Гемоглобін — це компонент еритроцитів, що відповідає за транспортування кисню. Рівень його в крові може бути не тільки зниженим, але і підвищеним.
Щоб привести його в норму, в першу чергу призначають спеціальну дієту, що дозволяє нормалізувати цей показник.
В цій статті ви дізнаєтеся, як знизити гемоглобін в крові в домашніх умовах за допомогою дієти.
Продукти для зниження гемоглобіну
для того щоб знизити рівень гемоглобіну в крові, в першу чергу необхідно вживати достатню кількість рідини. В середньому не менше 2 — 2,5 літрів на добу (сюди входить вся рідина, яка надходить в організм у вигляді їжі або пиття).

Вживають напій дрібними ковтками по 50 або 100 мл щогодини. Рідина, яка надходить в організм, повинна бути кімнатної температури, так вона швидше засвоюється.
Для того щоб приготувати компот, фрукти потрібно варити тривалий час не накриваючи. Також замість компоту можна використовувати морс з варення або кисіль.
Гарну дію при підвищеному гемоглобіні роблять відвари і настої лікарських рослин, таких як артишок, шабельник, корінь півонії. Також на їх основі можна готувати чаї, для смаку додаючи невелику кількість меду або цукру.
Каші готують виключно на воді, проварюючи їх до в’язкого стану і додаючи невелику кількість соняшникової або оливкової олії. Сіль потрібно використовувати в помірній кількості, оскільки вона затримує рідину в організмі, що може стати причиною набряків. Для розрідження крові в їжу вживають цитрусові та інші фрукти з великим вмістом вітаміну С.
Залізо, яке надходить в організм з рослинної їжі, засвоюється практично в 4 рази менше, ніж з продуктів тваринного походження. Продукти, що знижують гемоглобін:
- Переварені овочі.
- Фрукти і ягоди (за винятком червоних), відварені, запечені або у вигляді фруктового салату, постояв деякий час без кришки.
- Кисломолочні продукти у вигляді нежирного сиру, кефіру або цільного молока.
- нежирне м’ясо або риба: парові або відварні.
- Бобові культури.
- Гриби.
- Ковбасні вироби.
- Консерви.
- Пастилу, мед, варення.
- Часник і імбир.
- Рис, пшоно, перловку.
Під час лікування, двічі в тиждень необхідно влаштовувати розвантажувальні дні, протягом яких пити виключно негазовану воду, компот або кисіль.
Якщо немає можливості протриматися добу без їжі, можна з’їсти запечене в духовці яблуко або грушу.
Тепер ви знаєте, які продукти знижують гемоглобін в крові, але важливо і не вживати деяку їжу.
Яку їжу краще не вживати при підвищеному гемо- Глобине
При підвищеному гемоглобіні не рекомендується вживати відвар шипшини, кава, газовані напої, незбиране молоко. Варто відмовитися від алкоголю, оскільки етиловий спирт і продукти його розпаду навіть в невеликих кількостях впливає на кровотворення і сприяють засвоєнню заліза.
Також на період лікування з раціону потрібно вилучити натуральні соки і смузі, їх краще замінити компотами або морсом .
Для того щоб зменшити вміст заліза в овочах або фруктах, їх необхідно піддавати термічній обробці. Страви можна варити, запікати або готувати на пару.

При приготуванні каш або супів не слід додавати в них вершкове масло або плавлений сир. Супи потрібно готувати на овочевому або вторинному м’ясному бульйоні, а від борщу і щей на час лікування краще відмовитися.
При підвищеному гемоглобіні з раціону виключають такі продукти, як:
- Червоне м’ясо, мова і печінку.
- Гранат.
- Гречану і вівсяну кашу.
- Фрукти (персики, чорну смородину, полуницю, малину).
- Жири тваринного походження.
- Яйця.
- Жирні молочні продукти (вершки, сметану, масло).
- Морську капусту.
- Сьомгу, кету, червону і чорну ікру, креветки, краби.
- Солодощі та випічку.
- Плавлені і тверді сири.
- Згущене незбиране молоко.
- Шоколад.
- Кавуни та дині.
- Кисле молоко.
- Макаронні вироби.
Не варто чекати швидких результатів, зниження рівня гемоглобіну при спеціальній дієті відбувається поступово.
При підвищеному рівні гемоглобіну обов’язково необхідно звернутися до лікаря і узгодити з ним дієту. Якщо за допомогою продуктів знизити рівень гемоглобіну в крові не вдасться, то необхідно спеціальне лікування.