Дієтичне гіпоалергенні м’ясо кролика вважається одним з найбільш корисних продуктів і обов’язково має бути присутнім в раціоні людини з малих років до глибокої старості. Отже. ніж корисно м’ясо кролика.
Зміст
- М’ясо кролика: корисні властивості та калорійність
- Чим корисна кролятина
- Для чоловіків
- для жінок
- для дітей
- Користь м’яса кролика для вагітних і годуючих жінок
- Норми споживання кролятини
- Кролятина для схуднення
- Печінка кролика: користь і шкода
- Як правильно зберігати м’ясо кролика
- Як правильно і смачно приготувати кролика
- Кролик, запечений в духовці
- Печінка кролика, тушкована в вершках
- Рецепт супу з кролятиною і сочевицею
М’ясо кролика: корисні властивості та калорійність
Склад кролятини унікальний за кількістю корисних компонентів. У ній багато вітамінів — С, Е, групи В — і мінеральних речовин — фосфору, фтору, заліза, калію і натрію, кобальту і кальцію, міді і цинку, хлору, йоду і марганцю, а також молібдену. Присутні також амінокислоти, необхідні для здоров’я організму.
В 100-грамової порції кролятини — 185 кілокалорій. Це відносно небагато, тому страви з такого дієтичного м’яса лікарі рекомендують вживати пацієнтам, які мають проблеми з вагою і зайвим холестерином, адже в кролятині холестерину практично немає.
Набір цінних речовин, що знаходяться в м’ясі, дозволяє припустити, що при вживанні цього продукту можна поліпшити самопочуття і зовнішній вигляд.
Доведено, що страви з кролика сприяють:
- поліпшенню шкірного покриву.
- нормалізації рівня цукру.
- зміцненню кісткових тканин.
- зниження очного тиску.
- нормалізації обміну речовин.
- поліпшенню синтезу ДНК.
- швидкому відновленню організму в реабілітаційний період.
- сприятливому впливу на клітини мозку.
Тому введення кролятини в раціон — не розвага, а необхідність для підтримки здоров’я організму.
Чим корисна кролятина
Цей делікатес допоможе збагатити організм потрібними вітамінами і корисними елементами. Людина, що вживає кролятину, стає витривалішими, менше втомлюється, не так схильний до сезонних захворювань. Тільки бажаніше використовувати м’ясо молодої тварини, воно менш калорійне.
Кролятину рекомендують вживати людям, які мають захворювання:
- шлунка.
- кишечника.
- печінки.
- жовчних шляхів.
- обміну речовин.
- серця і судин.
- нирок.
- нервової системи.
Також страви з кролика радять скуштувати які страждають від гіпертонії, діабет і ожиріння.
Для чоловіків
Оскільки в кролятині багато білків, то вона легко засвоюється. Тому чоловікам страви з цього корисного продукту просто необхідні, тому що представники сильної половини людства зайняті фізичною працею, ведуть активний спосіб життя, а значить їм потрібно багато енергії. До речі, корисні речовини, що знаходяться в кролятині, допомагають організму швидко відновитися після навантажень, звільняють тіло від втоми.
Для жінок
Дієтичне м’ясо — один з обов’язкових інгредієнтів страв для жінок.
Оскільки кролятина не так калорійна, жінка не набирає зайві кілограми, це якість особливо подобається представницям прекрасної половини, які піклуються про стрункої талії. Крім того, варто назвати такі переваги цього дієтичного продукту, як нормалізація роботи травної системи і шлунково-кишкового тракту і виведення з організму шкідливих солей важких металів. Жінки, які знають толк в красі, використовують не тільки м’ясо, але і жир кролика. Це найцінніший компонент для домашніх кремів, що роблять шкіру еластичною, гладкою.Для дітей
Комплекс вітамінів, мінералів і амінокислот дає якийсь «живий» коктейль, який не тільки організовує для організму надійний щит від інфекцій ззовні, а й допомагає в зростанні, зміцненні організму. У дитяче меню потрібно вводити кролятину, щоб не виникало проблем з розвитком дитини. У дитячому віці закладається міцність скелета, формуються зуби, зміцнюються нігтьові пластини. Якщо дитина отримує достатньо вітамінів та інших корисних речовин, розвиток йде правильно. Страви з м’яса кролика, що подаються на дитячий стіл, усувають дефіцит потрібних для розвитку організму речовин.
У перший раз м’ясо кролика дитина може спробувати вже в піврічному віці, але малими порціями. Коли організм трохи звикне до нової їжі, можна порцію трохи збільшити.Користь м’яса кролика для вагітних і годуючих жінок
В період, коли жінка готується стати матір’ю, білки і амінокислоти допоможуть розвитку плода. Здоров’ю майбутньої дитини сприяє і багатий набір мінералів і вітамінів. А коли малюк з’являється на світ, мати годує його грудним молоком. Якщо жінка вживає в їжу якісні дієтичні страви, то дитина отримує молоко хорошої якості, у нього не буває алергії або шлункових кольок. Головне, щоб в їжу мамі малюка потрапило м’ясо кролика, яка не досягла статевої зрілості. Вживати м’ясо потрібно в пареному або вареному вигляді, щоб не перевантажувати шлунок.
Є правила введення в раціон вагітної м’яса кролика:
- блюдо подається через 14 днів після пологів.
- порційна норма в перші дні — 50 грамів.
- через деякий час можна порцію збільшити, проте в день потрібно з’їдати не більше 150 грамів.
- кролик готується на двох бульйонах, тобто, коли м’ясо проваритися півгодини, воду зливають, а шматок поміщають в нову воду і варять вже до готовності.
- грудної дитини повинна є тільки свежеприготовленную їжу.
Норми споживання кролятини
Щоб делікатес приносив користь, дієтологи радять вживати кролятину не частіше двох разів на тиждень.
В день чоловік може дозволити собі 180-грамову порцію м’яса, а жінка — 150-грамову. Люди похилого віку, діти і підлітки повинні з’їдати не більше 100 грамів кролятини на добу. Збільшення порції негативно позначиться на здоров’ї.Кролятина для схуднення
М’ясо кролика і його жир добре засвоюються, не буває після страв з дієтичного продукту почуття тяжкості, адже воно практично на 90 відсотків засвоюється . Головне, не переїдати.
Оскільки одна з переваг цього продукту — нормалізація обміну речовин, то кролятина допоможе людям, які страждають надмірною вагою, знизити його. Однак купувати потрібно лише кроликів молодше чотирьох місяців. Вони смачніше і не такі жирні. Приготувати порційні шматки для лікувального і дієтичного харчування просто: у кролика добре видно жировий прошарок і м’ясна, тому не потрібно бути фахівцем, щоб правильно обробити тушку.
Існує спеціальна дієта на кролячому м’ясі. Вона передбачає вживання продукту протягом 10 днів. За цей час можна скинути до 5 кілограмів. Готують м’ясо в духовці, на пару, варять, але тільки не смажать. Найкращий спосіб — варити. Крім кролятини в період дієти вживають морепродукти і рибу, сир, гриби, кабачок, сочевицю, сир, капусту. Проте приготування страв — без солі, також заборонені цукор і різні солодкі добавки. Не рекомендується під час дієти їсти хліб, ягоди, фрукти.
Також замість дієти можна використовувати розвантажувальні дні, приготувавши кролятину, наприклад, з овочами.
Однак від м’яса кролика потрібно відмовитися, якщо є непереносимість продукту.
Печінка кролика: користь і шкода
Страви з субпродукту, в складі якого багато заліза, допоможуть для профілактики анемії. Печінка низькокалорійна, тому корисна для тих, хто хоче скинути зайві кілограми. А велика кількість цінних речовин зводить печінку в ранг одного з продуктів, які повинні бути в раціоні людини.
Страви з субпродукту підтримають здоров’я літніх людей, зміцнять серце і судини, кістки і суглоби. Оскільки печінка легко засвоюється, то її можна вводити в меню людям, що зазнають проблеми з переварюванням м’яса. Вживання цього делікатесу позитивно позначиться на здоров’ї волосся, нігтів, шкіри.
Однак якщо страви з субпродукту бувають на обідньому столі частіше, ніж пару раз в тиждень, то це користі організму не принесе. Оскільки в печінці за час життєдіяльності тваринного накопичуються токсини, а не тільки цінні речовини, то велика кількість продукту не тільки не корисно, але й небезпечно. Обжерливість приведе до головних болів і спазмів, болів у шлунку і розладу кишечника, стрибків тиску.
Деяким людям і зовсім потрібно відмовитися від страв з печінки. Так, лікарі не рекомендують їсти печінку жінкам, які перебувають в цікавому положенні. Не варто ласувати таким частуванням і годуючим мамам.
Якщо у людини є артрит або псоріаз, то від страв з кролика і печінки краще відмовитися. Небезпечне ласощі спровокує хворобливі напади. Заборонено вживати цей продукт також людям з гемохроматозом, тобто надлишком заліза.
Як правильно зберігати м’ясо кролика
Збираючись купити кролятину, потрібно звернути увагу на колір і запах м’яса. Хороший продукт не видає запаху, якщо присутній аромат сіна, то кролик — добре і довго пожила, а значить його м’ясо не таке ніжне, як у молодняку. Колір м’яса повинен бути майже білий, ледве рожевий. Жир білий.
Не рекомендується купувати тушки з синцями, плямами на зрізах. І, безумовно, слід перевірити, чи є клеймо. Якщо такого немає, то продукт сумнівної якості, так як перевірку не пройшов.
Зберігати тушку можна в морозильній камері не більше півтора місяця, в охолодженому вигляді в холодильнику — два дня.
Як правильно і смачно приготувати кролика
З кролятини готують і суп, і спекотне, і запікають у духовці зі спеціями або сметаною. Щоб страви вийшли ніжними і буквально танули в роті, досвідчені господині радять м’ясо вимочувати або маринувати. Це хороший спосіб знищити запах, який з’являється під час приготування кролятини, особливо, якщо куплений не молодий, а дорослий кролик.
Кожна частина кролика готується різним способом і різну кількість часу. Наприклад, щоб отримати смачну страву з задніх частин, їх треба не варити, а смажити. А ось шматки з жиром радять готувати в духовці. Шматки, взяті з передньої частини тушки, зазвичай варять або тушкують.
Кролик, запечений в духовці
На 0,5 кілограма кролятини потрібно взяти:
пару цибулин, половину 200-грамової банки сметани, пару помідорів середнього розміру, з спецій — перець, сіль — за смаком, петрушку — пару гілочок і пару ложок соняшникової олії.
Як готувати:
Кролика нарізати порційно. З помідорів зняти шкірку, зелень порубати. Шматки натерти сіллю і перцем. Цибулини нарізати крупно кружками. Обсмажити шматки на маслі, щоб вони стали сонячно-золотисті. У форму помістити шматки м’яса і цибулю. Змішати нарізані дрібно помідори зі сметаною, підсолити і поперчити. Для однорідності консистенції використовувати міксер. Кролика залити соусом. Форму з кроликом помістити в розігріту до 180 градусів духовку і запікати близько години. Готового кролика викласти на тарілку і посипати петрушкою.
А ось інший варіант — святковий. В цьому випадку готують в меду і соєвому соусі.
Що потрібно взяти, крім кролика:
по ложці меду, соєвого соусу і лимонного соку, по ¼ чайної ложки імбиру подрібненого і майорану, нарізані дрібно дві цибулини, ложка рослинного масла.
Як готувати:
Змішати мед, лимонний сік, соєвий соус, присмачити спеціями. М’ясо нарізати порційно і обмазати в вийшла суміші. Помістити в поліетиленовий пакет і маринувати ніч в холодильнику.
Змастити форму маслом, покласти маринованого кролика і закрити щільною фольгою. Готувати в духовці півгодини, встановивши температурний режим 200 градусів. Потім трохи збавити жар в духовці і тримати кролика під фольгою ще 60 хвилин. Через цей час прибрати фольгу і дати запектися м’яса, потримавши в духовці ще чверть години.
Печінка кролика, тушкована в вершках
Що потрібно взяти, крім печінки :
2 моркви, ложку борошна, півсклянки сметани, чверть склянки вершків, перець і сіль, петрушка — за смаком, пару ложок соняшникової олії.
Як готувати:
Печінка промити і обсушити. Нарізати не крупніше. Обваляти в борошні. Обсмажити шматки з маслом, влити вершки і сметану. Присмачити спеціями і сіллю. Тушкувати під кришкою близько чверті години. Більше не варто, інакше печінка втратить ніжний смак.
При бажанні блюдо можна зробити святковим, додавши нарізану стебло цибулі-порею і обсмажені в олії гриби. У цьому варіанті спочатку обсмажують гриби і цибулю-порей, потім окремо обсмажують печінку. Потім ці інгредієнти з’єднують і вже гасять в вершково-сметанному заливанні.
Рецепт супу з кролятиною і сочевицею
Інгредієнти:
на півкілограма кролика беруть чверть склянки сочевиці, пару картоплин, цибулину, одну моркву середнього розміру. Солять і перчать за смаком. Для приготування супу знадобиться два літри води.
Як готувати:
Відварити м’ясо, зняти з кісток. Бульйон процідити. У очищений бульйон скласти м’ясо. Коли закипить, всипати нарізану кубиками картоплю і крупу. Поки суп вариться, пасерувати натерту моркву і дрібно нарізану цибулю. Коли картопля дійде до напівготовності, покласти морквяно-цибульну суміш в суп. Підсолити, всипати перець. Через чверть години суп готовий.
Набагато цікавіше юшка буде виглядати, якщо використана сочевиця різного кольору — зелена і червона. Любителі гостренького можуть присмачити суп часником, додавши його розчавленим за кілька хвилин до готовності страви. Деякі господині також додають у вже готовий суп трохи лимонного соку.
Наталія
Автор
Задати питання
Оскільки кролятина — це біле м’ясо , то воно стоїть в одному ряду з такими дієтичними продуктами, як курятина і телятина. Цей цінний делікатес необхідний при лікувальному харчуванні людей, яким потрібно відновити сили, наприклад, після хвороби, а також дуже корисний дітям і людям похилого. М’ясо відрізняється хорошими кулінарними властивостями, з нього готують різноманітні страви, які стають справжньою окрасою столу.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!
Рекомендую спробувати рецепти:
Гусь , запечений в духовці з яблуками
Дієтичні страви з курячої грудки
Як приготувати індичку в духовці