Нерідко, отримавши результати аналізів, людина бачить безліч незрозумілих для нього значень, а також чує від лікаря чимало страшних термінів і понять, а слова про те, що будь або з показників знаходиться поза межами норми, тобто, підвищений або, навпаки, знижений, і зовсім викликають масу переживань і стресів.
Найчастіше людини лякає саме незнання сутності термінів і неможливість оцінити свій стан, адже лікарі далеко не всі пояснюють своїм пацієнтам. У цій статті ви дізнаєтеся, що таке тригліцериди в біохімічному аналізі крові, які норми цього елемента в крові, що означає підвищення і зниження значень показника і багато іншого поле
Що таке тригліцериди і яка їхня роль в організмі
тригліцеридів називають особливі жири, похідні гліцерину, які, по суті, забезпечують весь організм людини необхідною йому енергією. Саме їх можна назвати основним енергетичним джерелом для всіх клітинок.
Тригліцериди зазвичай надходять в організм разом з їжею, після чого відбувається їх перетворення, спочатку в жировій тканині, потім в печінці і в кишечнику.
Як правило, рівень тригліцеридів залежить від віку людини, а його значення є ключовим параметром при діагностиці атеросклерозу і деяких інших недуг.
Звичайно, при цьому слід враховувати і значення холестерину, не забуваючи про те, що він в організмі присутній в 2-х видах, тобто частина його є хорошим, а інша частина поганим. Існує закономірність — якщо в організмі спостерігається недостатня кількість хорошого холестерину, то рівень тригліцеридів практично завжди зростає.
Норма тригліцеридів в крові у чоловіків і жінок
Зміна вмісту в крові рівня тригліцеридів у людини відбувається з віком, тому норми цього елемента розроблені для окремих вікових груп. Але, крім цього, на рівень елемента впливає і стать пацієнта. Навіть в одній віковій групі показники у чоловіків і жінок будуть різними.
У жінок, як правило, норма тригліцеридів в крові дещо вища, ніж у чоловіків, але при цьому з віком відбувається зрушення нормативних кордонів в бік збільшення. Норми значень змінюються раз в 5 років. Виняток тут становлять лише діти, оскільки від народження до 10 років норма не змінюється.
Таблиця нормальних значень тригліцеридів:
Вікова група Норма тригліцеридів, ммоль / л У чоловіків У жінок До 10 років Від 0, 34 до 1,13 Від 0,4 до 1,24 Від 10 до 15 років Від 0,36 до 1,41 Від 0,42 до 1,48 Від 15 до 20 років Від 0,45 до 1,81 Від 0, 4 до 1,53 Від 20 до 25 років Від 0,5 до 2,27 Від 0,41 до 1,48 Від 25 до 30 років Від 0,52 до 2,81 Від 0,42 до 1,63 Від 30 до 35 років Від 0,56 до 3,01 Від 0,44 до 1,70 Від 35 до 40 років Від 0,61 до 3,62 Від 0,45 до 1,99 Від 40 до 45 років Від 0,62 до 3 , 61 Від 0,51 до 2,16 Від 45 до 50 років Від 0,65 до 3,70 Від 0,52 до 2,42 Від 50 до 55 років Від 0,65 до 3,61 Від 0,59 до 2 , 63 Від 55 до 60 років Від 0,65 до 3,23 Від 0,62 до 2,96 Від 60 до 65 років Від 0,65 до 3,29 Від 0,63 до 2,70 Від 65 до 70 років Від 0,62 до 2,94 Від 0,68 до 2,71
Причини і симптоми підвищення показника
Збільшення рівня тригліцеридів можуть викликати багато факторів, зокрема:
- Недотримання правил поведінки при наявності діабету і відсутність контролю над цим захворюванням.
- Наявність значної зайвої ваги або будь-якій мірі ожиріння.
- Різні захворювання нирок.
- Гіпотиреоз — захворювання, при якому щитовидна залоза має недостатню активність і не виробляє необхідної кількості гормонів.
- Алкоголізм.
- Вживання з їжею занадто великої кількості калорій, що значно перевищує необхідну добову норму.
Причиною підвищення тригліцеридів в крові може бути вживання деяких лікарських засобів, зокрема, бета-блокаторів, гормональних контрацептивів, стероїдів, діуретиків, Тамоксифену і естрагон.
Особливих симптомів підвищення вмісту тригліцеридів зазвичай не має. У деяких випадках таке явище виникає як спадкове, що трапляється досить рідко. Таких людей видає характерна ознака у вигляді утворення видимих ​​відкладень жиру в підшкірній зоні, які називають ксантоми.
В деяких випадках у людей при значному підвищенні рівня тригліцеридів, що зберігається тривалий час, виникає панкреатит — запалення підшлункової залози. Через це можуть з’явитися гострі болі в животі, що виникають зазвичай раптово. При цьому стан часто супроводжується втратою апетиту, підвищенням (іноді значним) температури, нападами блювоти і практично постійною нудотою.
Знизити тригліцериди в крові можна різними способами, тут все залежить від фактора, який привів до цієї ситуації.
Якщо причина в зайвій вазі, то людині необхідно схуднути, і саме це стане найкращим способом нормалізації стану. Слід збільшити фізичні навантаження, наприклад, зайнятися яким-небудь видом спорту, щоб організм спалював більше калорій протягом дня.
Важливо стежити і за своїм харчуванням, переглянувши свій раціон. Можливо, буде потрібно скоротити порції їжі або змінити її склад так, щоб організм не отримував зайві калорії, які він не зможе витратити протягом дня.
Чому відбувається зниження концентрації елементу
Зниження показника цього елемента нерідко є сигналом про те, що в організмі протікає якесь серйозне захворювання.
Причини зниження показника:
- Різні порушення в роботі щитовидної залози, неправильна або недостатнє вироблення гормонів.
- порушення своенія одержуваних речовин, коли в організмі є збій всмоктування необхідних елементів.
- Пошкодження і порушення в роботі системи шлунково-кишкового тракту, зокрема, захворювання різних відділів травного тракту.
- Недуги легких в хронічній формі.
Нерідко причиною зниження рівня тригліцеридів у жінок і чоловіків є неправильне харчування, його недостатність і неповноцінність, коли організм не може отримати всі необхідні елементи з їжі. Організація правильного харчування має для здоров’я людини особливу важливість.
Досить часто причиною зниження показника стає прийом деяких лікарських препаратів або надмірне вживання деяких речовин, наприклад, риб’ячого жиру або аскорбінової кислоти.
Іноді рівень цього елемента в крові знижується через травми або серйозних опіків.
Для вирішення проблеми і нормалізації стану можуть бути використані різні засоби. У більшості випадків для підвищення показника досить переглянути свій раціон, змінивши його і збалансувавши для забезпечення організму необхідними йому елементами в належній кількості. У деяких випадках може знадобитися застосування ліків, призначати які повинен тільки лікар.
Підготовка до аналізу і проведення процедури
Звичайно, зниження рівня тригліцеридів приносить людині не так багато проблем, як його підвищення , оскільки організм може нормально існувати протягом тривалого часу, не отримуючи необхідної кількості жирів. Але ось надлишок цього елемента здатний створити для здоров’я досить серйозну загрозу.
Показання до проведення дослідження:
- Раптова поява у пацієнта зайвої ваги, особливо в значних обсягах, а також ожиріння в будь-якого ступеня.
- Поява ішемічної хвороби серця, виникнення гіпертонії або початок різкого прогресування атеросклерозу.
- Поява порушень в роботі печінки або її патологічні стани.
- Наявна алкогольна залежність.
- Розвиток анорексії невротичного характеру.
Перед здачею аналізу для отримання більш точних результатів досліджень слід дотримати кілька зовсім нескладних правил.
Рекомендації до здачі аналізу:
За годину до забору крові необхідно утриматися від куріння.- На процедуру важливо прийти вранці, натщесерце, так, щоб між часом забору крові і останнім прийомом їжі пройшло не менше 8, а краще 12 годин.
- Прийти в лаб Орію необхідно заздалегідь, щоб мати приблизно півгодини на відпочинок в спокійній обстановці і приведення свого емоційного стану в норму.
Проводять забір крові на дослідження цього показника лише в тому випадку, якщо пацієнт відчуває себе нормально . При наявності будь-якого захворювання або нездужання, а також в тих випадках, коли пацієнт нещодавно переніс будь-яку недугу гострого характеру, наприклад, інфекцію або інфаркт будь-якого органу, слід відкласти дослідження приблизно на 2 місяці.
Профілактика підвищення рівня тригліцеридів
Звичайно, набагато простіше не допустити будь-яке порушення або захворювання в організмі, ніж намагатися його згодом вилікувати. Захистити себе від підвищення цього важливого показника можна, досить лише дотримуватися кількох правил.
Принципи профілактики:
- Знизити до мінімуму вживання випічки і солодощів. На десерт замість тістечка, булочок, цукерок або печива краще з’їсти жменю свіжих ягід, фрукт, випити свіжий фруктовий сік або легкий натуральний йогурт.
- Не слід зловживати алкогольними напоями, в тому числі вином і пивом. Краще взагалі відмовитися від їх вживання.
- Слід включити в свій раціон жирні сорти риби і натуральні морепродукти. Досить вживати їх лише раз в тиждень. Сюди можна віднести сьомгу, лосось, а також краби (натуральні, а не крабові палички), устриці, кальмари, мідії і креветки.
Важливо їсти більше овочів, щоб організм отримував достатню кількість клітковини. З сортів хліба слід вибрати ті, що виготовлені з борошна грубого помелу.- Більшу частину білків тваринного походження слід замінити рослинними, наприклад, бобами або квасолею, соєю, тофу.
- Вибираючи фрукти та ягоди, краще віддати перевагу тим, які мають кислий смак, зокрема, апельсинів, яблук, чорниці, брусниці або журавлини, замість персиків, динь, солодкого винограду або бананів.
- Слід відмовитися від вживання напівфабрикатів і готової м’ясної продукції: сосисок, ковбас, копченостей, бекону, готових котлет, пельменів, мантів та інших м’ясних напівфабрикатів. Важливо пам’ятати про те, що навіть якісні пельмені і, здавалося б, нежирні варені ковбаси в своєму складі містять шкідливі види тваринного жиру, концентрація яких нерідко досягає 30% від загальної маси виробу.
- Їжу найкраще готувати самостійно, вибираючи для цього якісні та натуральні продукти, а соняшникова олія замінити оливковою.