Гемоглобін

Нормальний рівень гемоглобіну при вагітності і допустимі відхилення

Гемоглобін є железосодержащим білком. Це основний компонент еритроцитів, головною функцією якого є перенесення кисню в клітини тканин.

З самого початку вагітності загальна маса крові у жінки збільшується, для того щоб підтримувалася мікроциркуляція в життєво важливих органах і в плаценті. Тому рівень гемоглобіну в цей період знижується.

Норма гемоглобіну у вагітних на різних триместрах

Який гемоглобін повинен бути у вагітної? Норма гемоглобіну у жінок при вагітності:

  • 1 триместр — 112-160 г / л.
  • 2 триместр — 108-144 г / л.
  • 3 триместр — 100-140 г / л.

Рівень гемоглобіну стає максимально низьким на 32-34 тижнях. Справжня залізодефіцитна анемія проявляється на терміні вагітності понад 20 тижнів. Падіння гемоглобіну до кінця терміну вагітності є нормою і в спеціальному лікуванні не потребує. Перед родоразрешением рівень гемоглобіну може підвищитися самостійно.

Нормальний рівень гемоглобіну при вагітності і допустимі відхилення
Ознаками анемії є зміна показників крові, при яких:

  • Рівень гемоглобіну знижується нижче 100 г / л.
  • Гемокрітное число менше 0,3.
  • Кількість еритроцитів 3,6 * 10/12 л.
  • Вміст заліза в сироватці крові менше, ніж 10,7 ммоль / літр .

Спостерігається 3 типи залізодефіцитної анемії у вагітних:

  • 110-90 г / л при залізодефіцитної анемії легкого ступеня.
  • 90-70 г / л при анемії середнього ступеня.
  • Менш 70 г / л при важкому ступені анемії.

Про низький рівень гемоглобіну у новонародженого можна прочитати тут.

Причина зниження рівня гемоглобіну у вагітних

Основні причини зниження норми гемоглобіну при вагітності:

  • Нормальний рівень гемоглобіну при вагітності і допустимі відхилення
    З розвитком плоду потреба в залозі збільшується.
  • Обмін заліза у вагітних може порушуватися.
  • При неправильному питани і в організм потрапляє менше заліза, ніж потрібно.
  • Дефіцит міді, яка необхідна для нормального синтезу і бере участь в реакції заліза в якості каталізатора.
  • Проживання в екологічно несприятливих районах.
  • Аутоімунні захворювання.
  • Кровотечі.
  • Хронічні інфекції.
  • Багатоплідна вагітність.
  • Часті пологи.

Прояв порушень норми

При низькому рівні гемоглобіну у вагітних порушується газообмін між організмом плоду і матері, внаслідок чого розвивається внутрішньоутробна гіпоксія, а в тяжких випадках загибель плода.

Симптомами низького гемоглобіну при вагітності є:

  • Нормальний рівень гемоглобіну при вагітності і допустимі відхилення
    Підвищена стомлюваність і слабкість.
  • Запаморочення.
  • Поганий стан шкіри, волосся і нігтів .
  • Поява тріщин в куточках рота.
  • Зміни смаку, пристрасть до малос’едобнимі продуктам або певних запахів.
  • Мимовільне сечовипускання.
  • Прискорено е серцебиття або задишка.
  • Набряклість.
  • Біль в області шлунка.
  • Синюшність шкірних покривів і слизових оболонок.
  • Непритомності.
  • Мігрень.
  • Порушення сну.
  • Проблеми зі стільцем.

Профілактика відхилень

головною профілактикою зниження рівня гемоглобіну при вагітності є правильне харчування. Найбільш перспективним методом є збагачення харчових продуктів залізом, повноцінними білками і вітамінами.

В меню вагітної жінки до 70% білків повинні бути тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти), вони сприяють всмоктуванню заліза, в відміну від білків з рослинної їжі.

В раціон вагітної вводять продукти, багаті амінокислотами і залізом:

  • Нормальний рівень гемоглобіну при вагітності і допустимі відхилення
    Сир.
  • Яйця.
  • Червоне м’ясо.
  • Печінка.
  • Мова.
  • Ікра кетову і осетрову.
  • Овочі.
  • Фрукти (персики, малина, ожина, полуниця, чорна смородина).

30% жирів, що входять в раціон, повинні бути рослинного походження. Жири не тільки покращують смакові якості, а й дають відчуття ситості. Однак не варто зловживати цим, оскільки надмірна кількість жирної їжі може привести до ожиріння, зниження апетиту і знизити опірність організму інфекціям.

У вагітних з анемією спостерігається дефіцит вітамінів групи В і вітаміну С, тому необхідно приймати їх додатково.

Особливу увагу необхідно приділяти кулінарній обробці харчових продуктів, особливо фруктів і овочів, так як при термічній обробці руйнуються біологічно активні речовини. Для того щоб їх зберегти, овочі або фрукти потрібно закладати в киплячу воду, закривати кришкою і варити тільки до готовності, не переварюючи. Для цього потрібно використовувати емальований посуд.

Страви з сирих фруктів і овочів готують безпосередньо перед вживанням. Також страви не рекомендується зберігати тривалий час, оскільки при підігріванні кількість корисних речовин в них зменшується. Харчуватися потрібно до 6 разів на добу невеликими порціями.

При зниженому рівні гемоглобіну необхідно звернутися за консультацією до лікаря. У цьому випадку він може призначити залізовмісні препарати, що сприяють підвищенню відсотка заліза. Істотні результати від прийому таких ліків помітні через 3 тижні після початку курсу.

Також під час вагітності можуть підвищуватися лейкоцити, докладніше — тут.

Схожі статті

Аналіз на глікірованний гемоглобін і норма показників

Alex

Гемоглобін у дітей: норма і причини відхилень

Megusta

Підвищуємо рівень гемоглобіну за допомогою препаратів та БАДів

Scooby

Причини зниженого гемоглобіну і можливі ускладнення

Undershmidtther

Норма рівня гемоглобіну в крові у жінок

Megusta

Продукти харчування та препарати для підвищення рівня гемоглобіну у вагітних

Serega

Залишити коментар