися всіх рекомендацій щодо харчування, в іншому випадку велика ймовірність розвитку гипергликемической коми.
Основні рекомендації при виникненні гіперглікемії:
- Харчування має бути дробовим і частим, необхідно весь денний раціон розділити на 5 — 6 прийомів їжі. Краще дотримуватися певного графіка харчування, тобто прийоми їжі повинні здійснюватися щодня в один і той же час.
- Налагодити питний режим, кількість рідини, що випивається на добу — 2 літри.
- Вибирати менш калорійні продукти.
- Не можна їсти більше, ніж розрахував дієтолог. Це призведе до переїдання і збільшенню перебігу захворювання.
- Відмовитися від вживання продуктів, багатих простими вуглеводами.
- Зменшити споживання солі.
- Повністю відмовитися від спиртних напоїв.
Меню дієти необхідно складати з продуктів, які не впливають на підвищення глюкози в крові.
підвищення глюкози при вживанні деяких продуктів відбувається через їх повільного засвоєння в організмі.
Список рекомендованих продуктів:
- Овочі: баклажани, огірки, гарбуз, білокачанна і кольорова капуста, помідори, зелень, листовий салат, кабачки.
- фрукти: яблука, обліпиха, лимони і кислі ягоди (вишня, журавлина, брусниця, чорна смородина, аґрус).
- М’ясні продукти: телятина, птиця, кролик.
- Морепродукти: біла риба . омари, креветки і краби.
- Хліб з висівками, з цільнозерновий борошна, а також житнього або чорний хліб.
- Молочні продукти: молоко, кисле молоко, сир і сир. Вони повинні мати невелику жирність, але знежирені продукти використовувати не можна.
- Супи на овочевому і некрепком рибному бульйоні.
- Рослинні масла.
- Бобові: квасоля, горох, сочевиця.
- Мед. Дієтологи дозволяють вживати цю солодкість, але не більше 2 чайних ложок в день.
Необхідно звернути особливу увагу на список продуктів, які повинні бути виключені з раціону, так як вони провокують підвищення глюкози в крові .
Під час дієти при підвищеному вмісті цукру в крові необхідно виключити з раціону такі продукти:
- Кондитерські вироби: цукерки, вафлі, печиво, шоколад, торти і так далі.
- Морозиво та згущене молоко.
- Варення, джеми і цукор.
- Манна каша.
- Сало.
- Ковбасні вироби, все без винятку.
- Виноград, інжир і родзинки (багаті швидкими вуглеводами).
- Жирні сорти м’яса: свинина, качка, гусак.
- молочні продукти з високим вмістом жирів: сметана, вершки, йогурт.
- Майонез, кетчуп і різні соуси на їх основі.
- Солодкі газовані напої.
Існують різні види цукрозамінників, проте все більше дієтологів радять від здаватися від них.
Найбільш поширеним і безпечним для здоров’я цукрозамінником є ​​фруктоза.
Фруктоза використовується в приготуванні дитячої праці і діабетичного харчування.
Лікування гіперглікемії
Лікування полягає в зниженні рівня глюкози, терапії основного захворювання і усунення патологічної симптоматики.
Принципи терапії при гіперглікемії
Існує кілька принципів терапії при гіперглікемії :
- Контроль рівня глюкози і холестерину в крові, в домашніх умовах це здійснюється за допомогою глюкометрів.
- Правильне харчування.
- Зниження ваги при ожирінні і підтримання нормальних його значень.
- Адекватна фізична активність після консультації з фахівцем.
- Вживання препаратів, що сприяють зниженню цукру в крові:
- Інсулінотерапія, препарат вводиться парентерально (підшкірно) . Дозування препарату розраховується лікуючим лікарем після ретельного обстеження в індивідуальному порядку. Інсулін буває короткого і пролонгованої дії.
- Пероральні препарати для зниження глюкози. Такі ліки використовують при лікуванні цукрового діабету другого типу.
При відсутності протипоказань показане проведення ЛФК (лікувальна фізкультура). Навантаження підбирається індивідуально з інструктором.
Заняття лікувальною фізкультурою тривають від 5 до 30 хвилин.
Заняття для лікувальної фізкультури:
- Йога.
- Заняття в басейні.
- прогулянки.
- згинальні і розгинальні руху рук і ніг.
- Заняття з гантелями.
- Групові заняття з м’ячем.
- Ранкова зарядка.
зниження цукру народними засобами
Для зниження цукру в крові використовують різні трав’яні чаї, відвари і настої. З цією метою широко використовується цикорій: як трава, так і коріння:
- Відвар з трави. На 10 грам висушеної трави необхідно взяти 500 мл окропу. Сировину залити окропом, накрити і залишити до охолодження. Приймати по 125 мл 3 рази на добу.
- Відвар з коренів. Залити 1 чайну ложку коренів 250 мл води, прокип’ятити отриману суміш протягом 10 хвилин. Остудити і процідити суміш, приймати по 1 столовій ложці до 5 разів на добу.
Великою популярністю користується трав’яний чай, який легко можна приготувати в домашніх умовах. Для цього будуть потрібні висушене листя і трава суниці, звіробою, смородини, брусниці, конюшини і липовий цвіт. Ці інгредієнти можна зібрати самому або ж купити в аптеці.

Відвар з вівса. Слід взяти півсклянки сухого сировини і 750 мл закип’яченої води. Сировина заливається водою і ставиться на водяну баню на 15 хвилин. Зняти отриману суміш з вогню і залишити настоюватися протягом 60 хвилин. Приймати засіб необхідно за 15 — 30 хвилин до їди по 125 мл 3 рази на добу. Тривалість лікування — 30 днів.
Тепер ви знаєте всі ознаки і симптоми підвищеного цукру в крові у жінок, чоловіків, чому він підвищений, що це означає і що робити з високим рівнем цукру і яке лікування існує. Якщо вас цікавить знижений цукор, всю корисну інформацію ви знайдете тут.