Про користь квашеної капусти відомо зі стародавніх часів. Ще дві тисячі років тому китайські цілителі стверджували, що цей продукт здатний врятувати від багатьох хвороб. Мореплавці, вирушаючи в далекі мандри, завжди брали на борт корабля бочку з кислою капустою. Вважалося, що це найголовніше ліки від цинги. Сучасники теж цінують багату вітамінами і корисними речовинами квашену закуску. Ця страва, як і раніше любимо. Отже, капуста квашена на зиму.
Зміст
- Користь квашеної капусти
- Які вітаміни є в домашній квашеній капусті
- Як правильно квасити капусту на зиму
- квашена капуста з кропом і морквою: класичний рецепт
- Домашня квашена капуста без солі і цукру
- квашена капуста без цукру: рецепт в каструлі по-домашньому
- з буряком: вишуканий рецепт в банку на 3 літри
- Дуже смачний рецепт квашеної капусти шматками в банках
- з журавлиною: оригінальний рецепт приготування в відрі
- Хрумка квашена капуста в бочці
- з яблуками: простий дуже смачний рецепт
- квашена капуста з хріном: рецепт моєї бабусі
- капуста квашена по-грузинськи
- Де зберігають квашену капусту, щоб залишалася хрусткою і не перекісает
Користь квашеної капусти
Цей продукт — справжнє джерело вітамінів і поживних елементів, які допомагають організму протистояти хворобам:
- Нормалізує стан шлунково-кишкового тракту.
- Знімає хворобливі симптоми при виразковий коліт.
- Сприяє підвищенню імунітету.
- Вважається одним з ефективних засобів при лікуванні ГРВІ та інших вірусних захворювань.
- Надає користь організму для зниження ваги, спалюючи жир.
- Нормалізує стан нервової системи.
- Перешкоджає розвитку онкології.
- Зміцнює судини.
- Знижує рівень холестерину.
- Сприяє зміцненню кісток.
- Підтримує гостроту зору.
Однак , вживаючи цей продукт, важливо пам’ятати, що не всім людям він однаково корисний. Якщо у людини є проблеми зі шлунком і кишечником, то від цього блюда варто відмовитися. Справа в тому, що білокачанна красуня підвищує рівень кислотності. Також небажано вводити в раціон діжу хворим нирковими захворюваннями. З обережністю слід ласувати цією закускою і гіпертонікам. Натрій, якого в капусті дуже багато, затримує вологу, а це негативно позначається на загальному стані людини, що страждають високим артеріальним тиском.
Розумне вживання капусти, невеликими порціями, принесе тільки користь.
Які вітаміни є в домашній квашеній капусті
В 100 грамах продукту міститься багато вуглеводів — 4,28 г, білків — 0,91 г і жирів — 0,14 м Також є зола — 2 , 15 г, клітковина — 2,9 г, цукру — 1,8 г, вода — 92, 52 г.
У квашеній білокачанної багато вітамінів:
- Вітамін В9 — 24 мкг,
- З — 14,7 мг,
- В4 — 10,4 мг,
- К — 13 мкг,
- Бета-каротин — 8 мкг,
- Альфа-каротин — 5 мкг,
- Вітамін А — 1 мкг,
- У 3 — 0.1 мг ,
- У 5 — 0,1 мг,
- Е — 0,1 мг,
- У 6 — 0,1 мг.
Також багато макро- і мікроелементів:
- Натрій — 661 мг,
- Калій — 170 мг,
- Кальцій — 30 мг,
- Фосфор — 20 мг,
- Магній — 13 мг,
- Фтор — 7 мг,
- Селен — 0,6 мг,
- Цинк — 0,2 мг,
- Марганець — 0,2 мг,
- Мідь — 0,1 мг.
Калорійність квашеної капусти на 100 грамів становить 19 кКал.
Як правильно квасити капусту на зиму
Досвідчені господині, що славляться своїми рецептами, радять з розумом підходити до вибору капусти для квашення.
- Слід вибирати тільки білокачанна сорти.
- Вилок повинен бути з листям білого кольору, будь-який інший зеленуватий відтінок неприпустимий.
- Кочан повинен бути щільним, а листя з характерним хрускотом.
- Для заготівлі слід взяти просту велику сіль без добавок, вона трохи сірувата на вигляд.
- Правильні пропорції: на кілограм овоча — 25 грамів солі. Більше не треба, білокачанна не дуже любить сіль.
- Ідеальна тара — дерев’яна. Але добре виходить діжа і в скляній, і керамічної, і емальованому посуді. У металевій квасити заборонено, в цій ємності відбувається окислення, продукт стає небезпечним для здоров’я і несмачним.
- Протикати капустяні шари, заважати слід тільки дерев’яними приладами.
- Для гніту використовують дерев’яний круг.
- Перед приготуванням всі прилади і ємності обробляють окропом.
- Для появи в капусті характерного хрускоту багато господинь кладуть хрін або нарізану соломкою моркву.
- у об’ємної тарі, в якій проходив процес квашення, які не зберігають. Продукт слід перекласти в ємності трохи менше і, закупоривши, поставити в холодне місце. Ідеальна температура для зберігання смачної закуски — приблизно 6 градусів тепла.
Квашена капуста з кропом і морквою: класичний рецепт
Інгредієнти:
вилок, 200 грамів моркви, 2 столові ложки насіння кропу, сіль.
Як готувати:
Нашинковать качан так, щоб капустяні смужки були не надто товстими і не дуже тонкими. Скласти нарізку в миску, добре пом’яти до появи соку. Моркву натерти крупно. З’єднати з капустою, всипати насіння, посолити, орієнтуючись на свої смакові уподобання. Перемішати всі, пом’яти, перевірити на смак, чи достатньо солі. Обполоснути банку окропом. У неї скласти всю нарізку, приминаючи так, щоб овочі лежали дуже щільно.
Краще накладати овочі по «плічка» банки, в ємності необхідно місце для соку. Залишити посуд з капустою на чотири дні в приміщенні з кімнатною температурою, щоб добре заквасити. Періодично протикають дерев’яною лопаткою або шпажкою. Через зазначений час ємності закривають кришками, банки забирають в холод.
Домашня квашена капуста без солі і цукру
Інгредієнти:
2 вилка, половина маленької головки часнику, 200 грамів моркви, кмин, червоний перець — за смаком.
Як готувати:
Один вилок нарізати на смужки середньої ширини. Часник розчавити. Перемішати капустяну нарізку з часником і спеціями. Помістити в чашу і залити водою. Поставити гніт. Наполягати чотири дні. Потім злити розсіл в окрему тару. Взяти другий вилок: нашаткувати. Морква крупно натерти. З’єднати обидва овоча, помістити в глибоку і просторий посуд, залити розсолом, який вийшов від першого вилка. До речі, що залишилася від розсолу нарізку потрібно утилізувати, вона не знадобиться.
Коли нарізані овочі покрилися розсолом, зверху кладуть гніт і залишають на пару днів. Процес квашення буде запущений: потрібно тільки протикати суміш дерев’яною палицею час від часу. Перші два дні продукт квас при кімнатній температурі: але наступні кілька днів потрібно тримати в прохолодному приміщенні. Важливо стежити, щоб вся нарізка була покрита розсолом, в іншому випадку продукт не буде так корисний і смачний.
Квашена капуста без цукру: рецепт в каструлі по-домашньому
Що потрібно взяти:
качан, 2 шт. середньої величини моркви, 70 г солі.
Як готувати:
Нашинковать вилок, моркву натерти крупно. Змішати нарізку, всипати сіль. Викласти всю масу в каструлю, приминаючи з силою, щоб почав з’являтися сік. Овочі придавити тарілкою, на яку поставити вантаж. Прибрати ємність на кілька днів. Протягом тижня протикати дерев’яною лопаткою, намагаючись дістати до дна. Якщо знехтувати цим, продукт придбає неприємну гірчинку. Через тиждень капуста сквасітся. Її можна з каструлі перекласти в інший посуд, зручну для зберігання в холодильнику або погребі. Переклавши діжу в іншу ємність, потрібно залити розсолом і закупорити.
З буряком: вишуканий рецепт в банку на 3 літри
Що потрібно взяти:
на качан в 2,5 кілограма — стакан журавлини, буряк середніх розмірів, по столовій ложці солі і цукру, літр води.
Як готувати:
у воді розмішати сіль і цукор. Кочан нашаткувати на зручні квадрати невеликого розміру. Соломкою нарізати буряк. Частина капусти скласти в чисту банку, потім — трохи буряків, потім — знову білокачанна, потім — знову буряк. І так, поки ємність не буде повною. Добре придавити овочі. У банку влити розсіл. Залишити ємність на три дні, періодично протикати вміст, щоб виходили гази. Потім ємність прибирають в холод.
Дуже смачний рецепт квашеної капусти шматками в банках
Інгредієнти:
на один вилок білокачанної потрібно взяти столову ложку солі і стільки ж цукру, таблетку аспірину і за смаком чорний перець, лавровий лист, запашний перець.
Як готувати:
Нарізати вилок так, щоб вийшли квадратики. У банку покласти аспірин, лавровий лист, перець той і інший, а потім капустяне листя. Всипати цукор, сіль. Влити в банку окріп. Банку закупорити. Коли кипляча рідина оживляти листя, то у горлечка банки залишиться вільне місце. Відкоркувати банку і долити окропу. Знову закрити.
З журавлиною: оригінальний рецепт приготування в відрі
Інгредієнти:
на пару качанів загальною вагою в 5 кілограмів знадобляться морква — пара дрібних штук, стакан журавлини, 4 столових ложки солі.
Як готувати:
З качана видалити верхній шар, прибрати качан. Нашаткувати листя тонко. Зробити з моркви нарізку з допомогою терки з великими отворами. Змішати овочі, всипати сіль. Добре промять, щоб сіль розтанула і з’явився сік. У відро, на дно, покласти цілі капустяні листки. На них викласти 1/4 нашаткованих і промятой овочів, утрамбувати. 1/3 журавлини насипають на цей шар. Далі йде другий шар капусти з морквою. Знову сиплють ягоди, тепер половину від решти. Третій шар капусти з морквою і знову журавлина. Останній шар — капустяно-морквяний.
Поставити на масу дерев’яний круг з гнітом, залишити кваситиметься. Суміш повинна настоюватися приблизно 5-8 днів. Періодично потрібно прибирати гніт і протикати суміш, намагаючись дістати дерев’яною лопаткою до низу відра. Коли нагорі утворюється піна, це свідчить про правильну заквасці. Коли листя набувають жовтуватий відтінок, страва готова.
Хрумка квашена капуста в бочці
Інгредієнти:
кілька качанів загальною вагою 25 кілограмів , 2 кілограми моркви, сіль, сухі парасольки кропу, перець чорний горошинами — 50 грамів, пачка лаврового листа.
Як готувати:
Кочан нарізати дрібно. Так само дрібно нарізати моркву. У ошпарену окропом дерев’яну бочку покласти поліетилен, прикріпити до країв. У кориті змішати морква, капусту, сіль, кріп і перець. Всю сіль висипати не потрібно. Слід додавати її поступово, орієнтуючись, що на десять кілограмів капусти береться приблизно сім з верхом ложок солі. Коли вся сіль втрутитися, з’явиться сік. У бочку покласти цілі капустяні листки, а на них — нашатковану масу.
Добре прим’яти, щоб зверху був сік. Зверху йде гніт: на дерев’яний круг кладуть дихаючу тканину, а зверху — вантаж. Спочатку бочка стоїть в приміщенні, де температура приблизно 18 градусів тепла. Потім тару потрібно перенести в холод. Готова закуска через тиждень. Весь цей період потрібно проколювати капустяну масу.
З яблуками: простий дуже смачний рецепт
Інгредієнти:
качан капусти вагою в два кілограма, 30 грамів солі, пара невеликих морквин, кілька дрібних кисло-солодких яблук.
Як готувати:
Нашинковать вилок, натерти моркву, вимити яблука. Овочі з сіллю перемішати і зрозуміти. На дно ємності покласти яблука цілком, не розрізаючи, і засипати капустяно-морквяної сумішшю. Закрити гнітом, залишити при кімнатній температурі на 4 дні. Поки кваситиметься, періодично проколювати масу. Через 4 дні прибрати в холод.
Квашена капуста з хріном: рецепт моєї бабусі
Інгредієнти:
невеликий качан, одна невелика морква, столова ложка з гіркою солі, чорний перець горошком — кілька штук, 4,5 столових ложки води, 50 грамів хрону.
Спосіб приготування:
Кочан нашаткувати, моркву нарізати дрібно. Порубати хрін. Всі овочі перемішати, присмачити перцем, всипати лавровий лист. Приготувати розсіл, закип’ятивши воду з сіллю. У посуд покласти овочі, залити розсолом. Ємність залишити в темряві і теплі на пару днів, потім все овочі гарненько перемішати, додавши цукор-зовсім небагато, за смаком, і знову прибрати, тепер в холодне місце. Пройде ще день, і закуску потрібно перекласти в банки, в яких вона буде зберігатися всю зиму. Банки закупорити.
Капуста квашена по-грузинськи
Інгредієнти:
вилок вагою на 3 кілограми, середня буряк, 300 грамів кореня селери, гострий червоний перець, дві головки часнику, пакет лаврового листа, 2 столових ложки солі, літр води.
Як готувати:
Вилок, прибравши качан, нарізати на середні частки. Буряк слід нарізати на пластини товщиною в два сантиметри. Корінь селери нарубати не крупніше. У посуд на дно покласти селеру, лавровий перець, часник, розібраний на зубці. Зверху покласти капусту, на неї — буряк, потім знову селера, часник і лавровий лист, потім знову білокачанну, потім — буряк, потім часник, лавровий лист і селеру, так кілька шарів. Зварити розсіл з води і солі, вилити в ємність з овочами. Поставити гніт. Тримати в такому стані суміш три дні при кімнатній температурі. Потім прибирають в холод. Через сім днів можна розфасувати закуску по банках і поставити в холодильник.
Де зберігають квашену капусту, щоб залишалася хрусткою і не перекісает
Щоб смачне і корисне блюдо зберігалося довше, потрібно дотримуватися правила:
- Ідеальна температура +4 градуси. При такому температурному режимі закуска буде зберігатися майже п’ять місяців. Якщо температура вище, то термін зберігання скорочується.
- Стерилізована посуд — запорука довгого зберігання продукту. Якщо банки пройшли «баню» окропом або «попарилися» в духовій шафі, то в таких ємностях продуктові не загрожує патогенна мікрофлора.
- Добре зберігати в діжці, проте бочка повинна бути поставлена ​​в холодне місце, наприклад, льох , де температура вище нуля, але нижче 4-3 градусів тепла.
- у надрах холодильника квашена закуска може зберігатися півтора місяці, головне, помістити її в посуд з герметичними кришками.
- Щоб закуска зберігалася довше, в ємності овочі повинні бути повністю покриті розсолом.
- Секрет досвідчених господарів — додати цукор, щоб закуска не надто бродила.
- Ще один спосіб зупинити процес бродіння — влити на поверхню рослинне масло.
- Кисла журавлина як натуральний консервант також перешкоджає зайвому бродінню.
- Додавання хрону допомагає захистити закуску від бактерій, а також блокує процес бродіння.
Якщо скористатися цими секретами, які передаються від бабусь онукам з покоління в покоління, можна домогтися, що закуска буде смачною і хрусткою.
Наталія
Автор
Задати питання
Квашена капуста — одне з улюблених страв сучасників. Вона хороша як самостійна закуска, а також як компонент в салатах, супах, гарнірах. Вітамінна джерело допоможе підтримати організм в зимову пору року, головне правильно зберігати діжу, не допускаючи зайвого бродіння.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!
Читайте також наші статті:
- Капуста на зиму в банку: рецепти
- Що приготувати з буряку на зиму в банках: рецепти
- Помідори з капустою на зиму в банках
Який рецепт квашеної капусти Вам більше сподобався?
Класичний рецепт з кропом і морквою
14.29%
Домашня без солі і цукру
28.57%
Без цукру в каструлі по-домашньому
14.29%
з буряком: вишуканий рецепт в банку на 3 літри
0%
Шматками в банках
14.29%
З журавлиною: оригінальний рецепт приготування в відрі
14.29%
Хрумка в бочці
0%
З яблуками: простий дуже смачний рецепт
0%
З хроном: рецепт моєї бабусі
14.29%
За грузинською
0%
Проголосувало: 7