Це стосується, наприклад, цукру, який при даному захворюванні — «персона нон грата» . Відмовити малюкові в солодкому не так-то просто.
У міру можливостей батьки намагаються не знайомити малюка з цукерками і тістечками, а якщо «тримати дистанцію» не вдається, дають замість традиційних солодощів сухофрукти (1-2, що не більше) або десерт, приготований на фруктозі (теж в мінімальних обсягах).
Заміна цукру на мед, на жаль, неможлива, так як ця корисна для більшості людей продукція для атипіків є алергенним.
Лікарі рекомендують завести щоденник , щоб записувати, яку їжу їв дитина і який продукт спровокував спалах алергії. Ці записи допоможуть і в майбутньому правильно підбирати продукти вже для дорослого хворого.
Ще одне важливе правило — підходити до вибору дієти розумно. Можна, звичайно, встановити жорсткі рамки, «заборонивши все», але ж дитячий організм повинен нормально розвиватися, йому потрібні м’ясо, молоко, овочі. Дорослій також потрібне повноцінне харчування, інакше неминучі ослаблення імунітету, проблеми із зором, опорно-руховим апаратом.
Приміром, знизити в картоплі вміст некорисно для атопіка крохмалю допоможе попереднє замочування бульб у воді протягом 2-3 годин. А алергенність червоних овочів і фруктів знижується, якщо їх зварити або приготувати на пару.
Ось ще кілька важливих правил організації харчування людей з атопічний дерматит:
Для хворих на атопічний дерматит НЕ існує універсальних дієт, кожен пацієнт — індивідуальність, але загальні рекомендації, звичайно, є.
Наприклад, розроблений ряд дієт, що дозволяють грамотно формувати меню.
Перші три дні раціон складають сухарі і вода. Починаючи з четвертого дня, харчування стає багатшим: в меню вводять будь-якої продукт, наприклад, м’ясо. І на п’ятий день відстежують реакцію організму — викликав цей продукт алергію чи ні.
За такою ж схемою вивчають вплив на організм кефіру, будь-яких овочів. В результаті для кожної людини формується таблиця продуктів, які йому можна їсти, а які не можна, народжується так зване гіпоалергенні меню.
Список препаратів-емолентов для дітей можна знайти в даній публікації.
Детальна інструкція із застосування мазі Локоід — тут: https://udermatologa.com/prep/kortik/krem-i -maz-lokoid-pokazaniya-instruktsiya-po-primeneniyu-otzyvy /
Цей варіант дієти менш жорсткий . На думку лікарів, її може дотримуватися мама, яка годує без будь-якої шкоди для себе і дитини.
Суть дієти в наступному: складають зразкове меню, в яке включають чотири види продуктів — м’ясо, крупу, овочі і фрукти. Розподіляють їх по днях, використовуючи кожен раз тільки по одному найменуванню з кожної продуктової категорії.
Наприклад, в перший день меню може включати страви з кролика, вівсяних пластівців і кабачка, на десерт покладається яблуко. На наступний день можуть бути використані: баранина, кукурудзяна крупа, кабачок і сливи.
Варіант третього дня: свинина (неодмінно нежирна), рис, брюссельська капуста, груша. На четвертий день в меню увійдуть індичка, гречана крупа, капуста (на цей раз, для різноманітності — кольорова) і кавун. Потім можна буде повернутися до меню першого і наступних днів.
Всі використовувані продукти повинні бути гіпоалергенні. Проте навіть вони становлять небезпеку, якщо будуть використовуватися регулярно і організм «накопичить» негатив і на них.
За аналогічним принципом вводять також прикорм в меню немовляти: суміші, пюре, кисломолочні продукти малюк повинен отримувати в строго продуманої черговості.
Однією з основних причин дерматиту у грудничка, що знаходиться на штучному вигодовуванні, Комаровський вважає переїдання .
Відчуття ситості , виявляється, запізнюється на 5-10 хвилин від істинної ситості. Дитина продовжує їсти, а батьки із задоволенням дають йому добавку — ще одну пляшку суміші. З надмірним навантаженням не справляються шлунок і кишечник, наслідок цього — погане перетравлення їжі, діатез, дерматит.
При ГВ подібна проблема виникає рідко : висмоктувати молоко з грудей складніше, ніж з пляшечки , процес триває довше, і почуття ситості настає вчасно, тобто тоді, коли дитина дійсно з’їв стільки, скільки потрібно для його організму.
Що радить Комаровський? Робити менше порцію суміші або розводити менше її кількість в більшому обсязі рідини.
Однак після включення в меню будь-якої новинки 2-3 дня треба почекати: якщо все добре, цей продукт можна давати і надалі, обережно збільшуючи раз від разу порцію.
З дарами природи теж потрібно обережність. Зазвичай першими однорічна дитина отримує гіпоалергенні кабачки, брокколі, грушу. Потім — гарбуз, банани, морква.
Як правило, в список «заборонені» потрапляють жирні і гострі страви, продукти, у складі яких є барвники і речовини-консерванти, деякі фрукти (наприклад, цитрусові), мед.
Перевагу треба віддавати овочам і фруктам зеленого або білого кольору. З круп мамі, що годує підійдуть бурий рис, гречка.
Дітям у віці 1-3 років варять каші (вівсяну, кукурудзяну, гречану, перлову). Хліб — житній, а ось здобна випічка та білий хліб для атопіка небажані.
Перелік овочів досить широкий, до тих, які дитина отримувала в самому дитячому віці, додаються стручкова квасоля, ріпа, капуста білокачанна, картопля (попередньо вимочений).
Меню дітей старше трьох років практично таке ж . Порахувавши, що дитина виросла, деякі мами переводять його з п’ятиразового на «доросле» триразове харчування. Це неправильно.
При цьому діагнозі важливі дробность прийому їжі і невеликі її порції, щоб їжа легше засвоюється.
Які лікувальні шампуні при себорейному дерматиті на голові можна придбати в аптеці? У цій публікації ми підготували для вас список.
Дорослі, хворіють на атопічний дерматит, виключають зі свого меню небезпечні продукти, підбирають їм заміну: замість свинини вживають баранину, замість селери — листовий або качанний салат.
Якщо не можна використовувати для приготування страв тваринні жири, беруть рослинні.
Що можна їсти дорослим, що страждають на атопічний дерматит? Практично ті ж продукти, що дієтологи рекомендують для дитячого харчування.
Зелені овочі (кабачки, патисони), цільнозерновий хліб, гарніри з гречки, рису та інших круп, пісні сорти м’яса (кролик, індичка, телятина).
Варити суп на м’ясному бульйоні не рекомендується, краще — на овочевому.
З молочних продуктів бажано вживати натуральний, без добавок і ароматизаторів йогурт, кефір, сир.
Для підлітків і людей дорослих, хворих на туберкульоз на атопічний дерматит, важливо готувати не тільки корисну, але й різноманітну їжу.
Якщо ж потрібна підказка, ось рекомендації дієтологів.
на сніданок (5 варіантів) :
На обід (5 варіантів) :
На полуденок добре підійдуть стакан кефіру і будь-які з рекомендованих дієтологами фруктів.
Для дітей до року, які перебувають на грудному вигодовуванні, додаткове харчування не повинно обмежуватися виключно сумішами.
Розпишіть на кожен день тижня і вводите по черзі в меню наступні страви і напої:
Ось якими вони повинні бути для дітей:
Їжа для хворих на атопічний дерматит — важлива складова комплексного лікування.
Якщо не нехтувати рекомендаціями дієтологів, можна підтримувати стан ремісії протягом тривалого часу, позбавивши і дітей, і дорослих від хворобливих симптомів і складного медикаментозного лікування.
Выбор стиральных машин на рынке действительно велик. Мы находим стиральные машины с различными программами, функциями…
В современном мире популярны большие окна и остекление. Они красиво смотрятся и хорошо освещают интерьер,…
Зазвичай люди починають замислюватися про покупку пам'ятника безпосередньо перед запланованою установкою на могилу. Найчастіше, це…
Вибір реабілітаційного центру грає дуже велику роль. Пам'ятайте – що доля та подальше благополуччя вашого…
Часто пацієнти самі помилково формують уявлення про хорошого лікаря, наділяючи його якимись міфічними і абсурдними…
180 лет назад это соединение произвело революцию в понимании природы того времени. Сегодня с помощью…