Медикаменти

У яких продуктах міститься клітковина

Якщо людина не вживає в їжу клітковину, його шлунково-кишковий тракт навряд чи буде здоровим. Адже саме цей компонент їжі необхідний для створення корисної мікрофлори. У яких продуктах міститься клітковина: список продуктів і багато іншого про користь клітковини для організму людини ви знайдете в цій статті.

Зміст

  1. Що таке клітковина: корисні властивості
  2. Для чого потрібна клітковина організму людини
  3. Ознаки нестачі вживання
  4. Група ризику
  5. Добова норма споживання жінкам, чоловікам, дітям
  6. Як діє на організм
  7. Для схуднення
  8. При запорах
  9. При діабеті
  10. Список продуктів з клітковиною
  11. Таблиця вмісту клітковини в продуктах
  12. Протипоказання
  13. Користь клітковини: думка лікарів (відео)
  14. Відгуки

Що таке клітковина: корисні властивості

клітковина, по суті, це грубі волокна, які не перетравлюються і виводяться наружу.Между тим, вона потрібна для того, щоб вбирати зайву вологу, давати людині почуття насичення їжею, допомагати обміну речовин. Ці властивості відносяться до розчинного увазі клітковини. Однак є і нерозчинний вид. Нерозчинна клітковина воду не вбирає, проте допомагає очищенню організму від калових мас.

Розглядають сім основних корисних властивостей клітковини:

  1. Благодатна середовище для розвитку корисних лактобактерій і біфідобактерій, необхідних для нормальної роботи травної системи і шлунково-кишкового тракту. Наявність бактерій допомагає підтримувати організм в робочому режимі. Крім того, вона сприяє контролю рівня глюкози в крові, підтримує нервову систему, підвищує імунітет організму, так як корисні бактерії перешкоджають запальним процесам.
  2. Завдяки вживання клітковини можна нормалізувати вагу. Оскільки сповільнюється процеси всмоктування жирних кислот, жирів, то організм отримує їх значно менше, а значить немає збільшення ваги. Встановлено, що розчинна клітковина, яка має здатність вбирати вологу, більш корисна для тих, хто мріє схуднути.
  3. Контролює рівень глюкози в крові. Оскільки клітковина не дає вуглеводів активно вбиратися, то рівень цукру зростає в крові не так швидко. Це корисна властивість використовують при лікуванні хворих на діабет, тому в раціоні пацієнтів їжа з бобових, спаржі, вівса. Ці продукти мають в’язку структуру, що, на думку дієтологів, дає кращий ефект.
  4. Нормалізує рівень холестерину. Цією властивістю володіє розчинна клітковина. Харчові волокна до того ж підвищують рівень корисного холестерину, тому її включають в раціон людей, що мають серцево-судинні захворювання.
  5. Лікування і профілактика запорів. Нерозчинна клітковина допомагає прискорити процес виведення калу з організму, тим самим очищаючи його. Якщо людина їсть мало продуктів, що містять харчові волокна, то запори йому забезпечені. Здоровий раціон завжди складають так, щоб в ньому була їжа з грубими харчовими волокнами. Якщо нерозчинна клітковина допомагає очищенню організму, то розчинна виробляє якийсь гідрогель, який, навпаки, затримує калові маси і викликає бродіння. Тому для лікування і профілактики запорів ліки і продукти потрібно вибирати грамотно, проконсультувавшись з лікарем.
  6. Профілактика онкології. Клітковина, особливо зі злакових і фруктів, перешкоджає розвитку ракових клітин в товстій і прямій кишці. На думку вчених, у фруктах і злаках багато речовин-антиоксидантів, які допомагають організму протистояти шкідливим інфекцій та запалень.
  7. Профілактика інсульту. Якщо людина вживає в їжу клітковину, то його сонна артерія з малих років має невелику твердість, стінки артерій тонкі, а значить ризик утворення тромбів значно нижче. Для профілактики інсульту рекомендують з’їдати як розчинну, так і нерозчинну.


    Для чого потрібна клітковина організму людини

    Головна допомога клітковини, як уже говорилося, у виведенні з організму шкідливих сполук, калових мас, нормалізація обміну речовин і допомогу в роботі травної системи, насичення організму корисними бактеріями, які беруть участь у багатьох процесах для підтримки здоров’я людини.

    Ознаки нестачі вживання

    Складні вуглеводи, а саме вони становлять основу харчових волокон, потрібні для нормального функціонування організму.

А якщо клітковини в раціоні мало або зовсім немає? Тоді людина починає відчувати нездужання:

  1. Сонливість після прийому їжі. Після ситної трапези невблаганно тягне полежати і зімкнути повіки? Це перша ознака того, що не вистачає клітковини. Навіть якщо людина вирішить позбутися втоми і сонливості, трохи поспавши, сон її буде корисним, а його фази — неспокійними і переривчастими.
  2. Проблема закрепів. Організм не отримав достатньо харчових волокон, щоб очистити товсту і пряму кишку? Біль в животі і запори забезпечені.
  3. Зростає рівень шкідливого холестерину. Тиск підвищується, порушується серцевий ритм.
  4. Немає почуття ситості. Начебто прийом їжі був недавно, а вже знову хочеться їсти — вірна ознака того, що харчових волокон в раціоні недостатньо. Клітковина-розумниця допомагає людині довгий час не відчувати почуття голоду, а це хороша корекція фігури. До речі, якщо у дитини в раціоні достатньо продуктів з волокнами, то йому не буде загрожує ожиріння і діабет.
  5. Контроль рівня цукру в крові порушений. Так недовго і до цукрового діабету. Якщо клітковини вживається мало, то ніщо не буде затримувати проникнення цукру в кров.
  6. Здуття, проблеми з кишечником. Немає на обідньому столі продуктів з харчовими волокнами — після прийому їжі доведеться страждати від неприємного відчуття в животі, з’явиться неконтрольований метеоризм. Тільки клітковина допоможе налагодити роботу травної системи і шлунково-кишкового тракту.


    Група ризику

До групи ризику входять люди, які:

  1. Вживають велику кількість жирної їжі, яка швидко засвоюється.
  2. Ведуть малорухливий спосіб життя.
  3. Відчувають постійні стреси і звикли їх заїдати швидкими вуглеводами.
  4. Надмірно вживають алкогольні напої.
  5. У їжі мало овочів, фруктів, горіхів, бобових та інших продуктів, багатих на клітковину.
  6. вживають солодкі соки і напої з великою кількістю цукру.
  7. Чи не налагодили режим сну і відпочинку, що провокує постійну втому організму і незадоволеність.
  8. Мають спадкові захворювання.


    Добова норма споживання жінкам, чоловікам, дітям

Як заявляють учені, в день дорослій людині потрібно не менше 25 г харчових волокон. Жінкам, щоб бути здоровими, достатньо 25 г, норма для чоловіків вище — 38 г. Дітям потрібно вживати в день не більше 15 г.

За дослідженнями, які проводяться в світі, відомо, що люди не слішком- то шанують клітковину, до 95 відсотків населення норму, встановлену лікарями, сильно занижують. Це нерідко призводить до порушень в роботі не тільки травної, а й нервової, і серцево-судинної системи.

Як діє на організм

«Груба» їжа допоможе організму зберегти здоров’я і молодість . Адже якщо всі органи працюють без збоїв, все системи функціонують в нормальному режимі, то і людина відчуває себе добре. Традиційно клітковину використовують насамперед для лікування закрепів, рекомендують вживати хворим на цукровий діабет і діабет другого типу, а також тим, кому потрібно скорегувати вагу.

Для схуднення

Оскільки складні вуглеводи засвоюються важче, повільніше, саме клітковина — справжня палочка-виручалочка для тих, хто бажає схуднути. Розчинна вбирає вологу, наповнює шлунок, а мозок при цьому отримує сигнал про те, що організм ситий. Ця ситість залишається надовго. Таким чином, людина не хоче їсти, не вдаватиметься до перекусу до наступного прийому їжі.

Корисна клітковина ще й тому, що йде спалювання зайвих жирів. Значить шкідливий холестерин виводиться з організму, зменшується і маса тіла.

Варто відзначити, що часто нездорова повнота виникає у людей, у яких шлунково-кишковий тракт працює зі збоями. Якщо ввести в раціон грубі волокна, то шлунок і кишечник «прокинуться», з’явиться здорова мікрофлора.

Не можна забувати і про те, що клітковина — один з помічників в очищенні крові від токсинів. Здорова кров — здоровий організм. А здоровому організму простіше впорається із зайвою вагою.

В аптеці можна придбати клітковину, яку перед вживанням потрібно розвести у воді. На склянку води беруть столову ложку препарату. В день потрібно випивати не більше шести столових ложок розведеного кошти. П’ють перед їжею, за півгодини.

При запорах

Складне Становище дефекації завжди болісно для організму. Клітковина допоможе налагодити процес виведення калу.

Доведено, що її вживання допомагає:

  1. Поліпшити в кишечнику мікрофлору.
  2. Виводити шлаки і токсини.
  3. Краще засвоювати кальцій, залізо.
  4. Поліпшити травлення.
  5. Відновити слизові шлунково-кишкового тракту, захистити їх від пошкоджень.
  6. Нормалізувати рівень кислотності в шлунку.
  7. Нормалізувати метаболізм.

Запори лікують, враховуючи рекомендації лікаря.

Їжа, багата клітковиною, яка допомагає позбутися проблем із замками:

  1. Висівки вівса, гречки.
  2. Насіння кунжуту, льону, гарбуза.
  3. Зародки кукурудзи, пшеничні.
  4. Арахіс.
  5. Плоди розторопші.

Для лікування запорів жінкам потрібно вживати в добу до 25 г клітковини, чоловікам — 38 м Доза повинна спочатку бути невеликою, менше норми, краще починати з 5 г, потім дозу поступово збільшують.

Читайте нашу статтю: «Висівки: користь і шкода»

При діабеті

Оскільки харчові волокна знижують рівень цукру, то, звичайно, клітковина дуже корисна для людей з діабетом. Плюс вона виводить шкідливий холестерин, як говорилося раніше, що знову ж таки корисно для хворих з порушенням обміну речовин і високим холестерином.

Однак відразу повну норму в їжу вводити не можна.

Це спровокує біль в шлунку, метеоризм, здуття. Як ліки, клітковину потрібно вживати спочатку по чуть-чуть, щоб організм звик до «грубої» їжі, навчився її розпізнавати.

При правильному прийомі:

  1. Нормалізується вага.
  2. Чи знизиться рівень цукру.
  3. Їжа буде правильно перетравлюватися, а значить, не буде проблем зі стільцем.
  4. Кількість інсуліну підвищиться в кровотоці.
  5. Нормалізується рівень холестерину.


    Людям, хворим на діабет, радять ввести в раціон висівки, насіння льону, бобові.

Читайте нашу статтю: «Що їсти при цукровому діабеті »

Список продуктів з клітковиною

Ця« груба »їжа дозволить наситити організм корисними речовинами і допоможе правильному засвоєнню продуктів:

  • сирі овочі.
  • сирі фрукти.
  • бобові.
  • горіхи.
  • зернові.
  • висівки.
  • ягоди.
  • зелень.
  • насіння.


    Таблиця вмісту клітковини в продуктах

    Читайте нашу статтю: «Що їсти при підвищеному холестерин»

    Протипоказання

    Клітковину потрібно вводити в їжу правильно, дозами, рекомендованими лікарями, інакше нічого, крім шкоди, організм не отримає. Непомірне вживання грубих харчових волокон викличе біль в шлунку, розлад кишечника.

Заборонено приймати аптечну клітковину під час лікування будь-якого захворювання, коли прописані інші медикаменти.

Клітковина не дасть нормально засвоїться їм. Ефективного лікування не буде.

Протипоказанням до вживання може також служити індивідуальна непереносимість організму на сировину, з якого аптечний препарат зроблений.

Клітковину заборонено вводити в раціон:

  • людям, які мають сильну алергічну реакцію на харчові волокна.
  • вагітним і годуючим.
  • людям з діареєю.
  • людям із захворюваннями печінки і шлунка.


    Користь клітковини: думка лікарів (відео)

    Читайте також:

    • Для чого потрібен організму лецитин
    • У яких продуктах міститься вітамін Д: список продуктів
    • Здорове харчування: меню на кожен день

    Відгуки

    — Все вірно, клітковина потрібна для нормальної роботи організму. Тільки вживати її потрібно дуже невеликими періодами. І при цьому, якщо хочеться позбутися від зайвих кілограмів, потрібно все ж вести активний спосіб життя, займатися спортом. Тому що лежання на дивані, навіть якщо з’їдати її кожен день, ефекту не дасть.
    Віктор, Саранськ
    — мене замучив метеоризм, навіть соромно було на роботу ходити. Звернулася до лікаря. Та порадила клітковину. Допомогло.
    Оксана, Уфа
    — Після пологів здорово набрала вагу. Чула, що клітковина допоможе позбутися від проблеми. І моє меню змінилося: гриби, багато фруктів, суха клітковина, висівки, овочі. Чоловік сміявся над моєю «дієтою кролика», проте вже через місяць я скинула цілих три кіло!
    Віра, Краснодар
    чи корисна клітковина для організму? Безумовно. Чи може вона завдати шкоди організму? І це вірно. Тому, щоб «груба» їжа пішла на користь, треба дотримуватися правильних норм, грамотно, поступово збільшуючи дозу, вводити в раціон, і тоді клітковина допоможе не тільки позбутися від зайвої ваги і шкідливого холестерину, а й налагодить роботу шлунково-кишкового тракту, а також подарує квітучий здоровий вигляд.

Здоров’я Вам і Вашим близьким! Наталя Белокопитова.

Схожі статті

Чим корисний чай каркаде

Maxim

Дексаметазон і Преднізолон

Alex

Кот без лапок ходить як кенгуру! Улюбленець Інтернету вчить нас оптимізму

Andrey

дексаметазон

Alfonso

Дай бог Вам всім здоров’я і величезного щастя з удачею.

Serega

Тільки 1 з 5 чоловік з першого разу може вирішити цю загадку: Ви здогадалися, чим займається п’ята сестра?

Lamaxima

Залишити коментар