Онкомаркер СА 19-9 почали визначати ще 1981 році. Він був виявлений в крові пацієнтів з раком підшлункової залози, шлунка, печінки і кишечника. Тому його так само називають онкомаркерів печінки і підшлункової залози.
СА 19-9 відноситься до глікопротеїну пухлини пов’язаним з протеїном по системі Льюїса. Протеїн Льюїса відсутня у осіб кавказької національності, тому навіть при наявності великих злоякісних новоутворень рівень СА 19-9 у них в крові не буває вище норми.
Що таке СА 19-9 і що він визначає
Онкомаркер СА 19-9 являє собою двокомпонентний білок, в якому білкова частина молекули з’єднується з гетероолісахарідамі. У нормі він міститься в клітинах підшлункової залози, печінки, легенів, жовчного міхура і шлунку.
Висока концентрація ліпопротеїну СА 19-9 може свідчити про наявність карциноми підшлункової залози. Тому цей білок є головним маркером раку підшлункової залози.
Рівень СА 19-9 в організмі підвищується при новоутвореннях в області шлунка або печінки або кишечника.
Рівень СА 19-9 в організмі змінюється в залежності від стадії захворювання. Якщо, незважаючи на оперативне втручання, кількість цього білка збільшується, це може свідчити про те, стався рецидив захворювання або пухлина дала метастази.
При раку шлунка одночасно з рівнем СА 19-9 визначають рівень РЕА. Одночасне зростання цих показників є поганою ознакою. Підвищення рівня білка також вважають несприятливим при рай прямий і товстої кишки.
Важливо, щоб забрана кров була доставлена ​​в лабораторію на проведення дослідження не пізніше 1,5-х годин після її забору, при цьому зберігання пробірки має здійснюватися в спеціальному боксі, де підтримується температура не вище 8 ° с.
Причиною підвищення онкомаркера СА 19-9 в деяких випадках може бути наявність доброякісних пухлин в районі шлунково-кишкового тракту або про проблеми з печінкою або жовчним міхуром ( так як висновок маркер виводиться з жовчю).
Показання до дослідження
Визначати рівень СА 19-9 в крові потрібно в наступних випадках:
- При наявності новоутворень в області підшлункової залози, шлунка, кишечника, печінки або жовчного міхура.
- Після проведення хірургічних операцій і усунення пухлин.
- При гострих і хронічних захворюваннях печінки.
- РЕА негативні карциноми товстого кишечника.
Для того щоб спрогнозувати результати хірургічного втручання необхідно здати аналіз і на інші онкомаркери, так як їх теж потрібно враховувати.
СА 19-9 в крові необхідно регулярно визначати у пацієнтів перенесли операції з видалення злоякісних новоутворень в області підшлункової залози, так як це допомагає виявити рецидив захворювання або метастази. Але визначитися з діагнозом допоможе тільки біопсія.
Аналіз на онкомаркер СА 19-9 кожні 1 — 3 місяці здають пацієнти проходять курс хіміотерапії або променевої терапії. Зниження кількості протеїну в крові пацієнта свідчить про ефективність лікування, в той час як підвищення рівня говорить про те, що схему лікування потрібно міняти, так як хвороба продовжує прогресувати.
Підготовка і проведення аналізу
Для того щоб результати аналізу були достовірними необхідно:
- За три дні до здачі аналізу відмовитися від вживання жирної, гострої, копченої їжі. У раціон потрібно ввести овочі, фрукти та каші. Варто на час припинити вживання смажених страв. Також необхідно відмовитися від вживання алкогольних напоїв.
- Кров на аналіз необхідно здавати натще. За 12 годин до забору матеріалу не можна приймати їжу, вживати чай, кава або газовані напої. Якщо є необхідність можна випити невелику кількість негазованої води. Людям з цукровим діабетом цей період можна скоротити, попередньо погодивши питання з лікуючим лікарем.
За 12 годин до здачі аналізу потрібно відмовитися від куріння.- За добу до здачі аналізу потрібно припинити вживання всіх лікарських препаратів, так як їх прийом може спотворити результат аналізу. Якщо медикаменти життєво необхідні, і відмінити прийом немає можливості, потрібно попередити про це лаборанта і лікаря.
- Також за добу до здачі аналізу потрібно зменшити фізичні навантаження.
- Матеріал потрібно брати до проведення будь-яких діагностичних або медичних маніпуляцій.
- Забір крові проводять з вени, а матеріал в терміновому порядку передають в лабораторію для діагностики.
- у залежності від лабораторії результат дослідження буде готовий протягом 1 — 3 днів.
Норми СА 19-9
в нормі СА 19-9 присутня в непухлинних клітинах органів травної системи. У здорових жінок і чоловіків нормою онкомаркера СА 19-9 вважаються значення в 10 — 37 Од / мл.
Специфічність аналізу коливається від 73 до 100% тому можуть виникати помилкові діагностичні результати. В цьому випадку необхідно додатково обстеження.
Приблизно у 5% пацієнтів виявити причини підвищення рівня онкомаркера СА 19-9 неможливо навіть при додатковому обстеженні. За допомогою цього аналізу можна діагностувати рак підшлункової залози на ранніх стадіях.
Для того щоб результати дослідження були точнішими додатково може бути призначений біохімічний аналіз крові і лужна фосфатаза.
Результат і розшифровка аналізів
СА 19-9 — це другий за важливістю маркер після РЕА (раково-ембріонального антигену). У комплексі ці аналізи призначають для діагностування злоякісних захворювань шлунка. Також він є додатковим маркером до АПФ (альфа-фетопротеїну). У комплексі ці аналізи допомагають діагностувати рак печінки, жовчного міхура або жовчовивідних шляхів.
Значне підвищення рівня СА 19-9 свідчить про наступні патологіях:
Рак підшлункової залози (в цьому випадку чутливість становить від 70 до 100%).- Первинний рак печінки (22 — 51%).
- рак жовчного міхура (22 — 51%).
- рак шлунка.
- рак грудей.
- рак матки.
- колоректальний рак.
- рак яєчників.
Незначне підвищення рівня СА 19-9 може виникнути в результаті:
- цироз печінки.
- жовчнокам’яну хворобу.
- холециститу.
- Гепатиту.
- муковісцидозу.
- холангітами.
- Запальних захворювань кишечника.
- хронічного або гострого панкреатиту.
- захворювань щитовидної залози.
При різних запальних захворюваннях печінки, рівень СА 19-9 підвищується до 100 Од / мл (в окремих випадках до 500 Од / мл) . Так як в цьому випадку відтік жовчі порушується.
Слід зазначити, що точну розшифровку аналізу крові на норми онкомаркера СА 19-9 зробить тільки фахівець, і ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.
Онкомаркер СА 19-9 при раку підшлункової залози
Рак підшлункової залози — це одне з найнебезпечніших захворювань з дуже високою смертністю. Практично у 80% пацієнтів на момент виявлення хвороби вже спостерігаються метастази. Причиною цього стає прихований перебіг захворювання. Симптоми його нічим не відрізняються від ознак інших хвороб травної системи.
СА 19-9 не є основним аналізом визначальним рак підшлункової залози, так як він не специфічний. Чутливість його становить від 68 до 93%, що може стати причиною помилкового результату.
При наявності доброякісних пухлин підшлункової залози рівень СА 19-9 підвищується не більше ніж до 45 Од / мл.
Рівень СА 19-9 підвищується практично у 45% пацієнтів з раком підшлункової залози. Якщо його концентрація більше 1000 Од / мл, це свідчить про те, що в процес вже залучені лімфатичні вузли.
Якщо концентрація СА 19-9 нижче 1000 Од / мл то у 50% пацієнтів пухлина можна видалити хірургічним шляхом . Якщо цей показник вище, то усунути новоутворення можна тільки у 5% хворих.
Після того як пухлина видалена протягом 1 — 7 місяців може статися рецидив і рівень СА 19-9 знову поповзе вгору. За спостереженнями лікарів, якщо кількість цього ліпопротеїну в крові пацієнта після операції істотно знижується, то людина перемогла свою хворобу.
Призначити здачу аналізу і правильно інтерпретувати результат може тільки лікар після очної консультації.
необхідно пам’ятати про те, що для повноцінної діагностики захворювання, одного аналізу недостатньо, тому якщо рівень СА 19-9 в крові підвищений, потрібно пройти додаткове обстеження. Для того щоб упевнитися в тому, що результати аналізу правильні, можна здати його повторно в іншій лабораторії.