Цей овоч був, здається, завжди в пошані у людини. Його особливий аромат і смакові якості додають характерну нотку в блюда. А багатий вітамінний склад зводить цибулинних культуру в ранг одних з найбільш корисних продуктів. Отже, часник: користь і шкода для здоров’я.
Зміст
- Чим корисний: думка лікарів
- Склад
- Протипоказання до застосування
- Скільки в день можна вживати
- Чим корисний для організму
- Жінкам
- Чоловікам
- Дітям
- Вагітним і годуючим
- При схудненні
- Лікування часником
- При коронавіруси
- При цукровому діабеті
- При високому тиску
- При туберкульозі
- При високому холестерин
- При кишкових паразитів
- Для профілактики раку
- Для очищення печінки і нирок
- застосування в кулінарії
- часник від старіння: застосування в косметології
- Рецепти заготовок
- Як приготувати сушений часник
- Солоний часник
- Стрілки часнику
- Печена часник
Чим корисний: думка лікарів
Справжнє джерело цінних елементів — так відгукуються про цю рослину. Відомо, що з давніх-давен цей продукт використовували для виготовлення ліків, які відновлюють сили, що перешкоджають захворювань.
В сучасному світі про користь цього овоча знають всі, від малого до великого. Дітям батьки рекомендують пожувати гострий зубчик, щоб не захворіти в період сезонних застуд, а дорослі також впевнені, що цей природних захисник від вірусів і бактерій перешкоджає розвитку серйозних захворювань, таких, як рак.
На думку лікарів, овоч корисний:
- для виведення з організму шкідливого холестерину.
- як стимулятор мікроорганізмів, що пригнічують віруси, шкідливі бактерії, гриби.
- для зниження артеріального тиску.
- для захисту від розвитку атеросклерозу.
- як профілактичний засіб, оскільки аллицин, що входить до складу овоча, є протиракову елементом.
- для боротьби з гельмінтами .
- для корекції ліпідного профілю.
Антиоксидантні якості сприяють також підтримці молодості організму.Склад
Це дуже багатий на корисні речовини овоч. У його складі:
- вітаміни групи В.
- З.
- Р .
- Д.
- ефірні масла.
- залізо.
- магній.
- цинк.
- фосфор.
- йод.
- кальцій.
- фітонциди.
- аллицин і ін.
Кожен з цінних компонентів відіграє важливу роль в оздоровленні організму, підтримання його роботи і молодості.
Протипоказання до застосування
Цей продукт відомий своєю агресивністю, тому ні в якому разі не можна їсти страви з ним або окремо зубчики на голодний шлунок, оскільки йде активне виділення шлункового соку, який буде подразнювати слизову.
З огляду на це властивість, потрібно знати, що заборонено вживати цей овоч людям, у яких присутні наступні захворювання:
- виразкова хвороба шлунка.
- жовчнокам’яна хвороба.
- панкреатит.
- гастроезофагеальнорефлюксная хвороба.
Втім, велика кількість не рекомендується і людям з хорошим здоров’ям. Користь в малій порції.
Скільки в день можна вживати
Без шкоди для здоров’я в день рекомендується з’їдати дві або три часточки. Але у випадках лікування важких захворювань іноді порцію збільшують.
Але якщо просто потрібна підтримка імунітету, то 1-2 часточок досить.
Чим корисний для організму
унікальний овоч допомагає організму позбавитися від зайвого холестерину, підтримує серце і судини, перешкоджає старінню клітин, захищає нервову систему від стресів.
Жінкам
Стегновий остеоартрит — захворювання, яке часто вражає жіноча стать . Профілактикою виступає часник. В овочі багато сірчаних з’єднань, які відповідають за здоров’я суглобів, хрящів, зв’язок.
Цибулинна рослина допомагає також уникнути ракових утворень, підтримує нервову систему. Це засіб і від безсоння, і від дратівливості. А також природний лікар збереже красу і здоров’я шкіри, волосся, фігури.
Чоловікам
Часник — профілактичний засіб від раку передміхурової залози. Якщо в щоденному меню є страви з цим овочем, то ризик захворювання знижується. Цибулинна рослина — афродизіак, а це значить, що воно захищає чоловіків від безпліддя. Ще одна перевага природного лікаря — він перешкоджає розвитку атеросклерозу.
Однак все ж представникам сильної половини людства овоч потрібно вживати з обережністю, не перевищуючи рекомендованих порцій, оскільки він винен в зниженні тестостерону.
дітям
Оскільки овоч багатий вітамінами, мінералами та іншими цінними елементами, але на дитячому столі страви з ним повинні бути. Він допоможе зміцнити імунітет, підтримати мікрофлору кишечника, а також підвищує апетит, рятує від паразитів і навіть від сверблячки після укусу комах.
Продукт, що пройшов термічну обробку, можна вводити в дитяче меню 9-місячним малюкам, але зовсім по чуть-чуть, по половинці маленької часточки двічі в тиждень. Свіжий овоч можна давати з трьох років. Порція — 1 часточка. Для профілактики застуди можна пропонувати бутерброд з натертої часником скоринкою, салати, гарячі страви, де присутня ця приправа.
Вагітним і годуючим
З одного боку, овоч корисний, з іншого, у жінок в «цікавому положенні» можуть бути на нього такі реакції:
- алергія.
- маткові скорочення.
- подразнення слизових.
- провокація носової кровотечі.
у той же час ніхто не заперечує, що цибулинна рослина допомагає кровоочищення, позитивно впливає на розвиток дитини в утробі матері, захищає від підвищення рівня шкідливого холестерину, розвитку діабету , підтримує травну систему.
Точних вказівок — чи можна вагітним часник — немає, все залежить від самопочуття майбутньої мами. Однак напади печії, знижений гемоглобін — ознаки, що цей овоч є не можна.
годують мамам від приправи в перші місяці після народження дитини краще відмовитися, цей продукт може спровокувати алергію у немовляти. Також їсть повір’я, що смак молока змінюється не в кращу сторону. Додавати часник в їжу дозволено, коли малюк вже крім грудного молока познайомився з прикормом.
При схудненні
Оскільки цей чарівник допомагає процесу метаболізму і регулює обмін речовин, виводить шкідливий холестерин, то він , безсумнівно, один з головних помічників при схудненні. Продукт низькокалорійний, проте потрібно пам’ятати, що як приправа він підвищує апетит.
Для швидкого схуднення можна застосовувати напій, приготований з часнику і води. Робиться він так: нарізати дольки, залити водою комфортної температури. Настояти 10 хвилин. Напій можна пити, залишаючи часточки. Для приготування концентрованого розчину часточки заливають окропом і настоюють 8 годин.
Лікування часником
Офіційно цей ядрений овоч лікарським засобом не визнана. Однак це не означає, що його не використовують для виготовлення медичних препаратів. Також здавна народні цілителі готували зілля, одним з інгредієнтів яких був часник.
Відомо, що настоянка з цим овочем допомагає поліпшити секрецію шлунка, придушити бродіння в кишечнику. Він захищає навіть від отруєння. Завдяки антисептичним властивостям продукт рятує від вірусів, грибів, шкідливих бактерій. Він може зняти запалення і прискорити загоєння рани, підвищує імунітет і допомагає організму боротися з інфекцією.
При Коронавіруси
Захиститися від цієї хвороби овоч не допоможе, але підтримає імунітет, знизить ризик хвороби серця і судин, не дасть розвинутися важким формам діабету, а це значить, що збільшить шанс на одужання. Це все завдяки алліцин. На думку ВООЗ, сильний овоч — антибактеріальна їжа. Однак точного докази, що часник допомагає від коронавируса, немає. Однак все ж рекомендується для підтримки рівня імунітету з’їдати по парі зубців в день. Шкоди не буде, тільки користь.
При цукровому діабеті
Оскільки овоч здатний знижувати рівень цукру, то діабетикам такий інгредієнт в стравах буде корисний. Пара зубців в день достатньо. Крім регулювання рівня глюкози часник допоможе налагодити роботу всього організму. Часто діабет супроводжується ожирінням. А відомо, що цей знаменитий продукт відповідальний за виведення шкідливого холестерину. Можна для лікування використовувати настоянку на червоному вині. Для цього очищені часточки заливають вином і дають настоятися 7 днів. На 400 мл вина беруть 50 г часточок. Приминають ліки до їжі, по ложці, двічі в день.
Читайте нашу статтю: Що їсти при цукровому діабеті
При високому тиску
Цінні елементи, що входять до складу цієї луковичной культури, сприяють розширенню судин, якісної виробленні аденозину, інших корисних речовин, що благотворно позначається на артеріальному тиску.
При гіпертонії стане в нагоді відвар, який готують з очищених часточок. На склянку окропу беруть 8-10 зубців, наполягають 7 годин. Приймати напій потрібно по 100 грамів, перед першим прийомом їжі.
Читайте нашу статтю: Які продукти знижують тиск у людини
При туберкульозі
Антибактеріальні властивості овоча в нагоді і при лікуванні туберкульозу. «Перелякані» часником туберкульозні палички перестають рости. Найпростіший спосіб лікування — з’їдати 2 часточки через кожні пару годин. Взагалі, на думку китайських цілителів, туберкульоз може побороти тільки дуже велика кількість часнику. Тому рекомендується з’їдати в день до 2 ложок тертого продукту. І це тільки в перші дні прийому гострого ліки. До другого місяця курсу лікування потрібно вживати вже 100 грамів продукту. Також радять змішувати хрін з часником, взявши інгредієнти рівними частками, додати вершкового масла і меду. Суміш готувати на водяній бані, помішуючи, 10 хвилин. Рекомендовано з’їдати до прийому їжі по 50 грамів.
При високому холестерин
На думку лікарів, часник сприяє зниженню холестерину, якщо з’їдати 1 часточку овоча в день. Головну роль в процесі відіграє аллицин. Це потужне речовина допоможе регулювати рівень холестерину, якщо просто додавати корисну приправу до страв.
Читайте нашу статтю: Що їсти при підвищеному холестерин
При кишкових паразитів
цибулини з ефірною олією — ефективний засіб від гельмінтів. У часточках є інулін, кремній, жирні олії та інші корисні елементи, які допомагають впоратися з паразитами. Для профілактики радять з’їдати в день пару зубків, а при лікуванні вдаються до клізмі з часниковим соком. Робиться розчин так: головку чистять, заливають водою і настоюють близько 12 годин. потім цибулину віджимають, розчин вводять в клізму і проводять очищувальну процедуру. Втричі промивання вже йде кип’яченою водою без розчину.
Для профілактики раку
Цибулинна культура перешкоджає розвитку ракових пухлин. Тому часник може застосовуватися для профілактики, адже в ньому є такі «бійці», як алліцин, алексин, а також кверцитин, які здатні зупинити новоутворення. Хорошим профілактичним дією володіють також такі компоненти, як селен, сірчані з’єднання, діаллілдісульфід.
Вживати в їжу для профілактики і лікування захворювання часник потрібно сирим. Можна їсти і термічно оброблений овоч, але він не такий корисний, як свіжий. Лікарі радять використовувати часниковий порошок, який можна додавати в страви, а в лікувальних цілях — з’їдати по чайній ложці до сніданку цілий місяць.
Читайте нашу статтю: Які продукти вбивають ракові клітини
Для очищення печінки і нирок
Повернути молодість печінки допоможе часниковий оцет. Його готують із зубчиків цибулини і винного оцту. На 3 склянки оцту беруть 3 зубчики часнику. Напій наполягають 14днів. Можна приготувати і лікувальний сироп, змішавши рубаний часник з медом. На водяній бані топлять мед, поки подрібнені зубчики не зникнуть. У сироп доливають трохи води, щоб не був занадто густим, і відправляють для зберігання в холодильник. До речі, це зілля допоможе і при кашлі, і при фарингіті.
Застосування в кулінарії
Досвідчені кулінари знають, що в цьому овочі їстівні і листя, і головка. Стрілки можна їсти в сирому вигляді, а зубчики — і в свіжому, і в маринованому, і в тушкованому.
В різних країнах світу до часнику шанобливе, а десь і захоплене ставлення. Наприклад, в одному з американських міст, Гілрой, в честь цього овоча влаштовують фестиваль, на якому подають дивовижні страви, виготовлені з часником — морозиво, цукерки, інші солодощі. Корея ж відома як виробник фірмового «чорного часнику».
Читайте нашу статтю: Як зберігати часник в домашніх умовах
Часник від старіння: застосування в косметології
Сильний красень у нагоді і в косметології. З нього виготовляють масло, яке ефективно для очищення пір, роблять маски для зміцнення коренів волосся. Навіть шкіра обличчя буде вдячна за маски з цим інгредієнтом, оскільки він дарує молодість, регенеруючи клітини.
Рецепти заготовок
Овоч нерідко додають у салати в сирому вигляді, з ним запікають і тушкують , і варять. А щоб корисний інгредієнт можна було додавати в страви в будь-який час року, господині роблять з ним заготовки.
Як приготувати сушений часник
Приготування цієї заготовки починається з вибору хороших головок, без зіпсованих Метін. Їх потрібно очистити, розібрати на дольки, нарізати тонко. Деко застеляють пергаментом, зверху насипають пластики. Температурний режим в духовці повинен бути не более50 градусів. Під час приготування дверцята потрібно трохи відчинити. Періодично зубці перевертають, щоб не пригоріли. Коли часник висох, його можна відправити в блендер і подрібнити. Якщо потрібна більш дрібна консистенція, використовують кавомолку. Порошок висипають в посуд для зберігання з герметичною кришкою.
Солоний часник
Інгредієнти:
сіль, часник.
як готувати:
Знадобиться сухі головки, у яких потрібно зрізати плодоніжки. Приготувати банку. Всипати в неї сіль так, щоб вона покрила дно. Покласти головки. Знову всипати сіль, вона повинна заповнити всі простір між часником. Потім знову йдуть головки. Далі — знову сіль. Шари потрібно повторювати, поки банку не буде заповнена. Горло закрити тканинною серветкою, закріпити гумкою.
Така заготовка добре зберігається в квартирі, не псується.
Стрілки часнику
Інгредієнти:
кілограм стрілок, 2 літри води, 100 грамів солі, 50 мілілітрів оцту 9-відсотків.
Як готувати:
Перебрати стрілки, для заготовок взяти тільки хороші, без сухих або зіпсованих плям. Замочити у воді, промити. Обсушити. Нарізати стрілки на шматки довжиною приблизно 10 сантиметрів. Закип’ятити воду, пробланшировать нарізані стрілки. Потім охолодити під проточною водою, помістивши їх в друшляк. У 2 літрах води розвести сіль, прокип’ятити, щоб сіль розчинилася. Потім влити в воду оцет.
Дочекатися, коли розсіл охолоне. Стрілки помістити в посуд і залити розсолом. Скористатися гнітом, прикривши стрілки тканиною. Посуд зі стрілками в розсолі залишити на 5 днів. Коли пройде термін очікування, помістити стрілки (без розсолу) в банки. Зварити новий розсіл і влити його в банки, щоб стрілки «потонули» в ньому. Банки закатати. Потім потрібна пастеризація протягом 10 хвилин, потім перевернути «догори дригом» і дочекатися, коли охолонуть. Далі заготовки прибирають в місце, де вони будуть зберігатися.
Читайте нашу статтю: Як готувати часникові стрілки
Печена часник
Інгредієнти:
3 великих головки, столова ложка рослинної олії, чайна ложка солі, чорний перець, чебрець — за смаком.
Як готувати:
очистити верхній шар лушпиння, злегка розсунути зубці. Змастити маслом, присмачити сіллю, перцем, спеціями. Вкласти головки в посуд для запікання. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку. Готувати 20 хвилин.
Наталія
Автор
Задати питання
Часник завжди і всюди залишається знаменитим овочем, який здатний захистити організм людини від багатьох недуг. Знаючи рецепти народних зілля і кулінарних заготовок з цим інгредієнтом, можна вдома створити «чарівне» засіб від застуд, втоми та інших хвороб.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!
Читайте також:
- Як правильно посадити часник на зиму
- Чим підгодувати озимий часник навесні