Біохімія

Список продуктів, що знижують цукор в крові і дієта для діабетиків

Концентрація глюкози в крові — це один з показників, за яким ми можемо судити про стан вуглеводного обміну. ​​

Люди, які страждають на цукровий діабет, щодня вимірюють рівень глікемії (кількість цукру в крові) для того щоб контролювати процес лікування.

щоб підтримувати цукру на більш-менш постійному рівні, потрібно вкрай строго дотримуватися дієтичних рекомендацій. Далі мова піде про підвищений цукор в крові, продуктах, що знижують цукор, правильне харчування і дієти для зниження рівня глюкози у хворих на цукровий діабет.

Нормальний рівень цукру в крові

підтримка глюкози крові на постійному рівні забезпечує злагоджену роботу всього людського організму. Вуглеводи (в тому числі і глюкоза) служать основним джерелом енергії, яка щомиті витрачається в ході метаболічних процесів.

Для регуляції вуглеводного обміну в шлунково-кишковому тракті виробляється ряд гормонів і біологічно активних речовин. Один з них — інсулін. Відразу після їжі (особливо високоуглеводной) підшлункова залоза викидає в кров інсулін. Він потрібен для того, щоб глюкоза надходила всередину клітин і активно витрачалася ними. Саме завдяки інсуліну концентрація цукру в крові знижується.

Нормальний рівень цукру в цільної капілярної крові у дорослих і дітей повинен перебувати в межах від 3,5 моль / л до 5,5 моль / л., В венозної — не повинен перевищувати 6.1 ммоль / л.

Що стосується осіб, які страждають на цукровий діабет, то для них нормальна концентрація цукру в крові індивідуальна і залежить від віку та наявності ускладнень цукрового діабету.

для оцінки компенсації цукрового діабету використовується такий показник, як рівень глікованого гемоглобіну. Він показує середню концентрацію цукру в крові за останні 3 місяці.

Таблиця нормальних значень цукру у діабетиків:
Наявність / відсутність захворювання Молодий
(до 45 років) Середній
( 45-59 років) Літній і старечий
(від 60 років) Ні важких ускладнень діабету (ІХС, інсульт, діабетична стопа і ін.) і відсутній ризик тяжкої гіпоглікемії До 6.5% До 7.0% До 7.5% Є важкі ускладнення діабету і / або ризик тяжкої гіпоглікемії До 7.0% До 7.5% До 8%

Діагностика цукрового діабету

В діагностиці цукрового діабету використовується безліч різних аналізів крові. До найголовнішим відноситься вимір глюкози крові натще, вимір глюкози крові після цукрового навантаження, визначення С-пептиду, визначення гликированного (глікозильованого) гемоглобіну.

Розглянемо кожен з аналізів крові на діагностику цукрового діабету докладніше.

Глюкоза крові натще. Це найбільш простий дешевий метод визначення цукру в крові, який використовується для скринінгу (масового виявлення) цукрового діабету. Виконати такий аналіз може будь-яка лабораторія. За 8 годин до передбачуваного забору крові треба виключити вживання будь-якої їжі, допустимо лише пити воду.

Визначення глюкози крові після цукрового навантаження, або пероральний глюкозотолерантний тест (ПГТТ). Його використання необхідно при неясних результатах визначення глюкози натще. Перед проведенням ПГТТ необхідно голодування протягом 8-14 годин. Спочатку береться аналіз крові натще, потім пацієнту дають випити 75 грамів безводної глюкози (сироп). Через 2 години знову беруть аналіз крові. У нормі концентрація глюкози після ПГТТ не повинна перевищувати позначку в 7 ммоль / л.

Аналіз на визначення глікозильованого гемоглобіну (HbA 1 с). Глікозильований гемоглобін — це показник, який показує середню концентрацію цукру за останні 3 місяці. Це набагато більш об’єктивний і точний показник, ніж визначення цукру крові натще. Якоїсь спеціальної підготовки для здачі аналізу не потрібно. У нормі концентрація HbA 1 з повинна бути менше 6.5%.

Визначення С-пептиду. С-пептид — це так званий «хвіст», який залишається після переходу неактивного проінсуліну в активний інсулін. Таким чином, за концентрацією С-пептиду в крові можна судити про вироблення інсуліну. Референсні значення С-пептиду в крові здорової людини: 0,78-5,31 нг / мл (258-1758 пмоль / л). Визначення С-пептиду необхідно в диференціальної діагностики цукрового діабету 1-го і 2-го типу.

Визначення рівня глюкози в крові і симптоми відхилень від норми

Виміряти рівень цукру в крові дуже просто. Для цього існує спеціальний пристрій, іменоване глюкометром. У комплекті з глюкометром йде ланцет (голка для проколювання пальця) і тест-смужки.

Ланцет за своїм устроєм дуже схожий на авторучку. Його потрібно щільно притиснути до пучки і різко натиснути кнопку. При цьому моментально вискакує голка, так що прокол пальця здійснюється дуже швидко і практично безболісно. Потрібно взяти тест-смужку, нанести на один її кінець краплю крові, а другим кінцем вставити в глюкометр. Через кілька секунд на дисплеї пристрою з’явиться значення глікемії.

Зниження або підвищення концентрації цукру в крові супроводжується появою деяких симптомів. Так, при гіпоглікемії (зниження цукру до 3,0 ммоль / л і менше) з’являється наростаюча слабкість, пітливість, запаморочення, мелькання перед очима темних кіл, шум у вухах, сонливість.

Якщо людині з гіпоглікемією вчасно не надати допомогу, він може впасти в кому.

При гіперглікемії (підвищення цукру в крові) люди скаржаться на сухість у роті, спрагу (можуть випивати за день до 3-5 літрів води), зниження маси тіла, прискорене нічне сечовипускання, свербіж шкіри (особливо в області промежини), слабкість. У міру прогресування гіперглікемії симптоматика посилюється і може трапитися кетоацидоз — стан, який представляє серйозну загрозу здоров’ю.

Продукти, що знижують цукор

Дієтотерапія — це наріжний камінь в лікуванні цукрового діабету як 1 го, так і 2-го типу. Можливо, саме тому серед населення побутує думка, що є продукти, здатні знижувати концентрацію цукру в крові. Однак це не зовсім так. Зараз ви дізнаєтеся все про продукти знижують цукор в крові.

Існує таке поняття, як глікемічний індекс (ГІ). ГІ показує нам, як конкретний харчовий продукт впливає на вуглеводний обмін. Він оцінюється від 1 до 100, де за 100 одиниць взята чиста глюкоза.

Всі продукти харчування можна розділити на три групи:

  • Продукти з низьким ГІ (від 1 до 35 ), наприклад, макарони, яблука, капуста, свіжі огірки, сир, йогурти, вівсяні пластівці.
  • Продукти із середнім ГІ (від 35 до 50), наприклад, банани, каштани, дині, кетчуп, суші, ківі.
  • Продукти з високим ГІ (від 50 і вище), глюкоза, бруква, смажену картоплю, рисова локшина, крекер, гарбуз, кавун, манка.

зміст ГІ залежить від кількості в продукті вуглеводів, клітковини, білків, жирів, а так само від методу кулінарної обробки продукту.

Вживання продуктів з низьким глікемічним індексом не викликає підвищення глікемії в крові.

Таким чином, продукти першої категорії можна вживати практично в необмеженій кількості. У зв’язку з цим багато людей переконані, що ці продукти знижують концентрацію цукру в крові.

В даний час створена велика кількість таблиць, в яких продукти харчування відсортовані за показником глікемічного індексу. Застосування таких таблиць в повсякденному житті багато в чому полегшує життя діабетика, і дозволять урізноманітнити щоденний раціон харчування.

Розглянемо, які продукти знижують цукор в крові:

  • Овочі. Велика кількість овочів (особливо зеленого кольору) характеризуються найнижчими значеннями ГІ. У зв’язку з цим їх можна вживати в їжу у великій кількості, не побоюючись за показники глікемії. До них слід віднести топінамбур, всі види капусти, шпинат, редис, огірки, помідори, солодкий перець, цибуля, часник, листовий салат, баклажани, кабачки, селера.
  • Бобові культури: різні види квасолі, сочевиця, горох. Доведено, що вживання даних продуктів знижує ризик виникнення цукрового діабету майже на 40%.
  • Фрукти. На відміну від овочів фрукти мають більш високими показниками ГІ. Можна сміливо вживати яблука, цитрусові (мандарини, апельсини, грейпфрути, лимони), вишню, смородину, суницю, полуницю, журавлину, брусницю. А ось від персиків, солодких груш, бананів, інжиру, винограду і сухофруктів краще утриматися. За один раз треба з’їдати не більше 100 грам фруктів.
  • Список продуктів, що знижують цукор в крові і дієта для діабетиків
    Морепродукти. Велика частина морепродуктів володіє низьким глікемічним індексом. Це креветки, кальмари, омари, устриці, лангусти, краби, мідії, ламінарія (морська капуста), багато сортів риби. Крім того, в них міститься велика кількість мінеральних речовин і омега 3-поліненасичені кислоти, що перешкоджають розвитку атеросклерозу.
  • Молоко та кисломолочні продукти. Дозволено вживати в їжу тільки знежирені або 1% -ві продукти. Корисними будуть сир, кефір, кисле молоко, молоко, натуральні йогурти.
  • Спеції і приправи. Додати страві більш насичений смак можна за допомогою спецій і приправ. Рекомендується використовувати куркуму, імбир, корицю, сушену зелень, хрін, мелений перець, гвоздика.
  • Каші. Корисно вживання вівсяної, гречаної, пшеничної і перлової крупи. При цьому каша повинна бути зварена на воді, без додавання масла, молока і цукру.
  • Нежирні сорти м’яса. Сюди треба віднести м’ясо курки (без шкіри), нежирну яловичину, м’ясо кролика, індички. Переважний спосіб кулінарної обробки — тушкування, запікання і приготування на пару.

Дієта для діабетиків

Вище вже згадувалося про те, що дієта є невід’ємною частиною лікування цукрового діабету. Умовно дієту для зниження цукру в крові у діабетиків щодо типу захворювання можна розділити на 2 групи: дієта при 1-му типі і при 2-м.

Щоб харчування приносило користь і не викликало різких стрибків глікемії, важливо дотримуватися певних правил:

  • Дієта повинна бути максимально наближена до фізіологічних потреб людини. Наприклад, діабетикові, ведучому сидячий спосіб життя, потрібно менше калорій протягом дня, ніж спортсмену або робітникові. Щоб підрахувати необхідну кількість калорій, краще звернутися за допомогою до фахівця (ендокринолога, дієтолога або терапевта).
  • Щоденний раціон повинен бути збалансований за кількістю основних поживних речовин. Так, на частку вуглеводів має припадати від 40% до 65% добової енергетичної цінності, на частку жирів — від 20% до 35%, на частку білків — від 10% до 35%.
  • Протягом доби потрібно приймати близько півтора літрів води. Виняток становлять особи з нирковою та серцевою недостатністю, водний баланс яких підбирається індивідуально.
  • Потрібно категорично відмовитися від вживання будь-яких алкогольних напоїв, особливо при инсулинзависимом типі діабету. Алкоголь може викликати різку декомпенсацию (погіршення перебігу) діабету і стати причиною жизнеугрожающих ускладнень (наприклад, важкої гіпоглікемії).
  • Харчування має бути дробовим, 5-6 разів на добу, невеликими порціями. Це допоможе уникнути великих навантажень на роботу підшлункової залози.

Харчування при діабеті 1-го типу

Харчуванню при цукровому діабеті 1-го типу відводиться особлива роль.

Використовуючи для лікування інсулін, потрібно особливо строго стежити за тим, щоб в раціоні на кожен прийом їжі доводилося строго певну кількість жирів, білків і вуглеводів.

Урізноманітнити харчування можна в тому випадку, якщо знати правила взаємозамінності продуктів по вуглеводах. Для цього існує таке поняття, як хлібна одиниця (ХО). Однією ХЕ відповідає така кількість їжі, в якій міститься 12 г вуглеводів (близько 50 ккал).

Людям, які роблять підколки короткого інсуліну, принципово важливо навчитися визначати кількість ХЕ в кожному продукті. Для цього є спеціальні таблиці, в яких вказують, скільки грам вуглеводів міститься в 100 грамах продукту.

Наприклад, в 100 гр. яблук є 9.8 гр. вуглеводів. Щоб підрахувати, скільки грам яблук відповідає 1 ХЕ (12 гр.углеводов), потрібно скласти звичайну пропорцію:
9,8 г вуглеводів 100 г яблук 12 г вуглеводів (тобто 1 XE)? г яблук
Після підрахунку вийде, що 1 ХЕ відповідає 122 гр. яблук. Таким чином, можна вираховувати кількість ХЕ абсолютно для кожного продукту.

Після розрахунку ХЕ діабетикові буде дуже легко урізноманітнити свій раціон. Наприклад, замість шматочка чорного хліба з житнього борошна, масою 50 гр. (2ХЕ) можна вжити 300 гр. ягід чорниці (теж відповідає 2 ХЕ). За один прийом їжі допускається з’їдати від 6 до 8 ХЕ.

Далі, в залежності від кількості ХЕ, які людина планує з’їсти, можна порахувати необхідну кількість інсуліну короткої дії, який зазвичай ставиться за півгодини до їди. На 1 ХЕ ставиться 2 ОД інсуліну. Як видно, підрахунок ХЕ допоможе діабетикові ставити інсулін в тому дозуванні, яка відповідає саме його потребам.

Харчування при діабеті 2-го типу

Дієтичні рекомендації при діабеті 2 го типу мають свої особливості:

  • Якщо людина страждає надмірною масою тіла або ожирінням (а при діабеті 2-го типу це не рідкість), харчування має бути низькокалорійним, щоб сприяти зниженню маси тіла. При зниженні ваги гликемия теж буде знижуватися. Ідеальний варіант — поєднувати низькокалорійну дієту і фізичні навантаження. Щоб розрахувати потрібну кількість ккал, потрібно звернутися до дієтолога, ендокринолога або терапевта.
  • Голодування категорично протипоказано. Рекомендується часте дробове харчування, 5-6 разів на день.
  • Співвідношення білків, жирів і вуглеводів в раціоні діабетика має бути таким же, як і у здорової людини. Виняток становлять ситуації, коли потрібно зниження маси тіла.
  • Якщо в лікуванні використовуються препарати інсуліну, доцільно вести підрахунок ХЕ.
  • Допускається помірне вживання цукрозамінників. Перевагу слід віддавати підсолоджувачів рослинного походження (стевія).
  • Відмова від вживання алкогольних напоїв в будь-якому вигляді і в будь-яких кількостях. В іншому випадку високий ризик розвитку гіпоглікемії.

Більш детально про те, що робити при підвищеному цукрі в крові і як правильно харчуватися ви можете прочитати в окремій статті.

Правила зниження глюкози у вагітних

У деяких жінок під час виношування дитини може підвищитися рівень цукру в крові. Іноді це супроводжується розвитком діабету вагітних, або гестаційного діабету. Дане захворювання виникає з більшою ймовірністю у жінок, що мають обтяжений спадковість по цукровому діабету і що страждають ожирінням.

Норма цукру в крові вагітної становить від 3.5 ммоль / л до 5.1 ммоль / л. Після проведення цукрового навантаження гликемия повинна бути наступною: через 1 годину — менше 10.0 ммоль / л, а через 2 години — менш 8.5 ммоль / л.

Якщо результати аналізу крові, взятого натщесерце, вказують на перевищення глікемії, майбутня мама повинна в обов’язковому порядку звернутися до гінеколога і ендокринолога.

Розвиток діабету на тлі вагітності може представляти серйозну загрозу здоров’ю матері і дитини. У деяких ситуаціях поява цукрового діабету може бути показанням до дострокового переривання вагітності.

Випадки неважких діабету можна контролювати тільки дотриманням дієтичних рекомендацій, які детально обговорювалися вище. Разом з ендокринологом жінка повинна скласти свій щоденний раціон таким чином, щоб в ньому було присутнє достатня кількість калорій і основних поживних речовин.

Буває, що після пологів показники глікемії самі по собі приходять в норму, і діагноз цукрового діабету знімається . Однак в подальшому ризик виникнення даного захворювання зберігається.

Народні методи лікування гіперглікемії

В даний час медики усього світу сприймають народні засоби лікування діабету скептично, а часом — з певною часткою ворожості. І це цілком обгрунтовано. Багато людей переконані, що таблетка — це хімія, яка шкодить організму, а трав’яний збір створений природою і принесе здоров’ю тільки користь. В результаті, скільки б лікар не остеріг пацієнта про необхідність прийому лікарських препаратів — все марно.

Люди, які страждають на цукровий діабет (особливо, на інсулінозалежний), повинні розуміти, що ніякої лікарський збір не здатний замінити інсулін! Відсутність адекватного лікування істотно знижує якість життя і призводить до ранньої смерті.

Використання народних методів допустимо лише в комбінації з традиційною терапією. І то не завжди, так як багато трави просто протипоказані при багатьох ускладненнях діабету.

Серед населення найбільшою популярністю володіють такі народні рецепти:

  • Чай з суничного листя. Співвідношення компонентів: 1 ст.л. сухого листя на склянку окропу.
  • Чай з листя лісової малини. Співвідношення компонентів таке ж, як і в попередньому рецепті.
  • Салат, приготований з листя молодих кульбаб. Сировина треба замочити в холодній воді на 30 хвилин, потім просушити, порізати, додати цибулю, кріп, відварене яйце і заправити олією або нежирною сметаною.
  • Вживання зерен пророщеної пшениці.
  • Настій лаврового листа.

Схожі статті

Нормальний рівень цукру в крові після їжі у здорової людини

Maxim

Причини зниженого білірубіну в крові у дорослої людини

Murcia

Значення антистрептолизина (АСЛ-О) в крові і причини підвищення

Lamaxima

ТТГ: причини підвищення тиреотропного гормону

Andrey

Норма феритину в крові, причини підвищення і зниження показника

Dmitry

Аналіз крові на ХГЧ: як правильно підготуватися і як здавати

Andrey

Залишити коментар