Біохімія

Нормальний рівень цукру в крові після їжі у здорової людини

Цукор в крові повинен відповідати нормальних значень.

Однак слід пам’ятати, що норма цукру в крові може змінюватися в залежності не тільки від віку і фізіологічних особливостей, а й від прийому їжі. Це необхідно знати і враховувати при заборі крові.

Щоб виключити цукровий діабет, необхідно здавати кров на вміст глюкози не тільки в голодному стані, але і після їжі.

В цій статті ви дізнаєтеся який цукор повинен бути після їжі у здорової людини, який рівень глюкози в крові вважається нормою через 2 години після прийому їжі.

Норма цукру в крові після їжі

Норма глюкози на голодний шлунок коливається від 3,3 до 5,5 ммоль / л, ці значення застосовні до всіх людей, починаючи зі шкільного віку. У грудних дітей ці показники дещо нижчі (від 2,8 до 4,4), що пов’язано з великими енерговитратами.

Норма цукру змінюється протягом усього дня, а пов’язано це з прийомом їжі і інтенсивністю фізичної роботи. Яка ж норма глюкози в крові протягом дня?

У чоловіків розвиток цукрового діабету відбувається нечасто, проте і їм необхідно відстежувати значення. Норма цукру після їжі через 1 годину підвищується до 8,9 ммоль / л. Але поступово його рівень повинен нормалізуватися.

Через 2 години показники знижуються до 6,6 ммоль / л. А через 3 — 3,5 години кількість цукру таке ж, як і на голодний шлунок. Саме тому проміжок між прийомами їжі повинен становити не більше 3 — 4 годин.

У жінок ймовірність виникнення цукрового діабету в рази більше, ніж у чоловіків. Це обумовлено відмінностями в гормональному фоні, функціональними особливостями і фізичним розвитком.

Також слід відзначити те, що у жінок рівень глюкози знижується швидше, так як витрата її збільшений. Саме тому їм вже незабаром після їжі хочеться щось перекусити. З цим фактом пов’язують і їх пристрасть до кондитерських і хлібобулочних виробів. Через 60 хвилин після прийому їжі показники підвищені до 8,8 ммоль / л, і це не є патологією.

Норма цукру в крові у дітей після їжі теж підвищується. Кількість даної речовини збільшується до 7,9 — 8 ммоль / л, поступово його показники повинні прийти в норму (через 2-3 години). У дитини, як і у дорослих жінок, витрата енергії, а відповідно, і глюкози прискорений, тому вони теж не проти поласувати солодощами протягом дня.

Протягом усього дня відзначаються коливання глюкози, які вважаються нормою. Під час нічного сну, коли людина тривалий час не вживає їжу, відбувається істотне зниження значень. Ближче до 3 — 4 години ночі рівень глюкози не більше 3,9 ммоль / л.

Правильне харчування

Важливо, щоб не було коливань показників як в меншу, так і в більшу боку. Для профілактики і усунення патології, пов’язаної зі зміною рівня цукру, фахівці рекомендують дотримуватися правильного харчування. У чому ж воно полягає?

Розглянемо основні принципи, які допоможуть скорегувати харчування:

  • Необхідно переходити на 4 — 5 разове харчування. Це допоможе уникнути різкого і тривалого зниження рівня цукру в крові, так як при тривалих перервах відбувається повне використання запасів енергії, накопиченої організмом.
  • Переїдання теж слід виключити, рекомендується їсти малими порціями, але часто.
  • Обмежити вживання продуктів, що містять велику кількість швидких вуглеводів. Вони, звичайно, допоможуть підвищити рівень цукру, але на незначний час. Однак любителям солодкого не варто впадати у відчай. Можна в невеликих кількостях вживати такі кондитерські вироби, як зефір, мармелад, шоколад, халву. Але зловживати ними не варто. Також підсолодити життя може корисний мед і сухофрукти.
  • Віддавати перевагу стравам і продуктам зі складними вуглеводами. Вони сприяють поступовому виділенню глюкози в кров, що перешкоджає різкого її зниження.
  • Меню повинно включати велику кількість фруктів і овочів як в свіжому, так і обробленому вигляді. Вони забезпечать надходження корисних речовин в організм і поліпшать стан імунітету.
  • Відмовитися від жирної і смаженої їжі. Краще їсти відварені, тушковані і запечені страви.
  • Жирність продуктів не повинна бути високою, але і знежирені продукти користі не принесуть. Особливо це важливо людям з ожирінням.
  • Відмовитися або звести до мінімуму вживання спиртних і солодких газованих напоїв.
  • Збільшити кількість білкових продуктів в раціоні. Вони добре втамовують голод і живлять організм, є основним будівельним матеріалом.

В меню щодня повинні входити крупи або ж макарони твердих сортів пшениці, нежирне м’ясо або птах, овочі, фрукти, молочні продукти, рослинні масла.

Лікування гіперглікемії

Якщо виявлена ​​гіперглікемія (кількість цукру вище норми), то необхідно своєчасно почати лікування. В іншому випадку будуть розвиватися різні ускладнення.

Щоб знизити показники, необхідний комплексний підхід до вирішення проблеми.

Підібрати вид лікування може тільки фахівець в залежності від причини захворювання, фізичного стану і віку пацієнта . Тому необхідно звернутися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до незворотних наслідків.

Медикаментозне лікування

При розвитку інсулінозалежного цукрового діабету показані ін’єкції інсуліну. Цей препарат вводять підшкірно, пацієнт може зробити ін’єкцію самостійно. Потрібно довічне застосування даного лікарського засобу.

Також застосовують протидіабетичні препарати в формі таблеток. Їх призначають пацієнтам похилого віку з діагнозом «інсулінонезалежний цукровий діабет». Часто призначають ліки на основі лопуха.

Немедикаментозні методи лікування

Немедикаментозні методи лікування застосовують для профілактики і комплексного лікування підвищеного рівня цукру в крові. З їх допомогою можна позбутися від незначного перевищення глюкози:

  1. Налагодити правильне харчування. Якщо у людини є гіперглікемія, то слід виключити деякі продукти з раціону:
  • Все без виключення кондитерські вироби і цукор. Можна використовувати цукрозамінники, однак захоплюватися ними не варто.
  • Білий шліфований рис, його можна замінити на бурий або дикий.
  • Солодкі свіжі та сушені фрукти і ягоди: фініки, курагу, банани, інжир, родзинки.
  • Жирні продукти.
  • Ковбасні вироби і напівфабрикати.
  • Пакетоване соки, газовані напої.
  1. Повністю відмовитися від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю). Спиртні напої провокують як підвищення, так і зниження показників.
  2. Заняття спортом. Фізична активність не повинна бути надмірною, а й повна її відсутність негативно позначається на будь-якому організмі. Фахівці рекомендують звернути увагу на спокійні види спорту, наприклад, плавання, спортивну ходьбу, аеробіку, ранкову гімнастику, йогу. Якщо є протипоказання, то необхідно здійснювати тривалі піші прогулянки. Вони теж відмінно тренують всі м’язи організму, в тому числі і серцеву.

У важких випадках може знадобитися інтенсивна терапія в умовах реанімації. Це може статися в тому випадку, якщо пацієнт не дотримується цих йому рекомендації. У цьому випадку проводиться інфузійна терапія (препарати вводять внутрішньовенно крапельно) та симптоматичне лікування.

Симптоми гіпоглікемії та способи її усунення

При розвитку гіпоглікемії (показники цукру нижче норми) людина зазвичай відчуває характерні скарги:

  • Головний біль.
  • Сильне почуття голоду.
  • Тремор пальців рук.
  • відчуття нудоти.
  • Млявість у всьому тілі.
  • Запаморочення.
  • Судоми, втрата свідомості відзначаються у людей з діагнозом «цукровий діабет».

Якщо людина виявив у себе перераховані вище ознаки, то необхідно негайно вжити заходів для нормалізації стану. У цьому випадку людина може допомогти собі сам.

Способи усунення гіпоглікемії:

  • Чай з цукром є дієвим засобом, який швидко справляється з недугою. Цей спосіб підходить в тому випадку, якщо людина перебуває вдома.
  • Рекомендують прийняти таблетку глюкози.
  • Фруктовий сік з пакетів, солодкий газований напій.
  • Можна з’їсти будь-яку кондитерський виріб: шоколад, карамель, будь-які цукерки і батончики і так далі.
  • Садки сухофрукти: родзинки, інжир і так далі.
  • Зрештою, можна з’їсти ложку або кубик рафінованого цукру .

Щоб прості вуглеводи з їжі засвоїлися швидше, необхідно запити її водою. Після того як напад усунутий, слід вжити заходів для підтримки рівня глюкози. Це необхідно для того, щоб гіпоглікемія не розвинулася знову. Адже прості вуглеводи підвищують вміст цукру на короткий час.

Підтримати нормальна кількість глюкози допоможе солодка каша на молоці, зерновий хліб, макарони. Їх необхідно з’їсти, як тільки з’явиться така можливість, як можна швидше після нормалізації стану.

Якщо у пацієнта з діабетом розвинулася важка гіпоглікемія, то призначають внутрішньовенне введення розчину глюкози з інсуліном. При розвитку коми пацієнт поміщається в відділення інтенсивної терапії, де проводиться симптоматичне лікування.

Різниця в змісті глюкози в крові до і після їжі

Найменша кількість цукру в крові визначається у людини вночі, коли виснажені основні запаси даної речовини. Як було зазначено вище, після їди показники змінюються в більшу сторону. Як правило, різниця результатів після їжі і в голодному стані становить близько 2 ммоль / л.

Значення цукру в крові на голодний шлунок не повинні бути вище 5,5 ммоль / л, а після прийому їжі — не більше 7,7 — 7,8 ммоль / л
.
Зміст глюкози підвищується відразу після їжі, але з кожною годиною його кількість знижується. Через 2 — 3 години показники нормалізуються.

Якщо у людини немає патології підшлункової залози та ендокринної системи, то скачки цукру ніяк не відбиваються на здоров’ї і не проявляються зовні. Але при наявності проблем зі здоров’ям є ймовірність виникнення цукрового діабету. Переддіабетичного стан можна виявити при дослідженні крові на голодний шлунок і після їжі.

Показники глюкози в крові, які є ознакою переддіабетичного стану (ммоль / л):

  • На голодний шлунок — від 5,7, до 6,1.
  • Після їжі — від 7,9 до 11.

Якщо такі значення виявляються протягом декількох днів, то це тривожний знак. Необхідно звернутися до лікаря, який виявить причину і призначить відповідне лікування. Це допоможе уникнути розвитку цукрового діабету.

Чому після їжі рівень цукру нижче 5 ммоль / л

Досить часто лікарі стикаються з таким явищем у пацієнтів, як високий рівень цукру в крові після їжі. Причому ці показники тривалий час не знижуються. Але варто відзначити, що може виникнути і гіпоглікемія.

В разі наявності гіпоглікемії показники глюкози в крові завжди значно нижче норми.

Нормою цукру натщесерце є значення менше 3,2 ммоль / л, а після прийому їжі його рівень збільшується, але все одно залишається низьким (не більше 5 ммоль / л).

Причинами виникнення гіпоглікемії можуть бути:

  • Вроджена патологія підшлункової залози ( що зустрічається не так часто).
  • Помилки харчування. Вживання продуктів, багатих на вуглеводи, особливо простими, призводить до гіперфункції підшлункової залози. Вона починає виробляти у великій кількості інсулін, щоб знизити рівень вуглеводів. У цьому випадку людина після їжі протягом короткого часу знову стає голодним.
  • Відмова від продуктів, що містять вуглеводи. Є багато дієт для зниження ваги, засновані на цьому принципі.
  • Сильний стрес.
  • Инсулинома — пухлинне утворення, яке посилено продукує інсулін.

Цей стан потребує корекції. Як правило, в більшості випадків необхідно змінити харчування і вести здоровий спосіб життя.

Наслідки відхилень від норми

Підвищення і зниження рівня цукру без належного лікування може призвести до тяжких ускладнень. Деякі з них можуть стати причиною смертельного результату.

Наслідки при підвищеному рівні цукру в крові:

  • Інфекції шкірних покривів.
  • Зниження захисних сил організму. Саме тому будь-який патологічний процес, що виникає у пацієнтів, протікає тривало і складно. В організм легко проникають віруси і бактерії. Післяопераційний період, а також різні рани заживають довго і супроводжуються нагноєнням.
  • Висока ймовірність утворення каменів в жовчному міхурі.
  • Порушення обміну речовин в організмі людини.
  • Згущення крові, що може стати причиною утворення тромбів.
  • Судини стають ламкими, утворюються множинні крововиливи.
  • Тромбоемболії судин різного діаметра. Може спостерігатися зниження чутливості, а також більш серйозні патології (інфаркт міокарда, інсульт, інфаркт нирки, тромбоемболія легеневої артерії).
  • Зниження гостроти зору, в важких випадках сліпота.
  • Гипергликемическая кома.

Гіпоглікемія як і гіперглікемія теж може бути досить небезпечною для здоров’я і життя людини, аж до летального результату. Саме тому не варто затягувати з походом до лікаря.

Ускладнення, до яких призводить гіпоглікемія:

  • Порушення загального стану.
  • З часом розвиваються психози.
  • Зниження розумової активності і інтелектуальних здібностей, це пов’язано з тим, що мозок тривалий час знаходиться в стані голоду.
  • Порушення роботи серцевого м’яза (аритмії різного характеру).
  • Серцева недостатність та ішемічна хвороба серця.
  • Приступ судом за типом епілепсії.
  • Набряк головного мозку.
  • Гіпоглікемічна кома.

Підготовка до здачі аналізу

Аналіз крові на цукор можна здати в поліклініці або ж будь-який платній лабораторії. Забір крові проводиться з пальця руки або з вени.

Щоб результати були адекватними, необхідно дотримуватися певних правила підготовки:

  • Слід запам’ятати, що перед відвідуванням лабораторії не можна снідати. Забір крові здійснюється вранці і на голодний шлунок.
  • За добу до проведення діагностики варто утриматися від вживання алкоголю.
  • Харчування напередодні повинно бути таким же, як і завжди, не потрібно відмовлятися або скорочувати прийом вуглеводів. Це може привести до спотворення результату в меншу сторону.
  • Якщо людина займається спортом, то за день до здачі аналізу слід відмовитися від надмірної фізичної активності. Серйозну тренування краще перенести на інший день.
  • Уникати стресових ситуацій, не хвилюватися перед забором крові.
  • Вранці можна тільки випити склянку води, від чищення зубів теж краще відмовитися. У зубних пастах міститься цукор або його замінник, який призводить до підвищення показників.

Місце проколу в обов’язковому порядку обробляється спиртом. Лаборант бере необхідну кількість біологічного матеріалу, після чого до місця проколу прикладають стерильну спиртову серветку. Якщо кров брали з вени, то необхідно зігнути руку в ліктьовому суглобі і потримати її так протягом 10 хвилин.

Діагностика цукрового діабету

При первинному зверненні пацієнта необхідно зібрати детальний анамнез життя і захворювання. Слід з’ясувати, чи немає у людини спадкової схильності. Якщо у близьких родичів є дане захворювання, то ймовірність його розвитку значно зростає. Також варто опитати про перенесені раніше захворювання.

Виявити характерні симптоми цукрового діабету можна при огляді і опитуванні пацієнта:

  • Сухість слизових оболонок.
  • Підвищена спрага .
  • Полиурия (часте і рясне сечовипускання).
  • Сверблячка шкіри.
  • Жінок може турбувати хронічна молочниця.
  • Фурункули, гнійники на шкірі.

Лабораторна діагностика діабету:

  • Нормальний рівень цукру в крові після їжі у здорової людини
    Аналіз крові на цукор.
  • Тест на визначення толерантності до глюкози. Він проводиться з навантаженням. Спочатку у пацієнта беруть кров натщесерце, а потім дають випити воду з глюкозою. Повторний забір крові проводять через 1 і 2 години.
  • Загальний аналіз сечі, який допоможе виявити наявність глюкози, лейкоцитів і білка в урине. У нормі ці показники дорівнюють 0.
  • Дослідження сечі з метою виявлення кетонових тіл (ацетону).
  • Біохімічне дослідження крові. Цей метод діагностики дозволяє оцінити і виявити функціональні порушення внутрішніх органів.
  • Добовий моніторинг глюкози в крові. Протягом доби з певним інтервалом роблять забір крові для визначення рівня цукру в ній.
  • Консультація офтальмолога для оцінки стану зорового апарату.
  • Ангіографія судин нижніх кінцівок — дослідження спрямоване на виявлення ранніх ознак розвитку «діабетичної стопи».
  • Електрокардіографія (ЕКГ) спрямована на виявлення патології серця, що розвилася на тлі даного захворювання.
  • УЗД органів травної та сечовидільної систем.

Схожі статті

Розшифровка значень ліпідограмми (ліпідного спектра)

Alex

Розшифровка аналізу крові на онкомаркер СА 19-9

Sasha

Рівень ЛПВЩ холестерину і причини відхилень

Sasha

Розшифровка біохімічного аналізу крові на онкомаркер he 4

Dmitry

Причини зниженого білірубіну в крові у дорослої людини

Murcia

Норма креатиніну в біохімічному аналізі крові

Axel

Залишити коментар