З давніх часів журавлину шанували як один з найкорисніших дарів природи. У цій ягоді багато вітамінів і мінералів, співдружність яких надає протизапальний і антиоксидантний ефект. Так чому ж корисна журавлина?
Зміст
- Які корисні речовини містяться в журавлині
- У листі журавлини
- У ягодах
- Корисні властивості журавлини
- Шкода і протипоказання
- Журавлина при вагітності
- Як зберігати ягоду
- при яких захворюваннях лікарі рекомендують журавлину
- Діабет
- Подагра
- Слабкий імунітет
- Хвороби печінки
- Застуда
- Для серця
- Сухий кашель
- Як приймати журавлину
- Застосування журавлини в народній медицині
- Застосування журавлини в косметології
- Від зморшок
- Від слабкості нігтьових пластин
- Для очищення пор шкіри
- Заготовки на зиму з журавлини: рецепти
- Варення
- Сік
- Компот
Які корисні речовини містяться в журавлині
Це низькокалорійний продукт, адже жирів в ягоді немає зовсім, та й білків мало, всього 0,4 м Зате вуглеводи складають 12,2 м Є зола — 0,2, клітковина — 4.6 г, але основну масу зі ставлять вода — 87,1 м
Калорійність становить 46 кілокалорій.
В листі журавлини
Природа подарувала людям дійсно унікальна рослина, адже не тільки самі плоди, а й листя у журавлини дуже корисні. У складі листя є арбутин. Це потужний щит проти утворення ракових пухлин. Також в складі листя є речовини, що мають протизапальну властивість, тому листя використовують для заварювання цілющого чаю, приготування настоїв, які використовують для примочок.
Велику цінність листя представляють через бактерицидних властивостей. Народні цілителі використовують листя також для приготування зілля, які допомагають при задишці, знімають головний біль, загоюють опіки, загоюють запалені ділянки.
В ягодах
В плодах містяться мінерали:
- марганець.
- бор.
- ванадій.
- кремній.
- фосфор .
- магній.
- кальцій.
- калій.
Є вітаміни групи В, вітаміни А, К, С, РР і корисні сполуки. Це антиоксиданти, електроліти, органічні кислоти, флавоноїди, цукру, антоціаніни, епікатехіни і інші важливі речовини, необхідні для підтримки здоров’я організму.
Корисні властивості журавлини
Головне достоїнство цих червоних кисло-терпких ягід — підвищення імунітету, протистояння хворобам, насичення організму життєвою енергією, необхідною для активної діяльності.
Доведено, що вживання цих плодів допомагає:
- профілактиці онкології.
- зміцненню кровоносних судин і профілактиці атеросклерозу.
- стимулювання розумової активності і підвищенню працездатності мозку.
- нормалізації роботи травного тракту.
- відновленню організму в реабілітаційний період після хвороби.
- якнайшвидшому заживанню ран і інших пошкоджень шкірних покривів.
- нормалізації роботи серця.
- в лікуванні інфекційних хвороб, оскільки ці плоди — природний антибіотик.
- профілактиці пародонтиту, стоматиту.
- в підтримці еластичності і молодості шкіри.
- стимуляції імунної системи.
у цілому цей дар природи допомагає організувати мощн ую захист організму від зовнішніх несприятливих чинників, наділити його силою протистояння вірусним та інфекційним захворюванням. Недарма ті, хто пригощається журавлиною, менше хворіють.
Шкода і протипоказання
Якщо у людини підвищений рівень кислотності в шлунку, то від журавлини потрібно відмовитися. Також під забороною ласощі з цими ягодами і сік для людей зі зниженим тиском. Чи не дозволено вживати також тим, у кого слабка зубна емаль.
Не дозволяється вводити в раціон харчування ці плоди людям з хворобами печінки.
Важливо пам’ятати, що журавлина насичена кислотами, тому просто так, без змішування з підсолоджувачами, ягоду їсти не рекомендують, щоб не дратувати стінки шлунка. Крім того, завжди потрібно знати міру, переїдання подібних ягід спровокує біль в шлунку, різі, блювотну реакцію.
Маленьким дітям журавлину не пропонують. Цей продукт для їх шлунка небезпечний. Зате після трирічного віку діти можуть ласувати напоями з журавлини або свіжими плодами, але в дуже малих дозах. Не виключена алергія на цей продукт, тому в організації дитячого меню потрібно бути гранично обережним.
Журавлина при вагітності
Оскільки ягоди дуже корисні, вагітним жінкам рекомендований даний продукт. Він зніме набряклість, захистить вени від варикозу, стане надійним захистом від інфекційних хвороб, підтримає серце, нормалізує роботу шлунка.
Крім того, це відмінний засіб від токсикозу.
Природний лікар допоможе підтримати імунітет на належному рівні, і майбутньої матері не доведеться вдаватися до медикаментозним препаратів, адже їхня дія може негативно відбитися на розвитку плода.
Як зберігати ягоду
Зазвичай урожай збирають в жовтні-листопаді, до снігу. Тільки що зібрані плоди будуть два тижні зберігатися в холодильнику без псування. Щоб зберегти ягоди, потрібно їх добре промити, всипати в стерилізовані ємності і залити кип’яченою водою. Закупорені банки поставити в холодне місце. Так природні ліки все 12 місяців буде під рукою.
Інший варіант — зберігання з цукром. В цьому випадку плоди і цукор укладають в ємність шарами, а потім банку закривають. У такій цукрової «броні» ягоди будуть довго не псуватися.
Можна журавлину морозити і сушити.
Для заморозки скласти ягоди в пакет, закріпити кінці і помістити в морозилку. Оскільки не рекомендується журавлину розморожувати і заморожувати знову, краще підготувати порції, щоб за один раз використовувати відразу весь пакет.
Якщо є бажання зберігати сушену журавлину, то ягоди розкладають до повного їх висихання в один шар. Коли плоди висохнуть, їх прибирають в банки і закривають. Якщо немає можливості сушити природним способом, можна скористатися духовкою. Але перед цим ягоди потрібно трохи потім в окропі, обсушити, а вже потім розсипати на пергаменті і відправити в духову шафу, де встановлений температурний режим приблизно 95 градусів. При цій температурі потрібно витримати плоди трохи менше чверті години, потім встановити температуру на 65 градусах і продовжувати сушити, відкривши дверцята духовки, щоб був доступ свіжого повітря.
Сушені ягоди потрібно зберігати в ємностях з герметичними кришками.
При яких захворюваннях лікарі рекомендують журавлину
Лікарі радять вживати ці корисні ягоди для підтримки організму в період хвороб: діабету, при підвищенні тиску, хворобах суглобів, при простудних інфекціях.
діабет
За допомогою плодів цього чудодійного рослини можна нормалізувати рівень цукру в крові. Є простий рецепт, яким користуються хворі на діабет.
На 300 г журавлини беруть півтора літра води і 75 г фруктози.
Розчавивши ягоди і віджавши сік, що залишився макуха потрібно залити водою. Прокип’ятити. Залишити на 5 хвилин для настоювання, а потім процідити. Фруктозу змішують з соком. Потрібно це засіб пити по склянці тричі на день до їди.
- Читайте нашу статтю: Що їсти при цукровому діабеті
Подагра
При загостренні нападів рекомендовано використовувати свіжі ягоди. На початку лікування бажано приймати морси, соки. Але ці напої не можна пити на голодний шлунок, можна отримати подразнення слизової шлунка.
Ефективний морс, приготований таким чином:
Півсклянки плодів розтерти, віджати сік. Макуха залити водою і варити 10 хвилин. В цей відвар покласти цукор, влити сік. Напій п’ють потроху, розтягуючи на день.
- Читайте нашу статтю: Подагра: симптоми, дієта
Слабкий імунітет
Оскільки ягоди мають потужний протизапальний і захисний для імунітету ефект, їх використовують для підтримки здоров’я. Щоб підняти імунітет, можна змішати подрібнену свіжу журавлину з медом і ці ласощі вживати потроху — досить маленької ложки — три рази в день. Зазвичай природні ліки їдять до основного прийому їжі.
- Читайте нашу статтю: Як швидко підвищити імунітет дорослій людині
Хвороби печінки
оскільки це чудове рослина має сечогінні властивості, його використовують для «очищення» печінки, виведенні шкідливого холестерину. Для приготування зілля беруть часник, журавлину і лимон. Інгредієнти подрібнюються, додається в масу мед. Вранці і перед відходом до сну рекомендується з’їдати пару чайних ложок зілля. Так можна легко очистити печінку.
Застуда
Лікарі рекомендують при простудних захворюваннях багато пити. А настої з журавлиною не тільки вгамують спрагу, але і допоможуть впоратися з вірусами. Це гарний потогінний засіб. Також цілющі настої і відвари поліпшать загальне самопочуття. Настій рекомендують пити тричі на день, додавши в напій мед.
Для серця
Природний лікар виводить з організму токсини, позбавляють від поганого холестерину, допомагає зміцнити судини. Дуже ефективний журавлинний сік. Ягоди віджимають, в сік додають склянку вода і пару ложок меду. В добу рекомендовано вживати до двох склянок напою. Також можна змішувати буряковий і журавлинний сік, взявши рівні частки. Це засіб п’ють по ¼ склянки тричі на день.
Сухий кашель
Часто простудні захворювання супроводжуються сильним кашлем, від якого, здається, немає порятунку. На самому справі полегшити стан хворого можна за допомогою журавлини. Щоб отримати ефективну настоянку від кашлю, потрібно ягоди розтерти, додавши цукор і прокип’ятити. Потім остудити і влити горілку — на склянку плодів і 2 ложки цукру знадобиться півсклянки горілки. Отриманий засіб переливають в скляну ємність, закупорюють. Витримати ліки кілька днів в прохолодному і темному місці. Потрібно приймати ліки по столовій ложці перед сном.
Також можна просто вичавити сік з ягід і змішати його з медом. На склянку ягід беруть столову ложку меду. Це хороший засіб не тільки від кашлю, але і для підвищення імунітету.
Як приймати журавлину
Лікарі рекомендують їсти журавлину в поєднанні з медом, оскільки мед сам по собі сильні ліки, до того ж він підсилює дію природного ліки. А огортаючи кислі ягоди, захищає стінки шлунка. Також гарною підмогою вважається кориця, яку можна ввести в цю цілющу ласощі. Подібне природні ліки потрібно вживати не більше однієї столової ложки в день.
Застосування журавлини в народній медицині
З давніх часів відома сила цих чудо-ягід, тому народні цілителі готують зілля з журавлини , заготовки, що дозволяють використовувати плоди і взимку, і навесні, до нового врожаю. Для збереження лікувальних властивостей цілителі не рекомендують варити ягоду, а радять заморожувати. Також цінуються сушені плоди.
Популярністю користуються відвари, морси, що знімають біль, що полегшують стан пацієнта. Готують полоскання і настої, а також мазі. Наприклад, для страждаючих хворобами суглобів рекомендують мазь з журавлини, змішаної з вазеліном. Поклавши мазь на уражену ділянку, його загортають плівкою і зверху теплою тканиною, щоб був зігріваючий ефект.
Для хворих ясен цілителі радять спеціальний масаж з ягодами. Журавлину потрібно розжувати, тримати в роті, інтенсивно втираючи сік в ясна. М’якоть ковтати не потрібно, її після масажу випльовують. Рот прополіскують водою.
Застосування журавлини в косметології
Журавлинний сік, а також екстракт допоможуть підтримати красу шкіри, захистити від запалень, алергічних висипань і інших неприємностей. Корисні зілля з цих плодів і для волосся.
Модниці, які знають толк в красі, використовують журавлину для:
- освітлення шкіри.
- додання еластичності.
- харчування шкірних покривів вітамінами і корисними мінералами.
- зняття жирного ефекту.
- лікування запалення.
- ефекту пружності.
Найпростіші маски для шкіри легко зробити в домашніх умовах.
Від зморшок
Що потрібно взяти:
Журавлина морожена і вершки — по 8 г, ретинол — 2 мл.
Як готувати :
Подрібнити ягоди, змішати з ретинолом і вершками. Маску нанести на обличчя, не наближаючись до губ. Витримати чверть години і зняти за допомогою олії жожоба.
Від слабкості нігтьових пластин
Щоб зміцнити нігті, потрібно віджати сік з ягід і втерти в пластини нігтів. Процедуру потрібно повторювати тричі на тиждень, щоб отримати потрібний ефект.
Для очищення пор шкіри
На 100 г ягід потрібно взяти:
чайну ложку оливкового масла і пару столових ложок цукру.
Як готувати:
Протерти ягоди, змішати з маслом і цукром. Нанести масу на обличчя, шию, проблемні частини тіла і змити. Потім обробити ці ділянки жирним кремом. Подібне очищення пір і живлення шкіри вітамінами допоможуть знайти квітучий вигляд.
- Читайте нашу статтю: Маски від випадіння волосся
Заготовки на зиму з журавлини: рецепти
З корисної ягоди можна приготувати багато цікавих ласощів.
Варення
На кілограм головного компонента потрібно взяти:
2 кілограми цукру, лимон, 2 склянки води і ванільний порошок за смаком.
Як готувати:
Журавлину варити з водою, щоб стали м’якими. Потім всипати цукор. Лимон звільнити від цедри, додати цедру в вариво, всипати ванільний порошок. Тримати на вогні 20 хвилин, не забуваючи помішувати масу. Коли варення буде готове, його розкласти по стерильним банкам і закупорити. Загорнути в ковдру, дочекатися, коли охолоне, потім відправити на зберігання в прохолодне приміщення.
Сік
На 3 кілограми ягід знадобиться:
450 грамів води.
Як готувати:
Перемолоти журавлину, помістити в каструлю. Влити воду і потомить трохи на гарячій плиті. Всю масу віджати, використавши марлю. Отриманий сік нагріти на делікатному вогні, менше 100 градусів. Потім профільтрувати. Готову рідину закип’ятити і розлити по стерильним банкам. Закупорити, перевернути вниз «головою», укутати ковдрою і витримати до остигання. Потім прибрати в місце зберігання.
Компот
Інгредієнти:
кілограм ягід, 600 грамів цукру, літр води.
Як готувати:
Журавлину промити і розкласти по стерильним банкам. Приготувати цукровий сироп, з’єднавши воду і цукор. Залити сиропом плоди так, щоб банки були повними. На водяній бані стерилізувати. Потім закатати банки, дочекатися, коли охолонуть, прибрати в місце зберігання.
Читайте також:
- Що приготувати з калини на зиму: рецепти
- Що приготувати з чорноплідної горобини: рецепти
Наталія
Автор
Задати питання
Чудо-ягода підтримає здоров’я і захистить від вірусів в холодну пору року, якщо подбати про заготовках заздалегідь. Вітаміни та мінерали, а також корисні кислоти, що містяться в журавлині, роблять цю ягоду однією з найбажаніших в меню людини, яка хоче зміцнити імунітет і не втратити працездатність навіть в найважчі часи.
Здоров’я Вам і Вашим близьким!