Гемоглобін є железосодержащим білком. Це основний компонент еритроцитів, головною функцією якого є перенесення кисню в клітини тканин.
З самого початку вагітності загальна маса крові у жінки збільшується, для того щоб підтримувалася мікроциркуляція в життєво важливих органах і в плаценті. Тому рівень гемоглобіну в цей період знижується.
Норма гемоглобіну у вагітних на різних триместрах
Який гемоглобін повинен бути у вагітної? Норма гемоглобіну у жінок при вагітності:
- 1 триместр — 112-160 г / л.
- 2 триместр — 108-144 г / л.
- 3 триместр — 100-140 г / л.
Рівень гемоглобіну стає максимально низьким на 32-34 тижнях. Справжня залізодефіцитна анемія проявляється на терміні вагітності понад 20 тижнів. Падіння гемоглобіну до кінця терміну вагітності є нормою і в спеціальному лікуванні не потребує. Перед родоразрешением рівень гемоглобіну може підвищитися самостійно.

- Рівень гемоглобіну знижується нижче 100 г / л.
- Гемокрітное число менше 0,3.
- Кількість еритроцитів 3,6 * 10/12 л.
- Вміст заліза в сироватці крові менше, ніж 10,7 ммоль / літр .
Спостерігається 3 типи залізодефіцитної анемії у вагітних:
- 110-90 г / л при залізодефіцитної анемії легкого ступеня.
- 90-70 г / л при анемії середнього ступеня.
- Менш 70 г / л при важкому ступені анемії.
Про низький рівень гемоглобіну у новонародженого можна прочитати тут.
Причина зниження рівня гемоглобіну у вагітних
Основні причини зниження норми гемоглобіну при вагітності:
З розвитком плоду потреба в залозі збільшується.- Обмін заліза у вагітних може порушуватися.
- При неправильному питани і в організм потрапляє менше заліза, ніж потрібно.
- Дефіцит міді, яка необхідна для нормального синтезу і бере участь в реакції заліза в якості каталізатора.
- Проживання в екологічно несприятливих районах.
- Аутоімунні захворювання.
- Кровотечі.
- Хронічні інфекції.
- Багатоплідна вагітність.
- Часті пологи.
Прояв порушень норми
При низькому рівні гемоглобіну у вагітних порушується газообмін між організмом плоду і матері, внаслідок чого розвивається внутрішньоутробна гіпоксія, а в тяжких випадках загибель плода.
Симптомами низького гемоглобіну при вагітності є:
Підвищена стомлюваність і слабкість.- Запаморочення.
- Поганий стан шкіри, волосся і нігтів .
- Поява тріщин в куточках рота.
- Зміни смаку, пристрасть до малос’едобнимі продуктам або певних запахів.
- Мимовільне сечовипускання.
- Прискорено е серцебиття або задишка.
- Набряклість.
- Біль в області шлунка.
- Синюшність шкірних покривів і слизових оболонок.
- Непритомності.
- Мігрень.
- Порушення сну.
- Проблеми зі стільцем.
Профілактика відхилень
головною профілактикою зниження рівня гемоглобіну при вагітності є правильне харчування. Найбільш перспективним методом є збагачення харчових продуктів залізом, повноцінними білками і вітамінами.
В меню вагітної жінки до 70% білків повинні бути тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти), вони сприяють всмоктуванню заліза, в відміну від білків з рослинної їжі.
В раціон вагітної вводять продукти, багаті амінокислотами і залізом:
Сир.- Яйця.
- Червоне м’ясо.
- Печінка.
- Мова.
- Ікра кетову і осетрову.
- Овочі.
- Фрукти (персики, малина, ожина, полуниця, чорна смородина).
30% жирів, що входять в раціон, повинні бути рослинного походження. Жири не тільки покращують смакові якості, а й дають відчуття ситості. Однак не варто зловживати цим, оскільки надмірна кількість жирної їжі може привести до ожиріння, зниження апетиту і знизити опірність організму інфекціям.
У вагітних з анемією спостерігається дефіцит вітамінів групи В і вітаміну С, тому необхідно приймати їх додатково.
Особливу увагу необхідно приділяти кулінарній обробці харчових продуктів, особливо фруктів і овочів, так як при термічній обробці руйнуються біологічно активні речовини. Для того щоб їх зберегти, овочі або фрукти потрібно закладати в киплячу воду, закривати кришкою і варити тільки до готовності, не переварюючи. Для цього потрібно використовувати емальований посуд.
Страви з сирих фруктів і овочів готують безпосередньо перед вживанням. Також страви не рекомендується зберігати тривалий час, оскільки при підігріванні кількість корисних речовин в них зменшується. Харчуватися потрібно до 6 разів на добу невеликими порціями.
При зниженому рівні гемоглобіну необхідно звернутися за консультацією до лікаря. У цьому випадку він може призначити залізовмісні препарати, що сприяють підвищенню відсотка заліза. Істотні результати від прийому таких ліків помітні через 3 тижні після початку курсу.
Також під час вагітності можуть підвищуватися лейкоцити, докладніше — тут.