З давніх часів червона ікра вважається одним з найбільш корисних продуктів, адже в її складі багато цінних речовин, благотворно впливають на здоров’я людини. Непроста видобуток, цікавий зовнішній вигляд і особливий смак ввели «риб’ячі яйця» в ранг делікатесів, якими могли ласувати тільки вельможні особи. У сучасному світі блюда з цим інгредієнтом обов’язково стають окрасою святкового столу, а дієтологи радять багатий легкозасвоюваним білком продукт вживати хоча б раз на місяць. Так чим корисна червона ікра?
Лучшие и самые сексуальные бикини push up. Переходите по ссылке и заказывайте соблазнительное белье прямо сейчас!
Зміст
- Види червоної ікри
- Яка корисніше: червона або чорна
- Чим корисна натуральна червона ікра
- Склад
- Лікувальні властивості
- Калорійність
- Протипоказання і шкоду
- Як вибрати хорошого якості
- Як правильно зберігати червону ікру
- чи можна заморожувати
- Як зрозуміти, що ікра зіпсувалася
- Як засолити червону ікру самому в домашніх умовах
- Сухий спосіб
- У розсолі
- Чому червона ікра гірчить
- Як відрізнити натуральну червону ікру від підробки
- Червона ікра в косметології
- Червона ікра для вагітних жінок
- чи можна червону ікру дітям
- Імітована червона ікра
- Користь штучного делікатесу з водоростей
- Шкода для здоров’я
Види червоної ікри
Існує кілька видів, і вони розрізняються за кольором, розміром ікринок і смаковими якостями.
Сама класичні кая — ікра горбуші. У магазині її найпростіше купити, виробництво цього продукту поставлено на «широку ногу», так як горбуша дуже плодовита. Діаметр ікринок — 5 мм, вони яскраво-помаранчеві, а смак їх нейтральний. Щільність кожної ікринки невелика, оболонка здатна лопнути при дотику і випускає сік — джус.
Ікринки кети крупніше, ці кульки в діаметрі досягають часом 6 мм, а колір мають янтарно-помаранчевий, і на кожній ікринці видно зародок. Кетова делікатес в усі часи вважався найкращим за зовнішнім виглядом і смаковими якостями, її називали царською. Оболонка міцна.
«Риб’ячі яйця» кіжуча дрібніше, ніж у горбуші, всього 4 мм в діаметрі. Вона насиченого червоно-бордового кольору, а на смак гіркувата. Однак за поживними якостями цей продукт міцно стоїть на першому місці.
У форелі — кульки дрібні, в діаметрі не більше 3 мм. В кольорі теж програють, немає насиченого жовтогарячого відливу, а скоріше жовтувато-оранжевий або зовсім жовтий. На дотик продукт липкий, тому його використовують для приготування бутербродної продукції.
У нерки виграє в кольорі — червона, але в розмірі програє горбуші — 4 мм в діаметрі. Це смачні ласощі в російських магазинах рідкість, оскільки в російських водах нерки не водиться.
Яка корисніше: червона або чорна
Чорну ікру отримують від осетрів, білуги, севрюги. Вона також багата жирними кислотами, вітамінами і мінералами, які зміцнюють здоров’я і подовжують молодість організму.
Є думка, що чорна ікра значно корисніша за червону, проте вважати так помилково. Королівський чорний делікатес коштує дорожче, ніж червоний тому, що видобуток риб сімейства осетрових важче, ніж лососевих. Осетрові відкладають ікру всього пару раз за роки життя, причому до потомству здатні тільки особини, які досягли 10-15-річного віку, не раніше. А лососеві види йдуть на нерест вже через 2 роки, і здатні відкладати потомство 4 рази.
За поживними властивостями види ікри абсолютно однакові, різняться лише кольором і смаком.
Чим корисна натуральна червона ікра
На думку цінителів, «риб’ячі яйця» дуже багаті білком, який легко засвоюється організмом, а також вітамінами, мінералами, жирними кислотами. Є всі елементи, в яких людський організм потребує для збереження здоров’я і молодості.
Склад
В царському делікатес є такі вітаміни: А, групи В, Д, С, Е.
Присутні мінерали:
- натрій.
- цинк.
- кальцій.
- калій.
- залізо.
- магній.
- фосфор.
- сірка.
- йод.
- марганець.
- мідь.
Багато жирних кислот:
- Омега 3.
- Омега 6.
- Омега 9.
Лікувальні властивості
Цей джерело цінних елементів використовують:
- Для профілактики рахіту, так як в ній багато вітаміну Д. Сонячний вітамін сприяє правильному розвитку дитини.
- Для нормалізації роботи нервової системи та головного мозку. Лецитин, наявний в складі «риб’ячих яєць», сприяє активній діяльності «сірих клітинок», а в тандемі з жирними кислотами стає незамінним для поліпшення пам’яті, концентрації уваги.
- Для підвищення працездатності організму. Багато вітамінів, мінералів, ненасичених жирних кислот в комплексі дають якісну енергію, необхідну людині при фізичних і розумових навантаженнях. Ця ж енергія потрібна людині під час реабілітаційного періоду, після важкої хвороби або операції.
- Завдяки великій кількості легкозасвоюваного білка потрібен для загальної життєдіяльності організму.
- Для підтримки репродуктивної функції у чоловіків.
- Для зміцнення імунітету. Оскільки цей делікатес ще й потужний профілактичний засіб проти вірусів, шкідливих зовнішніх факторів, його рекомендують вживати в період сезонних захворювань. У 100 грамах міститься йоду стільки, що перекриває добову потребу людського організму. При дефіциті йоду людина відчуває апатію, незадоволення, м’язову слабкість, втома.
- Завдяки натрію і калію ласощі — ліки для підтримки серця і судин, нормалізації тиску, профілактика тромбозу, гемопоезу.
- Корисний холестерин позитивно впливає на клітинні мембрани.
- Завдяки вітаміну А вважається хорошим засобом для профілактики гостроти зору.
- Лізин — потужний засіб від онкології. У співдружності лізину з вітаміном С і жирними кислотами виробляються антиоксидантні властивості.
- Профілактичний засіб хвороби Альцгеймера, астми, псоріазу, екземи, ожиріння, захворювань нервової системи.
- Йод допомагає підтримувати нормальну роботу щитовидної залози.
Калорійність
В 100 грамах міститься 265 кілокалорій. Білки в цій порції складають 24,8 грама, жири — 17,7 грама, вуглеводи — 3,5 грама, вода — 47,7, зола — 6,7, а харчових волокон немає.
Протипоказання і шкоду
Як правило, справжній продукт, якщо вживати помірними порціями, не викликає проблем з травленням. Однак у людини може бути непереносимість речовин, що входять до його складу. Тоді не уникнути сильної алергії. Також небажано вживати ці ласощі людям з хворобами нирок, з порушенням обміну речовин,
При переїданні делікатесу можливі такі наслідки:
- через застій рідини в організмі можуть з’явитися набряки.
- оскільки це висококалорійний продукт, не уникнути набору ваги і ожиріння.
- морепродукти мають властивість накопичувати важкі метали, тому надмірне вживання делікатесу призведе до отруєння організму.
Якщо використаний в їжу продукт із закінченим терміном придатності, то це негативно позначиться не тільки на травній системі, а й на нервової, постраждають зір, нирки і печінку.Як вибрати хорошого якості
Помилка при виборі обернеться не тільки смаковими розчаруванням, але і проблемами з травленням.
На що потрібно звернути увагу при покупці делікатесу :
- Маркування ГОСТ — ознака якості, адже на упаковці є вказівка, яка риба використана, де виловлена.
- Краще зупиниться на виборі консервів, виготовлених в місцях традиційної лову лососевих. Це Сахалін і Камчатка. Так більше гарантії, що продукт не приготовлений із замороженої сировини.
- Скляна тара дозволяє розглянути «товар обличчям». Перший сорт — акуратного розміру і кольору ікринки.
- Купувати потрібно банки, які зберігаються при температурі від 4 до 6 градусів.
- Увага на цифри на кришці банки. Опуклий шрифт — ознака заводського маркування.
- Банку не повинна бути роздутою, не мати ушкоджень.
- При струшуванні ємності не повинно бути хлюпання. Якщо «бульки» чуються — товар не першого сорту, так як багато розсолу.
Якщо ікра продається не в упаковці, а на вагу, потрібно звернути увагу на її зовнішній вигляд, запах. І звичайно, звернути увагу на термометр в холодильному піддоні, температурний режим повинен бути від 4 до — 6 градусів.
При покупці також можна зрозуміти, що товар неякісний , якщо присутні не легкий морський аромат, а стійкий запах прянощів. Деякі недобросовісні торговці намагаються збути прострочений товар, «присмачивши» його прянощами, які відбивають запах зіпсованого продукту.
Як правильно зберігати червону ікру
Відкрите ласощі може зберігатися при температурі від — 2 до +2 градусів не більше 12 годин. У пластмасовому контейнері при такому ж температурному режимі — приблизно дві доби.
Якщо застілля закінчилося, а делікатес не з’їдять, його можна повернути в холодильник, щоб дістати на наступний день і поласувати.
але щоб він не зіпсувався, слід виконати наступні дії:
- Зберігати краще в скляному посуді. Так делікатес «проживе» довше.
- Бажано влити ложку рослинного масла.
- У закритій упаковці «риб’ячі яйця» зберігаються довше.
Якщо мова йде про зберігання купленого продукту, то пластикову тару потрібно добре промити, знезаразити за допомогою гарячої солоної ванни — в літрі окропу розчиняють 4 столових ложки солі і опускають туди посуд на 6 хвилин. Потім ємності ретельно змащують олією. Ікру розкладають в остиглі банки.
Скляну тару стерилізують за допомогою окропу і гарячої пари, але можна витримати посуд кілька хвилин в гарячій духовці. Потім посуд готують до укладання ікри, як і в першому випадку. Якісно запечатана банку буде зберігатися місяць в холодильнику.
Чи можна заморожувати
Щоб продовжити терміни зберігання, ікру заморожують. Однак при цьому потрібно дотримуватися строгих правил, інакше делікатес не тільки втратить в смакових і поживних якостях, а й перетвориться на отруту.
- Заморожувати потрібно при температурі 15-24 градуси.
- Температурний режим повинен триматися в межах 25 градусів.
- Краще використовувати вакуумні ємності, посуд з герметично закритими кришками.
- «Риб’ячі яйця» слід зберігати окремо від інших продуктів .
Якщо дотримуватися цих вимог, то делікатес буде в цілості й схоронності до 10 місяців.
Як зрозуміти, що ікра зіпсувалася
якщо продукт зіпсований, зрозуміти це просто за запахом, смаком, зовнішнім виглядом.
Так, не можна вживати в їжу, якщо:
- смердить — тухлий запах ні з чим не сплутати.
- утворилася неприємна слиз.
- видніються сліди цвілі.
- гірка на смак — зіпсована.
Як засолити червону ікру самому в домашніх умовах
Щоб отримати царський делікатес, потрібно правильно підготувати і обробити рибу. Черевце розпорюють акуратно, щоб не пошкодити жовчний міхур. Розкрити черевце і вийняти ястика. Добре його промити, зняти плівку. Потім можна приступати до засолюванні.
Сухий спосіб
Що знадобиться:
на 500 грамів ікри потрібно взяти 3 столові ложки солі.
Як готувати:
В посуд покласти сіль, на неї укладають ікринки, присипають сіллю. Роблять другий шар ікри, знову присипають сіллю. Можна укласти багато шарів, все присипаючи сіллю. Посуд забирають в холод, витримують не менше 3 годин, якщо потрібен малосольний продукт. Якщо воліють середню солоність, то потрібно витримати «риб’ячі яйця» в солі не менше 10 годин.
В розсолі
Що потрібно взяти:
на півкілограма ікри — 3 столових ложки солі і чайну ложку цукру.
Як готувати:
В літрі води розчинити сіль і цукор, прокип’ятивши рідину. Дочекатися, коли розсіл охолоне. У нього покласти ікру, витримати 20 хвилин. Злити воду, ікринки покласти в посуді в холодильник і почекати 3 години. Через зазначений час царський страва готова.
Чому червона ікра гірчить
Деякі види ікри дійсно мають пікантну гірчинку. Однак якщо вона по-справжньому гірка, то винна людська недбалість.
Одна з причин гіркоти — використання консервантів, які продовжують термін зберігання, але істотно псують смакові переваги делікатесу. Недобросовісні виробники часом вдаються до такого методу, особливо якщо використовується не свіже сировину, а заморожене.
Технологія обробки риби також має значення. Якщо був пошкоджений жовчний міхур, то гірка жовч забруднить всі нутрощі. Такий продукт є неможливо.
Ще одна причина гіркоти — порушення температурного режиму при транспортуванні і зберіганні. Якщо не підтримується потрібна температура в холодильній камері, то ікринки починають окислюватися, що і призводить до зміни смаку.
І нарешті гіркоту з’являється, якщо закінчився термін придатності.
Як відрізнити натуральну червону ікру від підробки
При покупці слід уважно прочитати інформацію на банці.
Так, потрібно звернути увагу на склад. У справжнього продукту білка багато, від 15 відсотків і більше, а імітації — не більше 2 відсотків, а то і менше. Також чесний виробник вказує «імітована», якщо продукт виготовлений із водоростей. Але якщо цієї інформації немає на банці, то слід скористатися наступними методами:
- Кілька ікринок заморозити, а потім розморозити. Імітовані кульки деформуються, а справжні «риб’ячі яйця» форми не втратять.
- Залити кілька ікринок окропом. Справжні, багаті білком, тут же випустять білкові пластівці в воду. Імітація на такий фокус не здатна.
- Капнути перекисом водню на кілька ікринок. У справжньої білок згорнеться. Підробка залишиться байдужою до впливу перекису.
- Нагріти ікринки, поклавши в ложку. Білок у цій тут же «подарує» білі пластівці. Імітація білого нальоту не дасть.
- Капнути на ікринки йодом. Справжній делікатес Ніяк не прореагує на випробування, зате імітований змінить колір.
Є ще один спосіб: запросити покуштувати ласощі кота. Кот імітований продукт тобто не буде ні за що.
Червона ікра в косметології
Оскільки в делікатес багато вітамінів, то це відмінний засіб для підтримки здоров’я шкірного покриву:
- Завдяки колагену, шкіра підтягується, зникають старечі зморшки.
- Комплекс вітамінів допомагає регенерувати клітини, захищає від шкідливих зовнішніх впливів.
- Це хороше зволожуючий засіб , що рятує шкіру від сухості.
- Цінний склад корисних речовин благотворно впливає на зовнішній вигляд і здоров’я волосся.
- Вітаміни та мінерали стоять на захисті краси і фортеці нігтьових пластин.
- Дієтичний продукт для ефективного схуднення, так як виводить з організму шкідливий холестерин і сприяє прискоренню метаболічних процесів.
Таким чином «риб’ячі яйця» — гарна підмога для продовження довголіття людини.
Червона ікра для вагітних жінок
В період вагітності жінкам потрібно ласувати цим делікатесом, оскільки в ньому багато фолієвої кислоти та інших цінних речовин, які допомагають нормально розвиватися плоду. Жінка легше переносить навантаження, пов’язану з її «цікавим положенням», менше схильна до ризику захворіти простудними і іншими захворюваннями. Рівень гемоглобіну в крові нормалізується, самопочуття і настрій поліпшуються. Крім того, багато кальцію, а він підтримає зуби вагітної в хорошому стані.
Однак крім плюсів є і мінуси, про які потрібно знати, перш ніж вводити делікатес в раціон харчування.
Мінуси :
- Продукт дуже солоний, тому при надмірному вживанні викличе набряклість.
- Не виключена алергія.
- Важке ласощі для нирок, і, якщо у жінки є захворювання цих органів, краще від «риб’ячих яєць» відмовитися.
- Підвищений артеріальний тиск — також привід прибрати рибний делікатес з меню.
Якщо протипоказань немає, для підтримки гарного самопочуття досить з’їдати одну або дві чайні ложки рибного ласощі в день.Чи можна червону ікру дітям
Незважаючи на користь ікри, її не можна давати дітям, які не досягли трирічного віку. Це частування важко для дитячого травлення, тому можуть виникнути проблеми.
Імітована червона ікра
Псевдопродукт має низьку калорійність, адже виготовляється в основному з водоростей і риб’ячого жиру. Коштує такий товар значно дешевше, хоча за зовнішнім виглядом дуже схожий на справжні «риб’ячі яйця».
Однак відмінності все ж є:
- желатиновий відтінок видає ненатуральність.
- штучні кульки не мають «вічка» на поверхні.
- щільність у штучних «ікринок» більше.
- при розкусуванні штучні кульки не лопаються.
- імітація не залишає на блюді характерного рідкого сліду.
Користь штучного делікатесу з водоростей
В складі імітованого ласощі багато цінних компонентів:
- вітамін А.
- вітамін Д.
- риб’ячий жир.
- йод.
- залізо.
- калій.
- фосфор.
- бром.
- кальцій.
- магній.
Всі ці складові необхідні для підтримки здоров’я організму.
Це допоможе:
- відновити красу і міцність волосся.
- зміцнити нігті.
- зробити здоровими зуби.
- підтримати стійкість імунітету до простудних і інших захворювань.
- нормалізувати роботу гормонів.
- позбавити організм від шкідливих токсичних речовин.
- підтримати серце і судини.
- наситити організм корисною енергією, необхідною для роботи і фізичних навантажень.
- вивести шкідливий холестерин з організму.
- нормалізувати роботу щитовидної залози.
- нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.
Крім того, речовини мають потужну профілактичну захист від онкології.Шкода для здоров’я
Даний делікатес завдасть шкоди, якщо вживати його більше чайної ложки в день. При переїданні можуть виникнути проблеми травлення.
Крім того, переїдання може викликати:
- біль в шлунку.
- проблеми з переварюванням їжі.
- газоутворення.
- водно-сольовий баланс порушиться.
- алергічна реакція, «кропив’янка» на шкірі.
- нудота.
Не варто вводити в раціон штучний делікатес, якщо у людини є проблеми з роботою щитовидної залози. Він при таких захворюваннях може бути небезпечний.
Наталія
Автор
Задати питання
Червона ікра — не тільки делікатес, а й дуже корисний продукт, у складі якого багато цінних для здоров’я організму компонентів. Однак тільки при розумному вживанні ці вітаміни і мінерали принесуть користь. Обжерливість приведе до неминучих проблем. Щоб бути здоровим, важливо знати міру.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!
Читайте також:
- Яка риба найкорисніша
- Малосольна риба в домашніх умовах
- Оселедець під шубою: класичний рецепт
- Начинка для тарталетки на святковий стіл