Ще багато століть назад часник вважався одним з найбільш корисних рослин, які природа подарувала людству. Знамениті лікарі стародавності вихваляли його цілющі властивості. Сьогодні він як і раніше почитаємо за здатності зціляти хвороби, а також за чудовий смак. Як же зберігати часник в домашніх умовах?
Зміст
- Чим корисний часник
- Склад
- Корисні властивості
- Протипоказання
- Який сорт часнику краще зберігається взимку
- Як довго можна зберігати часник свіжим
- Як підготувати зібраний часник до тривалого зберігання
- Як зберігати часник взимку в квартирі
- Способи зберігання часнику в домашніх умовах
- чи можна зберігати часник в холодильнику
- Що робити, якщо часник взимку почав псуватися
- Які заготовки з часнику можна приготувати
Чим корисний часник
Сучасні вчені підтвердили думку стародавніх лікарів: цей овоч дійсно корисний для людського організму. Він підтримує імунітет, виступає як профілактичний засіб деяких захворювань, зміцнює кістки, стимулює діяльність печінки і мозку, нормалізує артеріальний тиск. Природний лікар настільки сильний завдяки своєму унікальному складу.
Склад
У часнику багато корисних вітамінів і мінералів. Але головна особливість цієї рослини — великий вміст сполук сірки, зокрема, аллицина. Доведено, що саме алліцин є надійним захистом від новоутворень і ракових пухлин. Крім такого потужного цілющого впливу на організм, володіє також здібностями нормалізувати обмін речовин, і знову завдяки сірчаним з’єднанням.
Не варто забувати про високу калорійність продукту — тільки в шести грамах, а це приблизно один зубчик, міститься до 42 калорій.
Корисні властивості
Вчені відзначають наступні цінні якості природного лікаря:
- Він дарує організму здатність протистояти інфекційним хворобам, стимулюючи імунітет. Відомо, що, якщо при перших ознаках застуди прийняти ліки з часником, тривалість хвороби істотно скоротиться.
- Допомагає знизити артеріальний тиск, тому стає незамінним помічником для хворих на гіпертонію. Більший позитивний ефект досягається при додатковому прийомі медикаментів, призначених для лікування захворювання. Такий тандем дає хороший результат.
- Лікує атеросклероз. Він добре виводить шкідливий холестерин з організму, що благотворно впливає на стан хворого.
- Підтримує молодість «сірих клітинок». Мозок з роками старіє, центральна нервова система перестає справлятися з навантаженням, проте можна відсунути неприємні процеси. Доведено, що саме цей дар природи є потужним профілактичним засобом від хвороби Альцгеймера та інших серйозних захворювань, що призводять до старечого слабоумства.
- Активізує бадьорість організму, захищає від фізичних і розумових перевантажень. Японські дослідники з’ясували, зокрема, що якщо вживати страви з часником, то можна захистити організм від втоми, яка негативно впливає на серце і судини. Таким чином, можна стверджувати, що ця рослина підтримує здоров’я серцево-судинної системи.
- Наявність сірки в рослині поставило його в ряд активних дезінтоксікаторов. Він виводить токсичні речовини з організму, важкі метали, виліковує від отруєння.
- Захищає від розвитку остеопорозу, вікової крихкості кісток. Досить щоденної крихітної частки вагою в два грами — і можна забезпечити здоров’я всього опорно-рухового апарату.
- Є профілактичним засобом ракових захворювань. Перш за все захищає від появи злоякісних новоутворень шлунок, товсту кишку, пряму кишку, порожнину рота.
- Нормалізує функції печінки. Він перешкоджає розвитку гепатиту, можливого через отруєння організму, позбавляє печінку від шкідливих токсинів.
Протипоказання
Часник корисний, проте не всім і не завжди. Дослідники властивостей цієї рослини з’ясували, що часник може стати одним з найголовніших ворогів організму, підірвати здоров’я.
Так, забороняється використовувати цю овочеву культуру, якщо людина страждає одним з недуг:
- Ожиріння. Овоч калорійний, та до того ж стимулює апетит.
- Хвороби шлунково-кишкового тракту. Пекучий плід викличе роздратування, призведе до великих проблем.
- Хвороби жовчовивідних шляхів. Стимулювання мускулатури загострить захворювання.
- Хвороби нирок. Вживання цього овоча може підвищити рівень сечовини.
- Алергія. Свербіж, кропив’янка, дерматит — ось тільки декілька неприємних нездужань, які можна отримати, якщо присутній непереносимість цього овоча.
- Складне протікання вагітності. Любов до гостренького може спровокувати викидень.
Який сорт часнику краще зберігається взимку
На думку досвідчених садівників-городників, кращої лежкості володіє ярої сорт, він може зберігатися до двох років. Яровий висаджується на грядки навесні, в перші теплі дні, коли сніг йде з землі. Урожай збирають влітку, ближче до осені. Головна особливість ярого — відсутність стрижня. Часточки розташовуються в кілька рядів, ближче до краю йдуть великі, щільні зубці, а серцевину складають дрібні їх зібратися.
Зиму добре переживуть наступні сорти ярового часнику:
- Абрек. Має гострий смак, кожна цибулина — приблизно 30 грамів вагою. В одній голівці — до 15 зубців. Термін зберігання — сім місяців.
- Алейский. Гострий. Цибулини невеликі, від сили 17 грамів, але зубців багато, часом до 18 штук.
- Вікторіо. Середньо-гострий. Головка вагою 40 грамів, в кожній — до 15 часточок.
- Гулівер. Гострий. Гігантські цибулини вагою до 120 грамів, в кожній — до 5 великих зубців.
- Дегтярское. Середній гостроти. Цибулина важить 38 грамів, в кожній до 18 часточок.
- Оленівської. Напівгострий. Головка вагою 40 грамів, в кожній — 25 часточок.
- Ершовской. Середній гостроти. В одній цибулині знаходиться до 25 зубців.
- Сочинський 56. Негострий. Цибулина вагою 50 грамів, в кожній головці 30 часточок.
- Флавор. Середньо-гострого смаку. Плід вагою 80 грамів, в ньому до 20 часточок.
Ці сорти добре зберігаються взимку, мають непогану стійкість до хвороб.
Озимий часник, який висаджують до снігу, нехай не такий лежання , як ярий, але все ж є сорти, які непогано зберігаються.
Серед озимих слід назвати:
- Богатир. Гострий. Головка вагою 80-85 грамів, в ній до п’яти часточок.
- Добриня. Гострий. Цибулина досягає вагою до 32 грамів, в кожній — 12 зубців.
- Лекарь. Цибулина вагою 40-42 грама. Морозостійкий, з відмінною лежкістю.
Як довго можна зберігати часник свіжим
Яровий сорт можна зберігати до семи місяців, а озимий — від сили три-чотири. Але в будь-якому випадку потрібно створити для часнику необхідні умови, щоб головки не здивуватися гниль, щоб він не висох і не пожовтів.
Терміни зберігання свіжого ярового часнику залежать і від того, в якому вигляді він знаходиться. Якщо його зберігати шарами, присипаним сіллю або тирсою, то він буде міцненькою п’ять місяців. Той же результат гарантує збереження в борошні. В олійною оболонці плоди витримають три місяці. Стільки ж можна зберігати цибулини, поміщені в паперові кульки і прибрані в холодильник. Очищені і розкладені по банках часникові часточки зберігаються також три місяці.
Як підготувати зібраний часник до тривалого зберігання
Процес підготовки стартує з прибирання культури. Викопують її обережно, намагаючись не пошкодити верхнього шару. Якщо поверхню рослини матиме «рани», довго воно не збережеться. Потім урожай ретельно просушують. У непогожі дні варто розкласти в приміщенні в один шар, щоб кожна цибулина отримувала досить повітря. При яскравому сонці можна розташувати їх на вулиці. Просушка триває кілька днів. Стебла потім обрізають, займаються сортуванням, прибираючи порожні головки, а також почали гнити. Будь-яку пошкоджену цибулину слід відокремити від здорових, щоб ті не заразилися. Забраковані можна пустити на переробку, а хороші скласти і зберігати.
Як зберігати часник взимку в квартирі
Для зберігання овоча в домашніх умовах слід подбати про правильну тарі.
Чи можуть використовуватися:
- Дерев’яні коробки.
- Кошики.
- Капронові панчохи, які потім підвішують.
- Банки.
Деякі господині вважають за краще не обрізати сухі стебла у часнику і плетуть коси, які потім підвішують у сухому приміщенні.
Якщо головки зберігати в будь-якої тарі, то потрібно слідувати правилам:
- Приміщення для зберігання повинно бути в міру сухим і в міру вологим.
- Приміщення повинно бути з помірною повітропроникністю.
- на мороз виносити тару можна тільки в тому випадку, якщо коробки або ящики прокладені утеплювачем.
- Температура в приміщенні, де зберігається ярої сорт, повинна бути приблизно 18-20 градусів.
- Освітлення потрібно найменше, щоб овоч не втратив соковитості.
- заборонено ено зберігати часник неподалік від приладів опалення, так головки почнуть сохнути і втратять смакові якості.
Способи зберігання часнику в домашніх умовах
Господині, які не мають просторих льохів, змушені зберігати овочі будинку, в квартирі. Вони використовують найпоширеніші і перевірені не одним поколінням способи.
Наприклад, зберігають в банках . Цибулини спочатку чистять, прибирають лушпиння, а потім часточки залишають просохнути. Потім їх перекладають в скляну тару. У такому «будиночку» плоди відмінно зберігаються. До речі, банки не обов’язково закривати кришками. Можна залишити з вільним «горлом», правда, помістити посуд потрібно в сухий шафа.
Інший популярний спосіб зберігання — з сіллю . Робиться це так: в короб — дерев’яний або фанерний — сиплють сіль, щоб вона покривала дно тари. Потім кладуть часник, заздалегідь висушений. Наступний шар — сіль. Потім знову шар овоча. І знову засипають сіллю. Так можна зробити багато шарів, головне, щоб все зубці виявилися під сольовим ковдрою.
Третій хороший спосіб — в тирсі . Так само використовується дерев’яна або фанерна тара. Робиться шар тирси, на який кладуть головки, а зверху знову тирсу. На цей шар знову кладуть часник, і знову засипають тирсою. Принцип укладання як в способі з сіллю. Тільки беруться тирсу. Зберігати потрібно тару в приміщенні, де встановлена ​​прохолодна і суха атмосфера.
Четвертий спосіб — в борошні . Знову використовується метод прослаіванія. Шар борошна — шар овочів, знову шар борошна — шар цибулин. Верхній шар — мука.
П’ятий спосіб — в золі . Дно тари засипають золою, в неї вставляють головки вниз дном. Потім засипають золою.
Шостий варіант — зберігання в сіні . Тару застеляють сухим сіном, а в нього вже складають головки. Причому потрібно розташувати овочі так, щоб цибулини були один від одного на відстані. Якщо головки будуть стикатися, термін зберігання зменшиться.
Сьомий спосіб зберігання — в парафіні . Зубчики покривають панциром з розтопленого парафіну, а коли вони висохнуть, а парафін затвердіє, складають у тару, в якій зберігають всю зиму.
Чи можна зберігати часник в холодильнику
Цей овоч непогано зберігається в холодильнику, якщо дотримуватися правил підготовки. Перед закладанням на зберігання плоди добре сушать, щоб в них не було вологи. Для упаковки використовують паперові кульки. У них розкладають плоди і злягла присипають сіллю. Кульки закривають і поміщають в відділення холодильника. Головне, щоб поруч не було ніяких інших продуктів і овочів. Присутність сусідів негативно позначиться на зберіганні головок.
Замість паперових пакетів можна використовувати вакуумні. Вони дозволяють вмістити більшу кількість овочів, а бескислородная атмосфера збільшить термін зберігання до півтора років. Перед тим, як прибрати часник в вакуумну упаковку, головки розділяють на зубчики, а ті очищають від лушпиння.
Що робити, якщо часник взимку почав псуватися
Немає більшого розладу для садівника, ніж побачити, що урожай, дбайливо зібраний і відправлений на зберігання, почав псуватися.
Досвідчені господарі знають, як врятувати ситуацію:
Цибулини почали засихати?
Значить занадто жарко, слід помістити овоч в приміщення, де достатньо повітря і немає задушливого спека.
На плодах з’явилися гнилі плями?
Знову не дотримувалися правила зберігання, в кімнаті було душно, спекотно, волого. Головки потрібно позбавити від гнилих часточок, обрізавши їх. Помістити овоч в приміщення з температурою менше 20 градусів, причому щоб була в міру суха і в міру волога атмосфера.
Цибулини дали паростки?
Це відбувається, якщо в місці зберігання температура вище необхідної . На жаль, пророслі головки від паростків не позбутися, їх слід відправити на переробку. Його можна подрібнити і засипати сіллю.
Зубці почали жовтіти?
Цибулини захворіли, від грибкових спір не позбавити, але можна врятувати решту урожай. Уражені головки прибирають, щоб вони не заразили здорові. Пожовклі можна переробити.
Які заготовки з часнику можна приготувати
Серед заготовок з цього гострого овочу великою популярністю користується мелений часник.
Готується він так : зубці подрібнюють за допомогою м’ясорубки, потім рясно присипають сіллю і розкладають по банках. Посуд закупорюють і прибирають в холодне місце. Можна в холодильник. Така заправка стане в нагоді для приготування багатьох смачних страв, а зберігається довго.
Інший спосіб — з маслом.
Все часточки очищають від лушпиння, кладуть в глибокий посуд і заливають рослинним маслом. Банки закупорюють і поміщають в холодильник.
Зубці, які почали псуватися, можна використовувати для приготування ароматної домашньої приправи.
Робиться це так: зубчики очищають, зрізують зіпсовані місця, сушать, розклавши на папір. Потім складають в глибокий посуд і можна далі зберігати в холодильнику.
Також можна сухі плоди перемолоти в борошно і використовувати як приправу для страв.
Досвідчені господині застосовують зубці, що почали гнити, для приготування ароматного масла. Часточки складають в ємність з рослинним маслом, кладуть туди також лавровий лист, пахучі трави, запашний перець. Ємність закупорюють і зберігають в холодильнику. Масло з часниковою ноткою — хороша заправка для холодних страв і салатів.
Наталія
Автор
Задати питання
Корисний овоч з пікантним гострим смаком незамінний у багатьох стравах національної кухні. Крім того часник, як справжній цілитель, підтримає в дні недуги, змусить хворобу відступити, дасть організму сили. Щоб природні ліки завжди було під рукою, цю овочеву культуру треба правильно зберігати. І тоді взимку ніякі застуди не страшні.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!
Інші наші статті:
- Як правильно посадити часник на зиму
- Як готувати часникові стрілки
- Чим підгодувати озимий часник навесні
- Як зберігати гарбуз на зиму
- Як зберігати груші на зиму свіжими