Роль дієтичного харчування при підвищеному цукрі крові дуже велика. Важливо знати вміст вуглеводів в різних продуктах, які з них і в якій кількості можна використовувати при складанні меню, а від яких слід відмовитися.
Правила харчування при діабеті
Цукровий діабет — захворювання, при якому страждає весь організм, кожна його клітина, отримує «подвійний удар». По-перше, через нестачу інсуліну надходять з їжею вуглеводи повністю не розщеплюються і не засвоюються, клітини відчувають дефіцит харчування, енергії. По-друге, нерозщеплені вуглеводи (цукру, глюкоза) циркулюють в крові у високій концентрації і надають токсичну дію на органи і тканини.
Тому при підвищеному цукрі дієтична корекція не менш важлива, ніж медикаментозна, а при діабеті 2 -го типу з легким перебігом вона є основним методом лікування.
Харчування при діабеті має відповідати наступним принципам:
- забезпечувати організму необхідною енергією.
- підтримувати рівень глюкози на оптимальному рівні, з урахуванням медикаментозної терапії.
- містити достатню кількість клітковини для виведення токсинів.
- забезпечувати потреби в білку, вітамінах, мікроелементах.
- кількість калорій має відповідати віку, витраті енергії.
- прийом їжі повинен бути дозованим і багаторазовим, кожні 2-3 години, в певний час доби.
- не можна надовго залишатися без їжі тим, хто отримує цукрознижувальні препарати тривалої дії, останній вечеря повинна бути близько 10-11 години вечора, а сніданок рано вранці в 7-9 годин.
Раціон харчування при підвищеній глюкозі складається індивідуально фахівцем-ендокринологом з урахуванням форми і тяжкості діабету.
Що не можна їсти при підвищеному цукрі в крові?

За величиною глікемічного індексу існує шкала від 0 до 100, по ній все продукти розділені на 3 групи:
- з високим індексом — вище 70, які слід виключити з раціону.
- з середньою величиною індексу — від 56 до 70, їх потрібно обмежити.
- з низьким індексом — 55 і нижче, основний орієнтир при складанні меню.
Продукти, що підвищують цукор в крові в різному ступені, представлені в таблиці:
Продукти з високим індексом Продукти із середнім індексом Продукти з низьким індексом Назва продукту ГІ Назва продукту ГІ Назва продукту ГІ глюкоза 100 картопля відварна 70 спагетті 55 фініки 99 фанта, кока-кола, спрайт 70 суші 55 булки з борошна вищого сорту 98 кукурудза варена 70 манго 55 пюре картопляне 98 цукор 70 йогурт з цукрозамінників 52 печена картопля 95 шоколад молочний 70 ківі 50 рис повітряний 92 мука 2 з орта 69 хурма 50 абрикоси — консерви 91 круасани 67 журавлина 47 мед натуральний 90 вівсянка «швидка» 66 хліб з висівками 46 рисова січка 90 ананас 66 зелений горошок 46 пластівці кукурудзяні 86 піца, булки бутербродні 62 рис коричневий басматі 45 білий хліб 85 рис білий шліфований 60 виноград, персики, абрикоси, груші, сливи 40-45 поп-корн 85 банан стиглий 60 морквяний сік 40 морква відварна 85 морозиво 60 чорнослив 40 картопляні чіпси 80 майонез 60 хліб житній 40 мюслі 80 каша вівсяна 60 морква сира 35 хлібці, крекери, сухе печиво 80 гречка 60 яблуко свіже 35 пісочний вироби з борошна 1 сорту 76 диня 60 апельсин 35 вафлі несолодкі, пончики 75 кукурудза солодка — консерви 59 полуниця 32 кавуни 75 пиріжки 59 молоко незбиране 32 сухарі панірувальні 74 папайя 58 банан зелений, грейпфрут 30 пшоно 71 кетчуп 56 сочевиця 30 ягоди 25-28 шоколад чорний гіркий 22 горіхи 15-20 всі овочі, консерви і соління 10-15 гриби, зелень 10 насіння п одсолнуха 8 сухі приправи 5
З високим індексом
Продукти з високим ГІ або так звані «швидкі вуглеводи» різко підвищують цукор в крові, тому при підвищеному цукрі їх рекомендовано виключити з раціону харчування. До цієї групи також належать алкогольні напої, діабетикам їх категорично не можна вживати.
Особливо слід стежити за дітьми, хворими на діабет. Незважаючи на те, що вони люблять шоколад, цукерки, всякі снеки, чіпси, пластівці, особливо солодкі, їх вживати не можна, а замінювати фруктами. Допустимі подібні вироби без глюкозу, призначені спеціально для діабетиків.
З середнім індексом
Продукти з цього списку небажані при підвищеному цукрі, але припустимі в невеликій кількості. Їх вживання слід поєднувати зі стравами, багатими клітковиною — з овочів, з зеленню, фруктами, рослинними оліями, які уповільнюють всмоктування глюкози.
Також рекомендується приправляти їх спеціями — часником, імбиром, куркумою, петрушкою, гвоздикою, чорним перцем, кінзою, каррі, базиліком.
з низьким індексом
Страви з цих продуктів повинні складати основу раціону харчування діабетика в поєднанні з м’ясними, молочними стравами, рослинними оліями. До їх складу входять «повільні» вуглеводи, які довго всмоктуються з травного тракту, поступово утилізуються і не викликають різкого підйому рівня глюкози при підвищеній глюкозі.
Однак слід враховувати і калорійність продуктів, на її основі розраховувати їх кількість. Навіть якщо всі компоненти меню мають низький ГІ, при їх надлишку можна набрати вагу, а це негативно позначиться на здоров’ї.
Список дозволених продуктів
До числа продуктів, що не підвищать рівень глюкози, відносяться:
- нежирне м’ясо.
- яйця.
- молоко і молочні продукти низької жирності.
- риба і морепродукти.
- гриби.
- бобові, краще молода стручкова квасоля.
- овочі сирі або тушковані — всі види капусти, кабачки, цукіні, баклажани, патисони, томати, огірки, топінамбур, цибуля, часник, спаржа, салат, шпинат, артишоки, горіхи, авокадо, цитрусові.
Хліб слід вибирати житній або з висівками, крупи цільнозернові, що не січку і НЕ пластівці, рис басматі або чорний. Це -лише перелік найбільш вживаних продуктів. Якщо цікавить питання, як впливають при підвищеному цукрі інші продукти харчування, можна проконсультуватися з лікарем.
Чи можна їсти мед при діабеті?
Серед всіх природних продуктів мед є лідером за кількістю корисних інгредієнтів. Проте, в його склад входять цукор і фруктоза. Тому питання про можливість використання меду при підвищеному цукрі довго залишався спірним.
Сучасна медицина допускає дозоване вживання меду для хворих на діабет 1-го типу 2-3 рази в тиждень по 1-2 чайних ложки, а з діабетом 2 -го типу дозволяється 1 столова ложка щодня.
Має значення якість, тип меду. Рекомендовані сорти, де міститься менше глюкози і більше фруктози:
- гречаний.
- липовий.
- акацієвий.
- каштановий.
- вересковий.
- евкаліптовий.
- коріандровий.
Глікемічний індекс цих сортів меду варіює від 40 до 50, що відповідає середнім показникам.
Різновиди замінників цукру
від солодкого зовсім відмовитися важко, так влаштований організм. Для того, щоб у людини при підвищеному цукрі не було відчуття, що «життя — не мед», створені різні цукрозамінники. Вони включають 2 великі групи:
- натурального походження.
- синтетичні.
Натуральні цукрозамінники
До цієї групи належать фруктоза, сорбіт, ксиліт, стевія, їх отримують з рослин. Перевагою їх при підвищеній глюкозі є участь в енергетичному обміні, повна засвоюваність організмом. Єдиний недолік цих «ласощів» — висока ціна.
Синтетичні цукрозамінники

Встановлено, що сахарин і аспартам мають канцерогенні властивості, будь з представників може викликати алергію, ендокринні розлади, негативно вплинути на розвиток плода у вагітної жінки.
Харчування при підвищеному цукрі в крові в період вагітності
Для вагітних при підвищеному цукрі дієта має першорядне значення, адже обмінні порушення позначаються на розвитку плода. Жінки, у яких був діагностований діабет до вагітності, або ж з’явився з її настанням (гестаційний), повинні строго стежити за харчуванням, вести щоденник-контроль рівня цукру, калоража і прийому їжі — щодня і по часу.
вагітним з високим рівнем глюкози в крові слід повністю виключити з раціону цукор, джеми і варення, тістечка і торти, мед, цукерки, шоколад, морозиво, випічку з білого борошна, сало, маргарин, майонез.
Необхідно максимально обмежити тваринні жири, ягідні і фруктові соки. Також треба відмовитися від картоплі, фініків, бананів, кавуна, винограду, сухофруктів — родзинок, кураги, інжиру. Обмежити необхідно макаронні вироби, хліб — тільки сірий або чорний до 200 г на добу, рослинні масла, солодкі ягоди.
При підвищеному цукрі в раціоні повинні бути нежирне м’ясо, риба, яйця до 3-4 в тиждень, морепродукти, гриби, кисломолочні продукти, свіжі овочі і фрукти, зелень, круп’яні каші, за винятком манної і рисової.
Чим небезпечний високий рівень глюкози для вагітних жінок ви можете дізнатися в цій статті.
Що буде, якщо не дотримуватися дієти при підвищеному цукрі?
Цукровий діабет загрожує розвитком ускладнень. В результаті нестачі енергії від розщеплення глюкози і її надлишку при підвищеному цукрі страждає, в першу чергу, нервова тканина, розвивається діабетична нейропатія.
Уражаються також стінки судин, розвивається ангіопатія, до неї швидко приєднується атеросклероз, який призводить до інсульту, інфаркту. Обидва ці процеси сприяють розвитку гангрени кінцівок, атрофії сітківки ока, ураження нирок, печінки та інших органів.
«Букет» патологій виникає дуже швидко у тих, хто не дотримується спеціальної дієти при підвищеному цукрі. Це може привести до небезпечної для життя стану — гипергликемической комі.
Не менш небезпечна й інша крайність — надлишкові обмеження вуглеводів. На тлі прийому інсуліну та інших препаратів така дієта може викликати гіпоглікемію, яка за кілька хвилин може перейти в тяжкий стан.
Як знизити рівень глюкози народними засобами?
Існує безліч рецептів народної медицини, які застосовуються при підвищеному цукрі, серед них найбільш поширені:
- цикорій — заварюють і п’ють, як чай.
- настій шипшини в термосі.
- сік квашеної капусти.
- знежирений кефір з гречкою, корицею.
- чай і настої з трав’яного збору, куди входять корінь кульбаби, лопуха, лист кропиви, смородини, конюшини, а також з кори осики, лаврового листа.
Серед безлічі інших рецептів потрібно відзначити популярність «трьох російських богатирів» — часнику, цибулі, хрону. Їх додають в їжу в сирому, натертому вигляді, роблять соки, відвари і настоянки.
Докладно з приготуванням популярних рецептів при підвищеному цукрі можна ознайомитися на відео.
Важливо пам’ятати, що різні форми діабету мають особливості перебігу у різних хворих, відрізняються і методи корекції при підвищеному цукрі. Тому головним порадником в складанні меню і застосуванні будь-яких лікарських засобів є лікар-ендокринолог.